Pazar Fal-laf laf-fal

Fal-laf laf-fal

23.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fal-laf laf-fal

Fal-laf laf-fal




Doğu imparatorluklarından birinin, Sovyet Rusya’nın çökmesinden sonra kıskanç nasyonalizmlerin hortlaması... Halkların göçleri ve göçüşleri... Yabancı düşmanlıkları... İnsan kıyımının ne zaman duracağını kim bilebilir? Yugoslavakya’nın çatırdaması, gözler önünde Bosna-Hersek katliamı, aleni Filistin rezaleti... İki dünya harbinden ders almamışçasına dünya haritasını yeniden paylaşma hırsının katlettiği halkların çığlıklarının oluşturduğu korkunç ekran... Şimdi yine Ortadoğu savaşı... Belki en acı dünya savaşlarından birine sebep olabileceği konuşulan yeni Körfez savaşı...
Roma İmparatorluğu parçalandığında da böyle olmamış mıydı? Avrupa göçler ve akınlarla karman çorman... Sonra da V. yüzyıldan XV. yüzyıla dek sürecek olan bin yıllık Ortaçağ karanlığı... Yine zifiri karanlık mı bekliyor insanlığı? Ortalıkta ne yeni bir ütopya ne de hümanist herhangi bir tasavvur... Yalnızca kaba kuvvet ve pazar kuralları. Ne olacağımız fala mı kaldı?
Babil’den başlayıp Antik Çağ’da gelişen ilk bilim dallarından astronomi Ortaçağ’da astrolojiye dönüşmüştü. Ülkelerin kaderleri muktedirlerinin burçlarıyla ilişkilendirilmemiş miydi? Büyük generaller yıldızlaştıkça başarılarının devamını fala bağlamamışlar mıydı? Şimdi yine medet astrolojiden mi? İşimiz fala mı kaldı? Olayların ortaya çıktığı günlerin burçlarına takılarak yarının ne olacağını kestirebilmek için buyur ola astroloji testusuna bu kez de!
1 1890-1970 arasında yaşamıştı. Yay burcundandı. II. Dünya Savaşı’ndan önce küçük rütbeli bir subayken bir yıldız falcısı ona ileride Fransa’yı yöneteceğini söylemişti. Hayatı boyunca fala inanarak yaşamıştı. En önemli konularda profesyonel yıldız falcılarına başvurmuştu. Kimdi bu yıldız general?
a. Şarlatan Şarl
b. Büyük Şarl (Şarlman)
c. Demirbaş Şarl
d. Şarl dö Gol

2 1561-1626 arasında yaşamıştı. Kova burcundan. Önceleri Fransız saray falcılarının etkisinde kalmış ve falcılığı bilimselleştirmeye çalışmıştı. Daha sonra falı inkar eden ünlü İngiliz bilim adamı kimdi?
a. Bertrand Russell
b. Charles Darwin
c. Sir Francis Bacon
d. Hiçbiri

3 Burçlar dünya tarihini değiştirebilir mi? 1755-1793 arasında yaşamıştı. Akrep burcundandı. Avusturya doğumlu bahtsız Fransız kraliçesinin falına bakmaya çalışanların dehşet içinde kaçtıkları söylenirdi. Kimdi kestirebilir misiniz!
a. Madame de Pompadour
b. Marie Antoinette
c. Josephine de Beauharnais
d. Désirée Clary

4 Boşuna dememişler fala inanma falsız da kalma diye. Protestanlık’ın özünde falcılık mı yatıyor? Johanness Lichtenberger’in "Falcılık" kitabının önsözünü yazmıştı. Astrolojinin tanrıtanımazlara bir ihtar olduğunu iddia ediyordu. Öldükten sonra papanın yıldız falcısı onun falına bakmış ve Tanrı’nın gazabına uğradığı anı tespit etmeye çalışmıştı. 1453-1546 arasında yaşamış Akrep buçlu din önderi kimdi?
a. Martin Heidegger
b. Aston Martin
c. Martin Luther
d. Martin Luther King

