Çanakkale çok güzel bir şehir. Denizi güzel, tarihi güzel, insanları güzel... Çanakkale'de 70 bin kişi yaşıyor. Nüfusunun çoğunu emekliler teşkil ediyor. İklimi, denizi, güzelliği emeklileri çekiyor. Ama şehir "yaşlı" bir şehir değil. Çünkü 17 bin üniversite öğrencisi var. 18 Mart Üniversitesi'nin kız ve erkek öğrencileri şehirde yaş ortalamasını aşağı çekiyor. Kıyı boyu, sokaklar çağdaş giyimli ve görünümlü gençlerle cıvıl cıvıl...
Savaş alanlarını, şehitlikleri ve Truva harabelerini gezmek için Çanakkale'ye çok sayıda yerli-yabancı turist geliyor.
Kıyı boyu sıralanan otellerde yer bulmak imkansız. Bundan önce Çanakkale'ye gittiğimde ben de bu otellerde kaldım. Oteller ve servis güzel ama öyle ahım şahım değil... Şehrin içinde balık lokantaları, kebapçılar var ama orta gelir grubunda bizim halkımızı mutlu edecek lokantalar, kebaplar... Zengin yabancı turistin kalmaya alıştığı otellerden,
yemek yemeye alıştığı lokantalardan değil...
Özelleştirme İdaresi'nden Çanakkale Limanı'nın yapımı ve işletmesi işini alan Elazığlı bir aileye ait Koloğlu İnşaat (Kol-İn) firması, limanı yaparken bir de otel yapmak istemiş. Ve de 18 Mart Üniversitesi kampusunun önünde, deniz kenarında 86 dönüm arazi üzerinde 160 odalı, 5 yıldızlı bir otel inşa etmiş. Otelin 160 odalı binası yeni işletmeye açılmış. Bitişiğinde 130 odalı bir bölüm daha yapılıyor. Otel bahçesinin Çanakkale Boğazı'nda denize 450 metre kıyısı var. Kıyıya plaj, kıyı ile otel binası arasında açık yüzme havuzu, otel binası içinde yarı olimpik büyüklükte ısıtılmış kapalı yüzme havuzu yapılmış. 800 kişilik konferans salonu, açık ve kapalı spor tesisleri ile otelin bu ilk bölümüne 30 milyon
dolar harcanmış.
Otelin işletme sorumluluğunu, Marmaris'te Laguna Otel'i işleten Teoman Ermete'nin TİA Management grubu üstlenmiş.
Ben sayın okuyucularıma iki lokantasını, Sofra ve Zeytin'i anlatmadan önce iki gece konakladığımız oteli tanıtmak istedim. Otel daha deneme işletmesi aşamasında ama karımın 1961 Mülkiye girişli 40 arkadaşı eşleriyle bir hafta sonu bu otelde toplandı. Ben de "eş kontenjanı"ndan onlara katıldım.
Otelin lokantalarının mutfak ve servis kadrosunu eski Sheraton Oteli çalışanlarından Sabri Bektaş oluşturmuş. Sabri Bektaş, İstanbul Sheraton'daki deneyimli elemanları Çanakkale'ye davet etmiş. Mutfak sorumluluğunu Erol Çelik üstlenmiş. Servis sorumluluğunu Sheraton'un eski ve sevilen elemanlarından Fahri Varol sırtına almış. Şeref Albayrak ile birlikte genç ve becerikli bir servis ekibi kurmuş.
Sofra Lokantası, "Akdeniz lokantası" olarak düşünülmüş. Bizim et ve sebze yemeklerimiz de var ama mönüde uluslararası yemekler ağırlıklı...
Otel mutfakları şimdi tertemiz ve de geniş imkanlara sahip. Aşçıbaşı da deneyimli ve yetenekli olur ise iyi yemekler çıkıyor. Ondan sonrası servisin kalitesine bağlı kalıyor.
Sofra ve Zeytin kaliteli lokantaların açılmasına davetiye çıkaracak
Sofra'nın sabah kahvaltıları da pek zengin. Açık büfede yöresel yiyeceklere de yer veriliyor.
Zeytin Lokantası ise daha sonra açılan bir "İtalyan lokantası"... İtalyan yemekleri ve makarna ağırlıklı.
