Pazar "Evin havasını aksesuar değiştirir"

"Evin havasını aksesuar değiştirir"

29.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Thanx Mimarlık’ın ortaklarından Zeynep Ilıcalı: “Bütün evin havasını değiştiren aksesuardır. Yastık, aydınlatma ve tablo, ayna gibi duvar aksesuarları bir eve girildiğinde ilk olarak göze çarpan detaylar”

Evin havasını aksesuar değiştirir

Zeynep Ilıcalı, Thanx Mimarlık’ın ortaklarından biri. Bir de dünyanın çeşitli yerlerinden getirdikleri dekoratif objeleri, mobilya ve tekstil ürünlerini, aydınlatmalar ve aksesuarları sunduğu bir dekorasyon mağazası var: Thanx Co. Ilıcalı ile ev dekorasyonu ve projeleri üzerine konuştuk. Dekorasyonla ilgili tüyolar aldık.

Haberin Devamı

- Dekorasyon trendleri nasıl bu yıl?

Bu dönem materyal olarak daha çok pirinç kullanılıyor. Daha çok gold’lar, rose’lar kullanılıyor aksesuar, aydınlatma ya da bir sehpanın ayağında örneğin. Kimine ağır gelebilir altın rengi ama bu kişinin tarzına bağlı. Biz daha çok müşterimizin tarzına göre tasarım yapan bir firmayız.

“Kızımın odasının duvarında graffiti var”

- Evin havasını değiştirecek, kilit parçalar neler sizce?

Aksesuardır bütün evin havasını değiştiren. Ben mobilyada yalın, aksesuarda ise renkli ve değişik objelerden yanayım. Mobilyayı sıkılıp da sık değiştiremiyorsunuz ama aksesuarı daha ekonomik bir şekilde yenileyebilirsiniz. Yastık, aydınlatma
ve tablo, ayna gibi duvar aksesuarlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlar bence bir eve girildiğinde ilk olarak göze çarpan detaylar.

Haberin Devamı

- Ev hediyesi olarak götürebileceğimiz, her eve uyacak, garantili aksesuarlar var mı?

Evi bilmiyorsanız hediye alırken en garanti parçalar mutfakla ilgili oluyor. Bir kahve takımı mesela, her zaman kullanılır. Dekoratif bir eşya alacaksak bir şamdan ya da biblo tarzı küçük aksesuarlar olabilir. Ben de hediye olarak showroom’umuzda olan küçük melek heykellerini götürüyorum. Anlamı var ve şık, her eve de uyum sağlayabiliyor. Materyal olarak porselen veya seramiği, renk olarak da beyaz ya da çok renkli olmayan ürünleri tercih ediyorum.

- Kendi evinizde nasıl bir dekorasyon hakim?

Bir önceki evim retroydu. Çok sevdiğim için 80’ler tarzı, daha vintage koltuklar vardı. Çocukların odalarında da duvar kağıtlarıyla onu yakalamıştık. Şimdiki evimizde tamamen modern bir tarz söz konusu. Kızların odaları da biraz farklı oldu. Miami’de sokak sanatçılarının graffitiler yaptıkları Wynwood diye bir yer var. Orada bir tasarım beğenmişti kızım Leyla. Nasıl yaparız derken, sanatçının Türk olduğunu öğrendik. Onu bulduk ve çok farklı bir konsept çıktı. Leyla’nın odasının duvarında graffiti var şimdi. Yasemin’de de farklı bir şey uyguladık. Alışılagelmişin dışında dekorasyon uygulamayı, objeler kullanmayı seviyorum evimde.

Haberin Devamı

“Ayna vazgeçilmezim”

- Olmazsa olmaz dediğiniz aksesuarlar var mı? Seyahatlerinizden getirir misiniz objeler?

Vazgeçilmezlerimden biri ayna. Her odada mutlaka var. Kendi markamın aksesuarlarını beğenerek kullanıyorum. Tasarım mobilya seviyorum. Alışılagelmiş bir L koltuk yerine farklılığı olan bir model mesela. Bir de kalaşnikof abajurlarım var, esprili, onları çok seviyorum. Yıllardır çok seyahat ettiğim ve değişik ülkelere de gittiğim için Küba’dan bir tablo, Afrika’dan bir maske, her yerden parçalar var. Evimizde sırf seyahatlerden alınma aksesuarların olduğu bir bölüm de var.

- Ev dekore ederken nelere dikkat etmeliyiz?

Evin dekorasyonunun bir bütünlük içinde olması lazım. Denge de önemli. Çok fazla renk ve ağır mobilya olan bir ortamda tarz olarak çok seviyor olsanız da insanın bir süre sonra sıkılacağını düşünüyorum. Bu tasarım mobilyalar için de geçerli. Her şey tasarım olduğu zaman olmuyor bence. Hem boğucu hem de o tasarım öne çıkmıyor, arada kayboluyor. Bir de tasarım mobilyaların şekline bayılıyorsunuz ama rahat değilse olmuyor. Bir dekorasyon yapılırken hepsinin bir arada olması lazım.

Haberin Devamı

“Sitemde herkesin alabileceği objeler var”

- İnternet sitesi dekorazon.com’u da hizmete sundunuz.

Seyahatlerden buraya taşığım bardak, aksesuar, bir şişe açacağı bile değişiktir. Neden bu değişik objeleri getirip ucuz fiyata satmıyoruz diye düşündüm. Site bu şekilde doğdu. Herkesin alabileceği, uygun fiyatlı objeler var.

- Başka ne gibi projeleriniz var şu anda?

Şişli’de bir binanın spa ve fitness’ını yapıyoruz. TV8 binasının içini, 10 bin metrekarelik alanı yaptık. Restoran projelerimiz, Bodrum’da bir örnek villa ve ev projemiz var. Bir yapım şirketi ve estetik merkezi de projelerimiz arasında. Graffiti dünyada çok popüler. Ryan Callanan diye bir sanatçı var, bir araba kaportasının üzerine sanat yapıyor boyayla mesela. Aksesuardan ziyade bir sanat. Onun gibi sanatçıların ürünlerini getirmeyi planlıyorum Thanx Co’da satmak üzere.