04.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Elif İpek Türer ipekturer@hotmail.com
The Boşnjak Mutfak; Etiler, Nispetiye Caddesi’nde küçük, Boşnak evlerine benzeyen bir mekan. Aynı zamanda Nusr-et’inde ortağı olan Mithat Erdem burayı yeğenleri Hidayet Öner ve Cüneyt Has’la birlikte işletiyor. The Boşnjak Mutfak için bir aile restoranı diyebiliriz çünkü Bosna’ya özgü yöresel yemeklerin olduğu restoranın ana imalathanesinin başında da Erdem’in kız kardeşleri duruyor. Tüm kontrol kendilerinde yani...
Aşk şarkıları sevdalinka
Mekanın içinde de Boşnak esintileri hakim. İçeri girmenizle birlikte sizi hafif, ağır tempolu Boşnakların sevdalinka dediği aşk şarkıları karşılıyor. Etrafta Mithat Erdem’in Bosna’dan getirdiği farklı boy ve çeşitlerdeki testileri, ibrikleri görüyorsunuz. Duvarlarda da yine aynı duyguyu yansıtsın diye Bosna evlerindekine benzer ahşap pencere gibi aksesuarlar, çiçek, yaprak motifli resimler var.
The Boşnjak Mutfak aslen Boşnak olan Mithat Erdem ve ailesinin hep açmayı istediği bir yermiş ama
Nusr-et’in yoğunluğu sebebiyle ancak fırsat bulabilmişler. Hidayet Öner “Boşnak mutfağı deyince insanın aklına ya köfte geliyor ya börek... Bizim amacımız burada bütün mutfağımızı ele almak. Yöresel lezzetlerimizi de tanıtmak istedik” diyor. Mesela başlangıç olarak begova supa (paşa çorbası) ve bizimkinden farklı olarak altı kere pişirdikleri, içinde sebze de olan şkembe supa dedikleri işkembe çorbaları sunuyorlar. Ayrıca bizim isli et dediğimiz kuru etle yaptıkları kuru fasulye ve bulgur pilavları var. Mantıları da bizimkinden farklı; börek gibi ve ufak baklava dilimleri şeklinde.
Tuzlu kaymakla köfte
Ana yemek olarak çevabi ve pleskavica isimli, altında yöresel ekmek, üzerinde yine kendi yörelerine ait tuzlu kaymak ile servis edilen köfteler öne çıkıyor. Boşnak böreklerinin klasik peynirli, patatesli ve ıspanaklı seçeneklerinin dışında kabaklı ve pırasalı olanları da var. Börekleri ve turşuları kendileri yapıyorlar ailece. Köfteler ve yöresel yemekler için de Bosna’dan aşçı getirmişler. Kullandıkları malzemelerin çoğunu buradan temin ediyorlar ama kuru etleri ile stari (eski) ve mladi (yeni) adını verdikleri yöresel peynirleri Bosna’dan geliyor.
The Boşnjak Mutfak haftanın yedi günü 9.00-24.00 arası açık. Erken açtıkları için kahvaltı servisi de veriyorlar. Klasik kahvaltı tabaklarının yanında yöresel tatlarını öneriyorlar. Mesela krepin farklı bir versiyonu polacinka ya da pişiye yakın, lokmanın tuzlusu dedikleri uştipak... Boşnakları temsil ettiklerini ve ilerisi için planlarının her hafta kendi yörelerine ait spesiyaliteleri ekleyip menüyü genişletmek olduğunu söylüyorlar. Hatta Mithat Erdem bu konuda iddialı; “yeni bir Türkiye markası geliyor” diyor.
Tatlı olarak “üç süt”
Tatlı olarak geçtiğimiz yılın en popüler tatlısı trileçe var. Karamelli ve frambuazlı iki seçenek halinde sunuluyor. Ama frambuazlı olanın diğer yerlerde yapılanlardan farklı olarak sadece sos değil tanecikli olduğunu özellikle belirtiyorlar. Öner trileçenin bu kadar popüler olmasını çok hafif olmasına bağlıyor. Bir de herkesin yapamamasına... Trileçe “üç süt” demekmiş. Fakat nasıl yapıldığı hakkında ser verip sır vermiyorlar.
Yemek sonrası yöresel sunumuyla verdikleri közde, ağır ağır pişirdikleri Türk kahveleri var. Aslında kahve olarak da kendi yöresel kahvelerini kullanmak istiyorlar
ama biraz sert olduğu için onu daha sonra getirmeye karar vermişler.