Pazar Bastonsuz trafik eğitimi başladı

Bastonsuz trafik eğitimi başladı

15.05.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

İBB Engelliler Müdürlüğü ve Trafik Müdürlüğü, görme engelli vatandaşların şehirde yaşamını kolaylaştırmak için bastonsuz hareket eğitimi başlattı.

Bastonsuz trafik eğitimi başladı

Gülden Çoktan - İBB Topkapı Çocuk Trafik Eğitim Parkı’ndaki bastonsuz hareket eğitimiyle görme engelli vatandaşlar, trafikte bağımsız şekilde hareket edebilmek için trafik levhalarından üst geçit kullanımına kadar her konuda bilgi sahibi oluyor. Hafta içi her gün iki saat teorik ve uygulamalı derslerin ardından kursiyerler, küçük bir şehir şeklinde tasarlanan Trafik Eğitim Parkı’nın içerisinde öğrendiklerini uyguluyor. İBB Engelliler Müdürlüğü Görme Engelli Eğitmeni Rümeysa Mirasyedi, sunulan trafik eğitimiyle hem trafiğin içinde görme engelliler için yapılmış çalışmaları kullanarak onları olası tehlikelerden korumak hem de zihinsel harita yeteneği kazandırarak bağımsız yaşamlarına katkı sağlamayı amaçladıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Kaldırıma park engel   

Yeditepe Üniversitesi’nde Çeviri Bilimi Bölümü’nde okuyan Burak Yüksek, on aydır aldığı trafik eğitimi sayesinde sosyal hayatında daha kolay ulaşım sağlayabildiğini söylüyor: “Burada ben bastonu daha iyi kullanmayı öğrendim. Eğitimlerin ardından sokakta da pratik yaptığımız için kendimi geliştirdim. Trafik seslerinin farkına daha iyi varabiliyorum artık. Ancak arabaların kaldırıma park etmesi bizim hareket alanımızı kısıtlıyor.”   

Bastonu kaldırmayı öğrendim 

Onur Dörtköşe de, “Dört aydır kursa geliyorum. Baston kurallarını biliyoruz ama bazı yanlışların farkına vardık. Yolda izin almak için şoförlere, bastonumuzu kaldırıyoruz. Bilinçli olan şoförler durup, yol veriyor” dedi. 

Sesli ışıklar artsın 

Haberin Devamı

Görme engelli bireyler için sesli trafik ışıklarının sayısının artırılması gerektiğini belirten Fatih Yüksek, “Buraya geldiğimde ben bastonu doğru şekilde kullanamıyordum. Burada bastonu tutmayı öğrendim. Yollarda sesli ışıklar var ama bunların sayısı daha da artmalı” diye konuştu.  

Sarı çizgiler yetersiz  

Yıldız Teknik Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği öğrencisi Hüseyin Can Türkoğlu da, bu eğitimler sayesinde görme engelli bireylerin tek başına kolay bir şekilde bir noktadan bir noktaya gidebildiğini belirterek, “Sarı çizgilerin yaygınlaştırılması lazım” dedi.