25.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
PELİN ÇİNİ pelin.cini@milliyet.com.tr
İki buçuk yıl önce Gossip grubunun kilolu solisti Beth Ditto’nun Love dergisinin kapağında gösterdiği kat kat göbeği moda sektörünün uzun zamandır kaçtığı “Büyük beden” fobisiyle yüzleşmesini sağladı. Ardından da Crystal Renn, Lizzie Miller gibi büyük beden mankenler dergi ve reklamlarda belirmeye başladılar.
Türkiye’ye ise bu trend henüz tam anlamıyla yansımış değil. Ortada ciddi bir pazar olmasına rağmen büyük beden manken olmak isteyen çok az kadın var. Firmalar bu sorunu ya yurtdışından mankenlerle ya da kamuoyunda tanınmış başka kişilerle hallediyor; örneğin Işın Karaca iki ayrı büyük beden firması için modellik yaptı.
Bu trendin Türkiye’deki yansımalarını ve kadınların neden bu işe sıcak bakmadıklarını uzmanlarına sorup anlamaya çalıştık.
“Genlerindeki yuvarlak hatları inkar ediyorlar”
Zehra Işık (Adil Işık)
Katalog çekimlerimiz için yurtdışından manken getiriyoruz. Çünkü Türk kadınları genlerinden gelen yuvarlak hatlarını inkar ediyor. Onlar için güzellik ölçütü zayıf olmak. Bu yüzden de piyasada ciddi bir Türk büyük beden manken eksiği var.
“100-80-110 iyi bir orantı oluşturur”
Demet Sönmez (Faik Sönmez)
Türkiye’de büyük beden mankenlik ek iş olarak görülüyor, ciddiye alınmıyor. Eli yüzü düzgün ve kilolu olmak yeterli sanılıyor. Oysa bu basit bir meslek değil. Poz vermeyi, fotoğraf makinesiyle anlaşmayı da bileceksin. Yurtdışında sırf bunun için özel ajanslar bile var. İdeal büyük beden manken 44 beden giyer. Ölçü olarak da 100-80-110 güzel bir orantı oluşturur. Boyuysa minimum 1,75 olmalıdır.
“Normal mankenlerle aynı parayı alırlar”
Gökhan Atılgan (Foli)
Genelde yabancı mankenlerle çalışıyoruz çünkü daha uzun ve deneyimliler. Türkiye’de sektörde büyük eksiklikler var. Büyük beden mankenin ücreti çekim başına ortalama 1000-1500 dolar. Yani normal mankenlerle hemen hemen aynı. Mankenlerimiz 44-46 beden. Ölçüler 104-86-112 civarında. Yüz güzelliği ve sempatiklik de önemli ama zaten kilolu bayanların çoğunun yüzü güzel oluyor.
“Yarışma düzenleyip marka yüzümüzü belirleyeceğiz”
Selim Onan (ThinkPlus)
Büyük beden manken sıkıntısı var. Kadınlar bunu utanılacak bir şeymiş gibi görüyor. Bu yüzden yakında yarışmayla marka yüzümüzü seçeceğiz. İdeal büyük beden modelin sahip olması gereken özellikler, herhangi bir modelle aynı: Duruş, gülüş, bakış, kamerayla anlaşabilme, yüz ifadesi ve kıyafetleri taşıyabilmek en önemlileri.
“Geçmiş dönemde büyük beden mankenlerle nü çalışmalarım oldu”
Mehmet Turgut (Fotoğrafçı)
Büyük bedenin trend olmasını doğal karşılıyorum ama yine de tercihim bunun geçici olması ve ideal ölçülerin geri gelmesi. Geçmiş dönemlerde büyük beden modellerle nü çalışmalarım olmuştu. Zorlanmadım. Büyük beden bir modelin sahip olması gereken en büyük özellik; kendisiyle barışık olması.
“Arkadaşıma teklif ettim, bana küstü”
Zeynel
Abidin Ağgül (Fotoğrafçı)
Bence yeni trend kısa boylu ve dolgun, yuvarlak hatlı kadınlar olacak. Monica Bellucci, Scarlett Johansson, Eva Mendes gibi... Büyük beden mankenlerle çalışmanın hiçbir negatif etkisi yok, ortaya çok daha sempatik kareler çıkıyor.
Belirgin özellikleri ince bilekleri ve esnek vücutları. Onlarla çalışmak zevkli. Hem kolay yorulmuyorlar
hem de aslan gibi yemek yiyorlar. Yakın bir arkadaşım çok fotojenik.
Ona büyük beden modellik önerdiğim zaman bana küstü.
“Medyatik olmadıkları için yok sayılıyorlar”
Ayça Kuru (Koordinatör / Erberk Ajans)
Bizim ajansta geniş bir büyük beden katalogumuz var ancak bu mankenler medyatik olmadıkları için yok sayılıyorlar. Şu sıralar onlara talep çok. Defilelere ve çekimlere 42-44 beden manken yolluyoruz.
“Kendiyle barışık herkes düşünebilir”
Aynur Ayaz
Bu işi yapmamın nedenlerinden biri de etrafımdaki diğer büyük beden kadınları cesaretlendirmek. Oldukça
iyi para kazanıyorum. Kendiyle barışık,
fotoğraf çektirmeyi seven ve vücut hatları orantılı herkes bu işi düşünebilir. (Yaş: 29, 178 cm, 75 kg)
“Seksi değil sempatik olmak önemli”
Dilara Eğilmez
Kendimi bildim bileli
42-46 beden arasındayım. Bu işe üniversiteye hazırlandığım dönemde başladım. İnsanlar kilomdan dolayı “Mankenim” dediğimde inanmıyorlardı. Sonra alıştılar. Kolay bir iş değil. Kiloluysanız vereceğiniz pozlar kısıtlanıyor; seksi olamıyorsunuz. Sempatiklik ön plana çıkıyor. (Yaş 25, 180 cm, 95 kg)
“Yakında kendi büyük beden kreasyonumu çıkaracağım”
Işın Karaca
-42-44 beden giyiyorum. İki farklı büyük beden markasının reklamlarında yer aldım. Yakında başka bir firmanın yüzü olmaya hazırlanıyorum ancak kendi çizdiğim kreasyon ile.
-Büyük beden mankenlerin dergilere kapak olmalarını, tasarımcıların onlar için koleksiyon hazırlamasını geç kalınmış olsa da doğru bir hareket olarak görüyorum.
-Eskiden demode, koyu renkli kıyafetler giymek zorunda kalıyorduk. Bu trendle birlikte biz de renkli, günün modasına uygun kıyafetler giyebileceğiz.
Uzmanlar ne diyor?-Ali Akay (Sosyolog): Manken vücudu, Twiggy’den beri incelikle ölçülüyordu.
Şu sıralar 1950’lerin yuvarlak hatlı bedenine dönüş yaşanıyor. Bu aslında anoreksiyaya karşı güzel bir tepki.
-Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Sosyolog): Türkiye’de 42-44 beden kadınlar kendilerini geri çekiyorlar çünkü bu durumu ikinci ligde olmaya benzetiyorlar. Bu düşünce yeni trendle birlikte değişebilir.
-Cem Mumcu (Psikiyatr): Bu tür trendler onların ikincil olarak takip eden ülkelerde geç kabul görür. Türkiye de bu ülkelerden biri. Kısacası büyük beden trendini zor kabul ederiz ama sıkı takipçisi oluruz.