Pazar“Ağrıları dindirir, cesaret verir, hoşgorülü yapar”

“Ağrıları dindirir, cesaret verir, hoşgorülü yapar”

03.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bülent Arınç’ın “Kadın iffetli olacak, herkesin içinde kahkaha atmayacak” açıklamasının yankıları tüm dünyada sürüyor. Oysa ne kadar faydalıdır kahkaha atmak... Kahkaha yogacısı Aydan Ermiş kahkahanın faydalarını anlattı

“Ağrıları dindirir, cesaret verir, hoşgorülü yapar”

Vapurdan inen kadınların kılık kıyafetini beğenmediler. Kadının kaç çocuk yapması gerektiğine hükmettiler. “Kürtaj da yaptırmayıversin efendim” dediler. Bankta flörtleşerek oturan genç kızlara taktılar sonra kafayı... Ama kadının çilesi bitmiyor bu ülkede; şimdi bir de isteniyor ki gülmesin, en azından sesli sesli! Gezi’de yaşanan ölümler, Soma faciası, Gazze’de öldürülen bebekler... Dünya bu haldeyken gülmek zor zaten. Üstüne bir de Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç kadınların kahkaha atmamasını istedi tam olarak şu sözlerle: “Kadın iffetli olacak. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak.”
Halbuki ne kadar faydalı kahkaha atmak. Mesela Oxford Üniversitesi’nden biliminsanlarına göre kahkaha ağrıyı azaltıyor. Bunu 2011’de yaptıkları bir deneyle kanıtlıyorlar. İki gruptan birine 15 dakika süreyle komik videolar izletilirken, ikinci gruba sıkıcı bir golf turnuvası düşüyor. Video izlerken gülen kişilerin
acı eşiğinin yüzde 10 arttığı görülüyor.
Sonra... Kahkaha ile birlikte alınan derin nefesler vücuttaki hücrelere giden oksijen miktarını artırıyor. Her an gülmeye hazır, sık sık gülen kişilerin kalp krizi geçirme riski daha az. Güzellik uzmanları gülümsemenin ve bol kahkahanın yaşlanma sürecini azalttığını ve kahkaha atan kadının kendini daha çekici hissettiğini söylüyor...
Kahkaha atmanın faydaları o kadar çok ki kahkaha atmayı öğreten kurumlar var dünyada. Gülme yogası 1995 yılında Hint Dr. Madan Kataria tarfından geliştirilmiş. Kahkaha yogasının Türkiye’deki temsilcilerinden biri de Aydan Ermiş. “Nefesle tanıştım ve hayatımdaki köklü değişimlerine şahit oldum. Zaman içinde de bilgilerimi yakın çevreme aktarmak adına nefes koçluk eğitimi aldım” diyor. Sonrasında nefes çalışmaları içeriğinde diyaframın önemini ve sinir sistemiyle olan direkt bağlantısını inceleyip kahkaha yogasının nefes çalışmalarının devamı niteliğinde olduğunu görmüş ve bu alanda uzmanlaşarak eğitim vermeye başlamış. “Bizim kültürümüzde vardır; çok gülersek çok ağlarız deriz. Bu sınırlamalar bizi çok şeyden mahrum bırakıyor” diyen Ermiş, Bülent Arınç’ın açıklamasında olumlu bir yan görmeyi başarıyor: “En azından kahkahayı gündeme getirdi.”

Nedir kahkaha yogası?

Otonom sinir sistemi sempatik ve parasempatik sinir sisteminden oluşuyor. Kahkaha bizim parasempatik sinir sistemimizi devreye sokuyor. Parasempatik sinir sistemi bizi gevşeten, rahatlamamızı sağlayan hormonları salgılattıran sinir sistemi. Kahkaha yogasından önce bu işe nefesle başladım. Doğru nefes alma egzersizlerinde anlattığım şey diyaframdır. Kahkaha egzersizleri de diyaframı kullandığı için bunlar kardeş çalışmalar.

Haberin Devamı

Nedir bu egzersizler?

“Ho ho ha ha” diye şarkısı vardır kahkaha egzersizinin, onunla başlar. Öncesinde ben diyafram egzersizleriyle insanları alıştırırım. Çünkü ben “Aydil Hanım hadi kalkın bir kahkaha atın” dediğimde kilitlenirsiniz. Biz koşullu kahkaha atıyoruz yetişkinler olarak. Çocuklara baktığımızda gün içinde yerli yersiz her şeye kahkaha atıyorlar, gülüyorlar. Onlar doğru olanı biliyorlar. Ama biz yetişkinliğe doğru evrildikçe kahkaha atmak için bir sebep arıyoruz.
Gün içinde bizi güldürecek bir dürtüyle karşılaşmadığımızda kahkaha atmıyoruz. Dolayısıyla parasempatik sinir sistemi devreye girip çalışamıyor. Aslında kahkaha her derde deva.

“Bülent Bey’le kahkaha yogası yapmak isterim”

Ne kadar devam etmek gerekiyor seanslara?