5 1564-1642 arasında yaşamıştı. Bütün zamanların en büyük astronomlarından... Hatta dünyanın dönüyor olmasını ona borçluyuz denebilir! Kova burcundan bu alim astrolojiye müthiş inanırmış. Hatta 1609’da fal haritasını çıkardığı bir dükün uzun yıllar yaşayacağına dair kehanette bulunmuş. Ama yıldızlar ona ihanet etmişler, zahir. Çünkü dük bir-iki hafta sonra ölmüş. Kim bu Kova?
a. Müneccimbaşı Osman Sabit Efendi
b. Nicolaus Copernicus
c. Isaac Newton
d. Galileo Galilei

6 Fal tutkunu bu yazarın astrolojik romanları var: "Oğlak Dönencesi", "Yengeç Dönencesi"... II. Dünya Savaşı’ndan sonraki bıkkınlık ve cinsel boşalım edebiyatının en önemli temsilcisi sayılır. "Oğlak Dönencesi" kitabı, Ahmet Altan’ın "Sudaki İz" kitabıyla birlikte 1987’de İstanbul’da Fahrenheit 451 derecede yakılmıştı. Bu Oğlak kimdi?
a. Arthur Miller
b. Cecil B. De Mill
c. Ray Milland
d. Henry Miller

7 James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming bir gün herkesin içinde fala inanmadığı beyan edivermiş! Ancak, İngiliz istihbarat teşkilatında çalışırken gizli gizli fala başvurduğu ve özellikle ne zaman öleceğini kestirmeye çalıştığı bilinirmiş. Bir türlü öğrenemeden öldü derler! Peki Ian’ın burcunu kestirebilir misiniz?
a. Koç
b. Aslan
c. Başak
d. İkizler

8 1533-1603 arasında yaşamış olan Kraliçe Elizabeth sık sık ünlü falcı John Dee’nin kristal küresine başvurarak imparatorluğu yönetirmiş. Başak burcundan kraliçe, hizmetleri karşılığında John Dee’yi nasıl ödüllendirmiş?
a. Başbakan yaparak
b. Kellesini kestirerek
c. Yekpare Hindistan mülkünü bağışlayarak
d. St. Paul kilisesinin başına geçirerek

9 Bütün muktedirlerin fala düşkünlüğü malumdur. Michael Scot, Kral II. Frederick’in; Nostradamus, Catherine de Medicis’nin; Molla Hüsrev Mehmet Efendi, Fatih Sultan Mehmet’in; Rasputin, Çar II. Nikola’nın; Kağıthaneköylü Afitap, II. Abdülhamid’in falcılarıymış. Örnekler sonsuza kadar uzatılabilir... Yirminci yüzyılın son yirmi yılının en ünlü falcısı ise Joan Quigley değil miydi? Uluslararası borsayı ve siyaseti onun yönlendirdiği söylenirdi. Falcı Joan hangi muktedirin falcısıymış?
a. Hillary ve Bill Clinton
b. Semra ve Turgut Özal
c. Nancy ve Ronald Reagan
d. Tek başına Margaret Thatcher

10 1875-1961 arasında yaşamış Aslan ünlü ruhbilimci ilk kez karşılaştığı hastasının önce burcunu incelermiş. Bir araştırmasında 483 evli çiftin horoskopunu incelediği söylenir. Kimdir?
a. Mazhar Osman
b. Sigmund Freud
c. Carl Jung
d. Alfred Adler

11 Boğa burcundan Adolf Hitler, Ortaçağ’ın, karanlıklar çağının kahini Nostradamus’u okur ve kendisini kehanetin içinde bulur. O kadar etkilenir ki İsa’yı reddetmiş olmasına rağmen, her şeyi kendisine yakıştırabildiği bir din bulduğu için Nostradamus’a dört elle sarılır. Aslında kahini ona tanıtan bir kadındır, kimdir?
a. Erzurumlu Gürcü Bacı
b. Mata Hari
c. Lili Marlen
d. Frau Goebbels

Yanıtlar: 1) d, 2) c, 3) b, 4) c, 5) d, 6) d, 7) d, 8) d, 9) c, 10) c, 11) d.