04.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Mahalle ve sokak adını II. Bayezid döneminde (1481-1512) burada Tershane-i Amire Kalafatçıbaşısı Yunus Ağanın inşa ettirdiği Asma Mescidinden alır.Osmanlının son döneminde bu sokakta oturan, macera peşinde vatanlarını bırakarak İstanbula gelen veya ülkelerinden atılan yabancıların, Beyaz Rusların ve yabancı artistlerin hayatını Fikret Adil "Asmalımescit 74" adı ile roman haline getirmişti.1980lere kadar Asmalımesciti antikacı, avizeciler ve klasik mobilya mağazaları şenlendirirdi. Bu dükkanlar kapandıktan sonra sokak harabe haline geldi.Yakup 2 ve Refik meyhaneleri sokağı canlı tutuyordu. Şimdi ise hızlı bir yeniden yapılanma ve hareket başladı. Binalar elden geçiriliyor. Asmalımescit lokanta, meyhane, kahvehane semti haline geliyor.Geçen hafta Asmalımescitte, onarılan eski bir binada yeni bir lokanta açıldı. İsmi Flamm.Beyoğlunda 1880lerde iki ünlü "Cafe-Dansan" varmış. Bunlardan biri Concordia diğeri Flam imiş. Bu yeni lokantaya isim arar iken Flamı, Flamm yapmışlar.Flammın yaratıcısı İrfan Kuriş... İrfan Kurişin ilk müessesesi Bodrum Türkbükündeki Maki Otel. Mimar Berna Boranın çizgilerini taşıyan Maki Otel, lokantasıyla da ünlü. Yıl boyu hizmet veren lokantasının mutfak şefi İsmail Ceylan, yardımcısı Nil Karataş. Bu lokanta Ukrayna keteni bembeyaz masa örtüleri, peçeteleri, çatalı, tabağı ile lüks bir lokanta.Servis elemanları Erkan Çınar, Osman Peker, Suha Azat Günay ve Şefik Dikyar müşterileri mutlu etmekte başarılı.İrfan Kuriş, Makideki başarısını şimdi İstanbula taşıyor. Asmalımescit Sofyalı Sokakta Babylon müzik kulübünün bitişiğindeki tarihi binayı mimar Bülent Güngör yenilemiş. Makidekine benzer şekilde tertemiz bir salona, beyaz keten örtülü masalar dizilmiş. Salonun bir yanında Amerikan bar tezgahı var. Barda dereceli barmen Metin Aydın duruyor. Salonun alt katı bütünüyle mutfağa ayrılmış. Yemekten önce mutfağı gezdim. Yepyeni ve tertemiz mutfakta Bodrumdan gelen şefler İsmail Ceylan ve Nil Karataşa merhaba dedim.İrfan Kurişin lokantalarının sorumluluğunu Alper Yüceer taşıyor. Flammın yönetiminin başında Mehmet Karasapan var. Servisten Atilla Harman ve Abdullah Karamuk sorumlu.Ben sıcacık nefis balık çorbası içtim. Misafirlerimizle küçük tabaklarda ikram edilen zeytinyağlı sebze ve deniz mahsullerini tattık. Üzerine "Cafe de Paris" denilen özel soslu incecik etten yedik. Kızarmış patatesi ile pek lezzetli idi.Et ve balık yemekleri yanında makarna, risotto, soğuk et çeşitleri de var.Sadece akşamları değil öğleleri de misafir ağırlıyorlar. Havalar ısınınca, yolun iki yanına masaları dizecekler. Sokakta yemek servisleri olacak.Kişi başı, içki dahil 35-50 milyon lira bir fatura ödeniyor.Yolunuz Asmalımescitten geçerse, Flamma uğramanızı tavsiye ederim. Asmalımescit, İstanbulun ünlü İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesini birbirine bağlayan sokaklardan biridir. Pera Palas otelinin önünden başlar, İstiklal Caddesine çıkar.