Temel bilgileri öğrendikten sonra arkadaşlarınızla kendi aranızda yapabilirsiniz. Çok zor bir teknik yok. Önemli olan kahkaha atmama durumunu kırmak. Bizim kültürümüzde vardır bu biliyorsunuz; kendi kendine gülene deli derler. Çok gülersek çok ağlarız diye bir inancımız var. Bu sınırlamalar bizi birçok şeyden mahrum bırakıyor.

Haberin Devamı

Bu işle uğraşan biri olarak size sormak istiyorum. Bizde neden ayıp kahkaha atmak, özellikle kadınlar için?

Temel kültürel kodlar devreye giriyor. Biraz da dini baskılardan gelen kadınların daha geri planda kalması, evde olması, kıyafetlerine de yansıyan bir durum var. Aslında keşke fırsatım olsa Bülent Bey’e bir kahkaha yogası deneyimletebilsem. Faydasına onun da inanacağını düşünüyorum. Hatta Meclis’te yapmak isterim bir seans.

“Seanslarıma katılan 10 kişiden 8’i kadın”

Hiçbir şey yapamıyorsak evde kendi kendimize otururken, hiçbir şey olmadan sesli bir şekilde kahkaha atmamızın bile faydası var mı?

Tabii ki. Ama kahkaha atarken sesi gırtlaktan çıkarmıyoruz. Diayfram kası ciğerlerin altında kubbe şeklinde bir kas. Ben de seanslarda diyaframın hareketlerine dikkat ediyorum. Amaç bu kası harekete geçirmek.

Genelde kadınlar mı erkekler mi daha çok ilgi gösteriyor?

Ben kurumlarla da çok çalıştığım için oradaki kadın-erkek oranıyla ilgili bir şey söyleyemeyeceğim. Ama dışarıda yaptığım çalışmalarda 10 kişiden 8’i kadın diyebilirim.

Haberin Devamı

Çocuklarla özel kahkaha yogası da yapıyorsunuz. Anlatır mısınız?

Çocuklarla da nefesle başladım. Çünkü çocuklar doğru nefes almayı biliyor ama ergenlik döneminde bu yetisini kaybediyor. Ergenliğe geçişten önce yakalayıp doğru nefes almayı bilinçli bir şekilde yapmalarını sağlıyorum. Kahkaha yogası da bunların arkasından geldi. Çocuklarla çalışmak çok kolay; zaten kahkaha atmayı bilinçaltında biliyorlar, bunu bilinç seviyesine çıkarmak ve bu yeteneğini kalıcı hale getirmek için çalışıyorum.

Peki direk yogası diye bir şey var mı?

Hayır. Ben bilmiyorum öyle bir şey.

Peki. Çok teşekkürler.

Bir kahkaha nelere kadir

“Bağışıklık sistemini güçlendirir, mükemmel bir kardiyo egzersizidir”

* Strese bağlı hormonun etkilerini azaltır. Çünkü stres, sığ ve hızlı solunum sonucunda tetiklenir. Derin diyafram solunumu gevşeme ve rahatlama sağlayarak parasempatik sistemi aktive eder ve stresi uyaran sempatik sistemi durdurur.
* Endorfin salgısını artırır. Bu da bedensel ağrıları dindirir, ruhsal olarak vücudu sakinleştirir. Hoşgörülü, olumlu ve iyimser düşünceler oluşturur. Yaratıcılığı artırır. Risk alma korkusunu azaltır, yeniliklere cesaretle yaklaşma gücü verir.
Vücuttaki bloke duyguları çözer
* Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kahkaha atmak vücuttaki immünglobulin
A düzeyini artırarak vücudu bakteri ve enfeksiyonlardan korur.
* Vücutta depolanmış bloke duyguları çözer. Bastırılmış duygular insanda fiziksel, zihinsel ve duygusal sorunlara neden olabilir. Kahkaha yogası iyi bir duygu boşalması yöntemidir.
* Mükemmel bir kardiyo ve karın bölgesi egzersizi sağlar. Bir dakikalık kahkaha ile ulaşılan kalp hızı artışına egzersiz makinelerinde ulaşmak
10 dakika sürebilir. 20 dakikalık kahkaha yaklaşık 400 kalori kaybettirir.
Kahkaha bulaşıcıdır
* Dolaşımı hızlandırır. Kahkaha egzersizleri sindirim ve lenfatik sistemlerimizdeki dolaşıma katkıda bulunur ve bunlara masaj yapar. Vücutta biriken atık maddelerin boşaltılmasını sağlar.
* Sosyal bağların kuvvetlenmesini sağlar. Kahkaha bulaşıcıdır. Gülen insanlarla bir arada olmak, onların kahkahalarını yansıtmamıza ve daha kolay gülmemize yardımcı olur. Grup içi insanların etkileşimleri artar, birbirlerinin duygularını anlamaları ve empati kurmaları kolaylaşır.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler