Pazar 54 saat film izlerlerse rekor kıracaklar

54 saat film izlerlerse rekor kıracaklar

13.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

54 saat film izlerlerse rekor kıracaklar

54 saat film izlerlerse rekor kıracaklar





Eskiden "iki film birdenöler vardı. Bazı sinema salonlarında arka arkaya iki film gösterilirdi. Biri yerli, biri yabancı ya da vurdulu kırdılı bir Cüneyt Arkın, hemen ardından Filiz Akın’lı bir romantik komedi.
Bu cuma günü ise AFM Sinemaları’nın Ümraniye’de açacağı yeni salonda "29 film birden" gösterilecek. Hedef en az 54 saat boyunca uyumadan art arda 29 film izleyip Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek.
Mimar Levent Akış dört yıldır bu rekorun hayalini kuruyor. "1998’de Macarların bu rekoru kırdığına dair ufacık bir haber çıkmıştı gazetelerde. Ben o kupürü bir buçuk sene cüzdanımda taşıdım" diyor Akış. Bu arada rekor önce Tayland’a, ardından 53 saat 22 dakika ile Amerika’ya geçiyor. Ve Akış en az 54 saat boyunca film gösterecek bir sinema salonu ve burada onunla birlikte hiç uyumadan film izleyecek insanlar aramaya başlıyor.
Aslında rekor kişisel. Yani katılan kişi sayısının bir önemi yok. Ama ne kadar çok kişi katılırsa rekoru Türkiye’ye kazandırma ihtimali o kadar artıyor. Akış’ın amacı en az 100 kişi ile birlikte rekora koşmak. Sıkılan çıkar, uykusu gelen eve gider, kalanların adı rekor kitabına geçer.
Katılımcı olmak için tek şart İngilizce bilmek. Akış "Çünkü filmlerin büyük bölümü, hatta belki hepsi altyazılı olacak. Altyazı okumanın gözü çok yoracağını, konsantrasyonu bozacağını düşünüyoruz. Yabancı dil bilmek bir avantaj" diyor.
Rekor denemesinde izlenecek filmler henüz kesin olarak belirlenmedi. "Jurassic Park 3, Bridget Jones’un Günlüğü, Tomb Raider, Maske, Jaguar gibi 103 film var elimizde" diyen Akış internette bir e-posta grubu kurduklarını, orada bu filmlerden hangileri gösterilsin diye oylama yaptıklarını anlatıyor. Akış’a göre "En önemlisi gösterilecek filmlerin mümkün olduğunca kısa olması. Bir de aksiyon, macera, komedi, korku türünde filmler olsun istiyoruz. Açıkçası sanat filmleri ve duygusal filmler insanı uyanık tutma konusunda pek başarılı değiller."
Cuma sabahı sinema salonuna girip 54 saat sonra çıkmayı planlayan Levent Akış "Arkadaşlar benim salona girdikten beş dakika sonra uykuya dalacağımı söylüyorlar" diyor. "Bu rekorun hayalini o kadar uzun zamandır kuruyordum ve bu denemeyi gerçekleştirmek için o kadar çok uğraştım ki salonun ışıkları söndüğünde hayalime kavuşmanın huzuruyla uyuyabilirim gerçekten de. Ama umarım 54 saat dayanıp rekor kırdıktan sonra hayatımın en mutlu uykusuna dalarım."

"Uykusuzluk sorun olmaz, biz bu rekoru kırarız"
"Levent bu fikri ortaya attığında çok heveslendim. Çünkü film izlemeyi çok seviyorum. Ve film izlerken dünyadan koparım, yemek yemem, uykum gelmez. O yüzden çok iddialıyım ben bu rekor konusunda. En ciddi sorun her istediğimizde tuvalete gidemeyecek olmamız. Ama benim böyle bir sorunum yok. Yarışmadan önce uykumu iyi alırsam, bu bana yeter. HP’de satış görevlisi olarak çalışıyorum. İşim gereği şimdi sabahlamıyorum ama öğrenciliğimizde çok sabahlardık. Uykusuzluk sorun olmaz, biz bu rekoru kırarız."

