13.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Nevsal Elevli / LONDRA
Fotoğraf sanatçısı Ali Haydar Yeşilyurt, “Face of Europe” (Avrupa’nın Yüzü) adıyla yaptığı ve Avrupa toplumuna “ayna tutmayı” hedefleyen foto-belgeselinin yapımı 24 ülkede sürerken, çalışmasını da yüzde 60 oranında tamamlandı. Londra’da yaşayan ünlü fotoğraf sanatçısı “Face of Europe” adlı foto-belgeselin yapımına 2005 yılında Riga’da başladı. Yeşilyurt, çalışmanın üst başlığını “Tüketim toplumunun insanlar üzerindeki ekonomik, sosyal ve moral deformasyonlarını ortaya koymak” olarak özetliyor. Sanatçıya göre çalışma sayesinde Avrupa toplumunu kendi gerçekleriyle yüzleştirmek mümkün olabilecek.
Çekimleri 10 yıl sürecek
Bu foto-belgesel ile Doğu ile Batı arasında bir köprü kurarak ayrışmalara değil benzerliklere vurgu yapma imkanının da bulunabileceğini belirten Yeşilyurt, “Face of Europe projesinin dünyada pek örneği yok. 1950’lerde EUROPEN’ başlığıyla Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson tarafından yapılan bir kıta çalışması dışında” diyor.
Fotoğraf eleştirmenleri ise Yeşilyurt’un çalışmasının tematik vurguları daha sert bir çalışma olduğunu ve konjonktürel olarak da farklılıklar içerdiğini belirtiyor.
Sanatçı bu çalışmayla Batı’yı “benzeştiğimiz yönleri, ortaklıklarımızı ve aynılaştıklarımızı görmeye” davet ediyor ve şöyle diyor: “Fotoğraf tarihi boyunca alışkanlığımız, Batı’nın Doğu’ya olan tepeden bakışıdır. Yıllardır Batılı fotoğrafçılar Doğu’ya ve Uzakdoğu’ya giderek elde ettikleri görsellerin dramatik yapısıyla bir kültür oluşturdular. Face of Europe çalışması alışılageldik bir geleneği tersine çevirerek belki de ilk kez Doğulu bir göz olarak Batı’ya fotoğraflarıyla göndermede bulunuyor. Bakılanın ne olduğundan ziyade, neye, nasıl, hangi açı ve mesafeden bakıldığı önemlidir.”
Yeşilyurt çekimleri 10 yılı aşacak olan çalışmasının reaksiyonarı da görmek için, şu ana kadar tamamlanan bölümüyle İstanbul ve Bursa’da Photoworld organizasyonuyla 2010 yılında sergilendiğini belirtti.
Yurt dışında ise 2011’de, Türkiye’nin Letonya Büyükelçiliği tarafından Riga’da ziyarete açıldı. Sergi aynı yıl Riga’da, Tanya Bagusevic küratörlüğünde Galeri Zazi’de de tekrarlandı.
Çalışmayı değerlendiren ünlüler arasında bulunan şair Ataol Behramoğlu; Ali Haydar Yeşilyurt’un bir “zeka, duygu ve görme ustası” olduğunu belirtirken, “Avrupa’nın Yüzü projesi; incelikli gözlemleri, dikkat çekici vurguları ve yarattığı özlemli siyah-beyaz dünyayla sanatçıdan beklentilerimizi kanıtlayan son bir örnektir” dedi.
Ünlü oyuncu Nilüfer Açıkalın; Yeşilyurt’un fotoğraf sanatını kullanarak bir duyguyu apaçık anlatmakta ustalaşmış bir sanatçı olduğunu belirtiyor.
Londra’da kendi stüdyosu var
1977 yılında Ordu’da doğan Yeşilyurt, fotoğraf sanatına 1995 yılında amatör olarak başladı. 2000 yılında stüdyosunu açarak profesyonelliğe ilk adımını atan sanatçının moda, reklam, kapak fotoğrafları ve kimi fotoğraf projeleri Türkiye ve Avrupa’daki çeşitli yayın organlarında yayımlandı. Bir dönem Fashion TV ile de çalışmalar yapan Yeşilyurt, dünya çapında pek çok projede yer aldı. Riga Sinema Fotoğraf Akademisi’nin Profesyonel Fotoğrafçılık Bölümü’nden 2006 yılında mezun olan sanatçı, çalışmalarını halen merkezi Londra’da bulunan Art Project Studio isimli kendi stüdyosunda sürdürüyor.