Pazar 40 yaşından sonra da anne olabilirsiniz!

40 yaşından sonra da anne olabilirsiniz!

17.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Giderek daha fazla kadın tüp bebek tedavisi ile anne oluyor. Kariyerden dolayı beklemek şansı azaltabiliyor ancak artık gelişen yöntemler sayesinde 40 yaşında anne olunabiliyor.

40 yaşından sonra da anne olabilirsiniz

40 yaşın altında olup menopozla erken tanışmış veya anne olamayan kadınların yumurtalarına PRP enjekte edilerek gebelik şansı yükseltiliyor. Kişinin kendi kanından elde edilen PRP uygulaması, başarısız tüp bebek denemeleri olan kadınlara uygulanabiliyor. Bu plazma ile rahimdeki kök hücreler uyarılarak, zayıf hücreler sağlıklı hale dönüşüyor. 

Haberin Devamı

Tekrarlayan düşükler araştırıldı  

Gebelik başarısı için kadının yaşı büyük önem taşıyor. 35 yaşından itibaren doğurganlıkta düşüş yaşanıyor. 40 yaşından sonra ise gebelik başarısı hızla düşüyor. Hasta farklı doğurganlık sorunlarına sahipse, yumurta sayısı aşırı derece azalmışsa, erkekte ileri sperm azlığı veya yokluğu mevcutsa; anne olma şansı çok düşüyor. PRP ile tüp bebek teknolojisine katkı veren bu yöntem, kadınlarda gebelik şansını yükseltti. Söz konusu tedaviyle rahim sağlığı düzene sokulabiliyor. 

Beklemek şansı azaltıyor  

Giderek daha fazla kadın tüp bebek tedavisi ile anne oluyor. Kariyerden dolayı beklemek şansı azaltabiliyor ama onların asla anne olamayacağını söyleyemeyiz. Gebe kalmada sıkıntılarla karşılaşıldığında, kısırlık problemleri söz konusu olduğunda birçok yöntemle birlikte tüp bebek çözümünü de mevcut. Kadın doğum alanında tıp çok ileri noktada. Çocuk sahibi olabilmek için birçok yeni çözüm var. Fakat şunu da unutmayalım kısırlığın nedeni olarak yüzde 40 erkek faktörü, yüzde 40 ise kadın faktörü önemli.  

Haberin Devamı

Rahim duvarı kalınlaşıyor 

Gebelik başarısızlığında PRP uygulanabilir. Özellikle ince duvarı olan rahmin zayıf kısımlarına PRP enjekte edildiğinde rahim duvarı bir süre sonra kalınlaşıyor ve bebeğin rahimde tutunması sağlanıyor. Sorun şu ki, kadınlar tedavi için hekimlere geç başvuruyorlar. 40 yaşına yaklaştıklarında başvuranların sayısı fazla. Fakat o zaman yumurta rezervleri ya düşük ya da zaten kalitesiz olabiliyor. Daha erken gelmeleri önemli. Fakat 40 yaşında da gelse umut yine var. Tedavilerle hamilelik gerçekleşiyor fakat hastalarımızın bazılarında da düşüklerle bebek kaybedilebiliyor. İşte PRP ile rahim inceliğine bağlı düşük sorunlarında çok önemli aşamalar kaydedildi. 

Ön tedaviler annelik şansını artırır

Tüp bebek başarısını artırmak için öncelikle hastalar değerlendirilir. Değerlendirme sonrasında hastanın yumurta rezervi azsa hemen tüp bebeğe başlanmaz. Bazen bu hastalara ön tedavi gerekiyor ki daha iyi yumurta ve sperm elde edilirse gebelik şansı da yüksek oluyor. Onun için tüp bebekte ön tedavi çok önemli. Kadının yumurta sayısı azsa ön tedavi gerekebiliyor.  

Haberin Devamı

Ön tedavi ikiye ayrılıyor. PRP denilen işlem yapılabilir ya da ilaç tedavisi şeklinde olabilir. Erkekte sperm azlığı varsa erkekte de mutlaka ön tedavi yaptıktan sonra tüp bebeğe başlanır.  

Eğer bu ön tedaviler yapılmazsa tüp bebek başarısı daha az oluyor. Onun için son yapılmış çalışmalarda ön tedavilerin tüp bebek başarısını artırdığını göstermiş.  

Aynı şekilde de yumurta rezervinin fazla olduğu hastalarda da yumurta kalitesini artırmak için ön tedaviye başlanabilir. Bu ön tedavilerin içerisinde hormon dengesini düzenleyecek ilaçlardan tutun da vitamin takviyesine kadar geniş bir persfektif içerisinde yer alıyor.  

Son zamanlarda önemli bir şey var. D vitamini eksikliği de yumurta kalitesini azaltıyor. Mutlaka tüp bebeğe başlamadan önce hastalara D vitaminini başlanmalı. Aynı şekilde balık yağı da tüp bebek tedavisinden önce başlanıyor. Ön tedavi aşamasında mutlaka folik asit ve OMEGA 3 takviyesi tüp bebek düşünen hastalara başlanmalı.  

Haberin Devamı

Onun dışında bu hastaların mutlaka rahim filmini çekilmeli. Rahim filminde eğer ki tüplerde şişlik durumu varsa tedavi olarak tüplere cerrahi işlem yaptıktan sonra tüp bebeğe başlandığı zaman tüp bebek başarısı artıyor. Eğer bu işlem yapılmazsa tüp bebeğin başarısı yüzde 0. Onun için mutlaka tüp bebek tedavilerinden önce ön tedavi olmazsa olmazlar arasına girmeye başladı.