Hem Sofra hem Zeytin lokantaları; dekorları, masaları, iskemleleri, masa örtüleri, çatalları ve bıçakları ile sadece Türkiye'de değil dünyanın her köşesinde iyi lokanta olarak kabul edilen lokantaların çizgisinde...
Otel müdürü Metin Peltek bu lokantaların mutfağının ve servisinin de iyi olmasına çalışıyor...
Bunları neden anlatıyorum? Eskiden bu tür oteller sadece İstanbul, bilemediniz Ankara ve İzmir'de yapılır, bu tür lokantalar sadece İstanbul'da açılırdı. Türkiye bir oluşum içinde... Müteşebbisler en iyiyi Anadolu'ya taşımaya başladı. Sofra ve Zeytin lokantaları önce Çanakkale'de benzer lokantaların açılmasına davetiye çıkaracak. Örnek olacak. Sonra başka şehirlerde benzer oteller ve lokantalar açılacak. n
Tel: (0286) 218 08 08
Medine hurmasıyla başlayın, şerbetle bitirin Ramazan boyunca Türk ve Osmanlı yemekleriyle iftarınızı açmak istiyorsanız Asitane Restaurant ideal adreslerden biri. Üstelik, Kariye Oteli'nin içinde yer alan restoranda "diş kirası" da var. Osmanlı döneminde verilen
iftar yemeklerinde teravih namazına gitmeden önce fakirlere kadife keseler içinde birkaç kuruş dünyalık vermek adetmiş. Yemeğe katılan eşe dosta da "diş kirası". Asitane de "diş kirası" geleneğini yeniden canlandırıyor ve müşterilerine küçük hediyeler sunuyor.
Restorandaki yemeklere gelince... İftariyelikler arasında Medine hurması, Manyas peyniri, mehle pastırma, hurma zeytin, Malatya kayısısı, çiçek balı, simit gibi tatlar var. Yemeğe, kavata ya da badem çorbasından birini tercih ederek devam edebilirsiniz. Nar ekşili havuç ve lahana salatası ile dilber asideli kıvırcık salatası, salatalar; vişne yalancı dolması, ayva kalyası, bazar veya su böreği de sebze yemekleri ve börek seçenekleri arasında yer alıyor. Ana yemekte de iki alternatif var: Mahmudiyye ve keşkek. Asitane Restaurant'da iftar keyfi tatlı ve içecekle sona eriyor. Seçenekler ise şöyle: Vişneli ekmek tatlısı (kaymaklı), fındıklı güllaç ya da taş kadayıf. İçecekler listesinde de ayran veya meşrubat, çay veya Türk kahvesinin yanı sıra demirhindi şerbeti de bulunuyor. İftar mönüsünün fiyatı
25 milyon lira. Tel: (0212) 635 79 97
Üçünden birini seçin Kaya Ramada Plaza, içinde yer alan üç restoranda Türk mutfağından lezzetlere yer veriyor. Fasıl, geleneksel Osmanlı ikramları ve nargile keyfi için Sun Rise, Summit veya Pasha Restaurant'ı seçebilirsiniz. Ayrıca Pasha Restaurant'da rezervasyon yaptırırsanız isteğinize bağlı olarak mönülerde değişiklik yapabiliyorsunuz. Tel: (0212) 886 84 30
Gossip'ten kışa merhaba Hyatt Regency İstanbul'daki gece kulübü Gossip kış gecelerini yeni bir programla karşılıyor. Kış boyunca cuma ve cumartesi geceleri 22.30-02.00 saatleri arasında pop rock grubu Up Salute, 70'lerden günümüze her dönemin popüler müziklerini yorumlayacak. Salı ve pazar günleri de Latin geceleri yapılacak. Gossip hafta içi her gün 21.00-02.00, hafta sonu 21.00-03.00 saatleri arasında açık. Tel: (0212) 368 12 34
Mori'de değişik suşiler Mori, Japon mutfağından değişik suşi çeşitlerini ve teppanyakiyi mönüsüne ekledi. Ayrıca mekanda cuma ve cumartesi geceleri DJ Bruno müzik yapacak. Saat 21.00-24.00 arası yemeğinizi yerken chill out ve lounge müzik de dinleyebilirsiniz.
Tel: (0212) 351 64 65