"Rekoru kıramasak bile denememiz güzel"
"Daha önce Türkiye’de hiç kimsenin denemediği bir şey bu.
O yüzden eğer rekoru kırabilirsek, hatta kıramasak bile, sırf denemiş olduğumuz için çok gurur duyacağım. Film izlemeyi çok seviyorum zaten. Sıkılacağımı sanmıyorum. Aksine benim için zevkli olacak. Fazla bir hazırlık yapmıyorum. Önemli olan oraya uykumu almış bir şekilde gitmem. Salona girmeden önce yemek de yemeyeceğim. Biliyorsunuz açık büfe olacak salonda. Oradan yerim. Ama tabii çok yememek lazım, yoksa uykumuz gelir."

"İki aydır film seyretmiyorum"
"Fikir babası Levent yakın arkadaşım. Biz zaten beraber çok film izleriz. Bence bu rekor da kırılamayacak bir rekor değil. Başaracağımıza inanıyorum. Zaten ben mimarım; gece mesaisine, uykusuzluğa alışkınım. İki aydır film izlemiyorum, televizyonu bile açmıyorum. Rekor için bütün hazırlığım bu. Film seyretmeyi iyice özleyeyim ki rekor denemesi sırasında sıkılmayayım, uykum gelmesin. Bir de tabii tuvalet sorunu var. Kurallar gereği iki filmde bir tuvalete gidebileceğiz. Oysa normalde antraktta ve film sonrasında mutlaka tuvalete giderim. Şimdi bunu kontrol altına almaya çalışıyorum."

Çıtır kedi de rekor denemesine katılacak
• Şu anda 50-60 kişi var denemeye katılacağı kesinleşen. Ama internet sitemiz kilitlendi, çok başvuru oldu. Pazartesi günü katılanlar belli olacak. Kadın ve erkek sayısı eşit olsun istiyoruz.
• Dördüncü filmden sonra kimsenin filmi takip edeceğini sanmıyorum. Filmleri uzundan kısaya doğru dizeceğiz. Türk filmi de gösterilsin istiyoruz ama henüz bulamadık.
• Saat sponsorumuz Nacar. Salonda dört tane dijital gösterge olacak. Kalan kişi sayısı, o andaki saat, kaç saattir rekor denemesi yapıldığı ve filmin kalan süresi göstergelerden takip edilecek.
• Rekor denemesi normal sinema koşullarında yapılacak. Işıklar sönecek. Büyük olasılıkla uyuyanları tespit etmek için infrared kamera olacak salonda. Paramız yetmezse normal kamera koyacağız. Noter ve gözlemciler de izleyenlerin uyuyup uyumadığını kontrol edecek.
• Koşuşturmaktan özel bir hazırlık yapamıyorum. Tek yaptığım 5-6 saatte bir tuvalete gitmeye alışmaya çalışmak. Çünkü birinci film bittikten sonra beş dakika ara verilecek ama katılımcılar salon dışına çıkamayacaklar. İki filmden sonra 15 dakika ara verilecek, ancak o zaman tuvalete gidilebilecek.
• Cep telefonu, elektronik cihazlar falan içeri sokulmayacak. Film sırasında konuşmak, salonda amaçsız dolaşmak yasak. Ama açık büfe olacak bir kenarda, oradan yiyecek alınabiliyor.
• "Mısır atmak yasak mı?" gibi sorular geliyor internet sitemize. "Yasak değil ama günah" diye cevap yazıyoruz. Diğer katılımcıları rahatsız etmek yasak aslında.
• Doktor bulunacak mutlaka. Ambulansıyla, diyetisyeniyle bir ekip olsun istiyoruz aslında. Bu konuda arayışımız devam ediyor. Ama her katılımcı rekor denemesinden önce bir kağıt imzalayarak ortaya çıkabilecek risklerin sorumluluğunu üstleniyor.
• Katılımcılar arasında aşk başlaması ihtimali pek yok. Çünkü yan yana oturmak yasak, arada en az bir boş koltuk olacak.
Çıtır adında bir kedi de var rekor denemesine katılan. Çıtır evdeki herkes uyusa bile filmin sonuna kadar televizyon başından kalkmıyormuş ve kesinlikle film bitmeden uyumuyormuş.
Yani kedimiz bile çok iddialı.