Pazar Depreme ne kadar hazırlıklıyız?

Depreme ne kadar hazırlıklıyız?

27.11.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Hafta başında meydana gelen Düzce depremi, depreme ne kadar hazırlıklıyız sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Olası bir depreme karşı alınacak önlemleri hatırlayalım.

Depreme ne kadar hazırlıklıyız

Düzce’de hafta başında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul dahil birçok çevre ilde hissedildi. İki kişinin yaşadığı panik nedeniyle hayatını kaybettiği depremde yaklaşık 100 kişi yaralandı ve yaralanmaların birçoğu evde sabitlenmeyen eşyaların devrilmesi sonucu yaşandı. Oysa eşya sabitlemesi, depreme karşı alınabilecek en az maliyetli ancak en etkili yöntemlerden biri. Bu vesileyle olası bir deprem anında ev ve işyeri gibi kapalı ortamlarda yapılması gerekenleri ve alınacak önlemleri hatırlayalım:

Haberin Devamı

*Ev ve iş yeri ortamınızda hayat üçgeni oluşturacak bir alan belirleyin. Deprem anında koltuk, kanepe, içi dolu sandık, baza gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına yatıp bacaklarınızı karnınıza doğru çekin ya da yanında bulunduğunuz eşyanın hizası altında kalacak şekilde çömelin. Baş bölgenizi mümkünse yastık ya da kitap gibi bir cisimle ya da başınızı kollarınızın arasına alarak koruyun. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda bekleyin.

*Pencere kenarlarından uzak durun, balkondaysanız içeri girin. Devrilmesi muhtemel dolap, raf gibi eşyalarınızı mutlaka duvara sabitleyin. Ortamda, devrilmesi mümkün kırılabilecek eşya bulundurmayın.  Sabitlenemeyecek eşyaları, devrilerek tahliyeye engel olmayacak şekilde yerleştirin.

Haberin Devamı

*Bulunduğunuz binadan çıkarken asansör kullanmayın, doğal gaz, elektrik ve su gibi şebeke bağlantılarını kapatın.

*Depremin ardından 24 ila 72 saat boyunca yardım alamasanız bile hayatınızı idame etmenizi sağlayacak bir acil durum çantası hazırlayın. Bu çantanın, yapıyı tahliye ederken unutmayacağınız bir yerde bulunmasına özen gösterin.

*Depreme farklı yerlerde yakalanma ihtimaline karşı aile fertlerinizle bir buluşma noktası belirleyin. Telefonla ulaşamama durumuna karşı, farklı ilde yaşayan bir yakınınızı iletişim sorumlusu olarak belirleyin ve herkesin o kişiye bilgi vermesini planlayın.

Güvendeyim mesajı

AKUT Arama Kurtarma Derneği tarafından geliştirilen “Güvendeyim” uygulaması, deprem anında yakınlarınıza otomatik olarak konumunuzu göndermeyi ve güvende olduğunuz bilgisini ulaştırmayı sağlıyor. Uygulamanın ayarlar bölümünden belirlenen en fazla 10 telefon numarasına, ana ekrandaki Güvendeyim butonuna basarak SMS göndermek mümkün. Uygulamaya, aynı şehirde yaşamayan en az bir yakınınızın numarasını da eklemek öneriliyor.