Pazar Bisiklet dostu tatil

Bisiklet dostu tatil

06.06.2021 - 03:10 | Son Güncellenme:

Pandemide bisiklet kullanımında artış oldu, doğa turizminde bisikletli tatiller öne çıkıyor. Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Belgesi olan tesisler ne gibi hizmetler sunuyor araştırdık

Bisiklet dostu tatil

Seyhan Akıncı -  Çevre dostu ve sağlıklı ulaşım aracı bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 3 Haziran “Dünya Bisiklet Günü” olarak kutlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, pandemide bisiklet kullanımının yaklaşık 3 kat arttığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu yıl da tatil planlarında tedbirli olmamız gerekiyor. İki tekerle tedbirli olurken keyifli olmak da mümkün. Hem kim bilir belki siz de pandemide pedala basanlardansınızdır.

Sürdürülebilir turizm kapsamında, bisiklet turizmini teşvik etmek için geçen ağustos ayında Resmi Gazete’de duyurusu yapılan “Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Belgesi” yürürlüğe girmişti. Bisikletli bir turistin ihtiyaçları kapsamındaki kriterler Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sitesinde yer alıyor. Biz de bisiklet dostu konaklama tesislerinin peşine düştük.   

30 Mart 2021 itibarıyla bu belgeye sahip konaklama tesisi sayısı sekize ulaştı. Belgeyi alan otel sayısını artırmak için belge sahibi tüm oteller, Türkiye’nin resmi tanıtım platformu olan goturkiye.com platformundaki bisiklet turizmi sayfasında tanıtılıyor. Akgün İstanbul, Belek Beach, Club Mega Saray, Dedeman Konya Hotel&Convention Center, İkbal Thermal Hotel&SPA, Dedeman Tokat, Korel Thermal Resort Clinic&SPA, Park Dedeman Eskişehir bu belgeye sahip olan oteller.

Haberin Devamı

Konaklama tesisleri sosyal medyadan paylaşımlarla bisiklet sürmenin faydalarını anlatırken Konuk Pedal Projesi’yle misafirlerine ücretsiz bisiklet sunanlar da var.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Gözde destinasyon olmayı hedefliyoruz”

“Dünyada artan doğa turizmi trendi ile bisiklet turizmi de hızla gelişiyor. Bu kapsamda biz de ülkemizin bisiklet turizminde rekabetçi yönünü ortaya çıkaran adımlar atıyoruz. Bunlardan en önemlisi Türkiye’nin Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Belgesi. İlgili belgeye göre, bisiklet dostu tesisler bu belgeyi almak için zorunlu kriterleri yerine getirmeliler. Bu kriterler bisikletçilerin ihtiyaçları düşünülerek onların ülkemizde konforlu bir seyahat deneyimi geçirmeleri için hazırlandı. Bu belge ile bisikletli seyahatseverlerin ve uluslararası bisiklet turlarının gözde destinasyonu olmayı hedefliyoruz.”

Bisiklet dostu tatil

Kriterler neler?

Tesisin turistin bisikletini güvenli bir şekilde saklaması için, kameralarla izlenen ve kilitli bir bisiklet saklama salonuna sahip olması. 

Haberin Devamı

Ayrıca bisiklet tamir ekipmanlarını ve bisikletçilerin spor kıyafetlerini yıkayıp kurutması için 24 saat açık odaların olması.

Konaklama tesislerinin beslenme değerlerinin listelendiği bir sporcu menüsü sağlaması.

Ek olarak bisiklet üzerinde tüketilebilecek enerji veren gıdaların satın alınabileceği reyon.

Bisikletçilerin, konaklama tesisinin bulunduğu destinasyonu tam olarak keşfetmesi için bölge ve rotalar hakkında bilgi sahibi personel istihdam etmesi.

Konaklama tesislerinin bu bilgileri içeren basılı ya da dijital içeriğe sahip olması gerekiyor. Tüm kriterler ve detaylı bilgiler  https://tga.gov.tr/faaliyet/bisiklet-dostu/  adresinde kamuoyu ile paylaşılıyor.

Türkiye’de öne çıkan rotalar

Yıllık pazar payının dünyada 44 milyar euro’ya çıktığı bisiklet turizminde Türkiye de yaptığı atılımlarla bu pazardan önemli bir pay almak istiyor. Bu kapsamda Kapadokya, daha önce Avrupa Dağ Bisikleti Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış bir destinasyon olarak, dünyanın önde gelen dağ bisikleti merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Keza Kemer, Toros Dağları’nın eteklerinde, sıra dışı manzaralar da sunan dağ bisikleti rotalarına sahip. Marmaris’te, Köyceğiz’de, İstanbul’da doğal ve tarihi değerleriyle zengin rotalar var. İzmir, Avrupa Bisikletçiler Federasyonu (ECF) tarafından organize edilen Eurovelo ağında yer alıyor. Bir UNESCO Dünya Kültür Mirası’ndan başlayıp bir diğerinde biten (Bergama ile Efes), 500 kilometrelik bir parkura sahip İzmir.

Diğer yandan ülkemizde düzenlenen bisiklet yarışlarının sayısı da artış gösteriyor. Alanya ve Antalya genelinde şubat ve ilkbahar aylarında çok sayıda yarış düzenleniyor.

Bu da profesyonel bisiklet takımlarının ülkemizi kamp yapmak için tercih etmesinin yolunu açıyor. Ek olarak yaz aylarında Erciyes Dağı ve çevresinde yarış sayısı artıyor. Takımlar yaz aylarında yüksek irtifa kampı için bu bölgeye gelip yarışlara katılıyor.