09.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Göcek’te deniz mevsimi başladı. Aslında Göcek’te yabancılar için deniz mevsimi yıl boyu devam ediyor ama Türkler, Göcek Koyu’na hazirandan itibaren akın etmeye başlıyor.
Göcek’te yerli ve yabancı teknelerin bağlandığı üç marina var. Yapı Kredi Bankası’nın turizm işletmesinin sahibi bulunduğu en büyük marinayı Camper and Nicholsons isimli İngiliz yatçılık şirketi işletiyor.
Marina denize kadar inen, çam ağaçlarıyla kaplı tepelerin eteğinde. Arazisi içinde İngiliz mimarların çizgisi ile inşa edilen 57 yataklı bir butik otel var. The Inn adını taşıyan bu oteli Swissotel işletiyor. Otelin başında çok başarılı Michael Mocking adında Alman asıllı genç bir müdür var. Tüm personeli deneyimli, ciddi ve en üst çizgide hizmet veren kimseler. Yüzme havuzu, yeni kumsal plajı ile otel sadece yat sahiplerine değil, denize çıkmadan tatil yapmak isteyenlere de imkan sağlıyor. Yat limanının içinde otele bağlı Varandah isminde bir lokanta bulunuyor. Bu lokantanın mutfak şefi Andreas Erni isminde İsviçreli bir aşçı. Tuncay Beyaz servis sorumlusu.
Sayın okuyucularıma bu yazıda gene yat limanı içinde bulunan North Shield isimli barı anlatacağım. Türkiye’de şimdilerde 15 North Shield var. Bunlardan sadece biri bu zincirin kurucuları Lale ve Teoman Hünal tarafından işletiliyor. Diğerleri "franchising" diye adlandırılan şekilde mukaveleli işletmeler.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya havaalanlarında birer North Shield var. Ankara’da şehir içinde iki, Göcek, Antalya, Bursa’da birer North Shield faaliyette. İstanbul’da Akaretler’de, Ataşehir’de, Caddebostan’da, Beyoğlu’nda, Esentepe’de, Maslak (Darüşşafaka)’da North Shield’lar hizmet veriyor.
İlk North Shield’i Lale ve Teoman Hünal 1990 yılında Ataköy Marina’da açmıştı.
Teoman Hünal iç mimari eğitimi görmüş. Uzun yıllar eşi ile İngiltere ve ABD’de bulunduktan sonra Türkiye’ye dönünce dışarıda gördüğü İngiliz pub’ların benzeri bir yer açmak istemiş.
Kayınpederi, İzmir Aliağa’da gemi sökermiş. Jilet yapmak için söktüğü gemilerden birinin adı North Shield (Kuzey Kalkanı) imiş. Lale ve Teoman Hünal bu ismi çok beğendiklerinden ilk açtıkları bara bu ismi vermişler.
İlk barın orijinal dekoru büyük beğeni görünce aynı dekor, aynı hizmet şekli ile isim hakkını kiralamaya başlamışlar.
Her North Shield’da dekor, hizmet şekli, mönü aynı. Belli bir disiplin ile ismin saygınlığı korunuyor.
North Shield’larda genelde hafif yiyecekler servisi var. Öğle ve akşam veya gün boyu her şeyden yemek isteyenlere orjinal yemekler hazırlanıyor.
Göcek Marina’daki North Shield, set üzerinde iki binası, geniş bahçesi olan bir işletme.
Ankaralı Ahmet Etçioğlu, arkadaşı Fatih Arıman ile iki yıl önce burayı açmış. Sonra Fatih Arıman ayrılmış. Ahmet Etçioğlu Göcek’e yerleşmiş. On iki ay işinin başında. Marinadaki işletme sabah 08.00’den gece yarısına kadar açık. Sabahları çok zengin kahvaltı servisleri var. Adam başı 8 milyon 500 bin lira. Gün boyu alkollü, alkolsüz içki, pasta, hafif yiyecekler servisi devam ediyor. Barda Burak Başkan var. Yerli içkiler 3 milyon lira, yabancılar 7 milyon 500 bin lira. Cumartesi akşamları et mangal ve soğuk büfe gecesi. Yerli içki dahil kişi başı 20 milyon lira. Pazar akşamları döner gecesi. Bu iki gece, özellikle yabancılar North Shield’a akın ediyor.
Hikmet Akkurt servise yardımcı oluyor. Mutfağı çok güzel. Kızarmış patatesleri nefis.
Göcek’te benim hoşuma giden yer İskele Meydanı’ndaki Meydan Köftecisi. Dursun Usta’nın yerinde üzüm yapraklarının güneşi kestiği sundurmanın altında sokağa dizilen masalarda köfte, şiş, pirzola yemenin zevkine doyulmuyor. Artvinli Dursun Aydemir, kardeşi Selçuk Aydemir ile müşterilerini memnun etmeye çabalıyor.