Pazar Gökyüzünün rehberliğinde

Gökyüzünün rehberliğinde

11.09.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Ameliyat tarihini gezegenlerin hareketine göre planlamak isteyen medikal astrologa, yapacağı yatırımın sonuçlarını öngörmek isteyen finansal astrologa başvuruyor, doğum haritası temelli eşleşme vaat eden uygulamalara ilgi büyüyor. Artık kendi içinde disiplinlerle anılan astrolojinin önlenemez yükselişi bize ne anlatıyor?

Gökyüzünün rehberliğinde

CEYDA ULUKAYA- Gökyüzünü rehber edinmek, insanlık tarihi kadar eski bir gelenek. Başlangıçta astronominin bir dalı olarak kabul gören astroloji, bilimsel şüphecilik karşısında yenik düşse de bugün hiç olmadığı kadar popüler. Tam da pandeminin patlak verdiği 2020’de Google aramalarında “astroloji” ve “doğum haritası” kelimeleri dünya genelinde son beş yılın zirvesini gördü. Gelişen dijital araçlar, yapay zeka destekli uygulamalar ve sosyal medya hesaplarıyla astroloji, milyon dolarlık bir endüstriye dönüşmekle kalmadı günlük hayatın hemen her sorusuna

Haberin Devamı

yanıt aranan bir alana dönüştü. Ameliyat tarihini gezegenlerin hareketine göre planlamak isteyen medikal astrologa, yapacağı yatırımın sonuçlarını öngörmek isteyen finansal astrologa başvuruyor, doğum haritası temelli eşleşme vaat eden sosyal astrolojiye ilgi büyüyor, mesleğini bırakıp astrolojik danışmanlığa yönelenler her geçen gün artıyor. Artık kendi içinde disiplinlerle anılan astrolojinin bu yükselişini konunun muhataplarına sorduk.

R. Hakan Kırkoğlu: “Uzmanlık alanları henüz gelişmedi”

Gökyüzünün rehberliğinde

Astroloji çağlar boyunca insanların ilgi gösterdikleri bir alandı. Tek farkı, eski yüzyıllarda daha çok elit dediğimiz yönetici sınıf başvuruyordu; çünkü astroloji, matematik ve astronomi bilgisi gerektiriyordu ve buna herkes sahip değildi. Günümüzde artan iletişim olanaklarıyla bir anlamda halka indi. Bilgiye erişimin kolaylaşması ve gelişen teknolojiler sayesinde artık doğum haritalarını internet üzerinden oluşturmak mümkün oldu. Bu da her alanda olduğu gibi astrolojide de işin tüccarlarını yarattı. Bunları dışarıda bırakarak baktığımızda, astrologların kişilere verdiği tavsiyeler elbette bir farkındalık kazandırma, kişinin seçimlerini aydınlatma işlevi görüyor. 

Haberin Devamı

Astrolojinin içinde kariyer, ilişkiler, yetenekler ya da para kazanma yolları üzerine zaten konuşuluyor. Bunları uzmanlık alanına dönüştürmek de mümkün. Finansal astroloji ya da medikal astroloji buna örnek. Fakat bu tür uzmanlıklar için çok ciddi birikim gerekiyor. Ben ekonomi eğitimim ve bankacılık kariyerime rağmen bu alana girmiyorum. Bunlar öyle 3 ay kursa giderek elde edilecek birikimler değil. Aslına bakarsanız klasik astroloji bile Türkiye’de daha çok yeni bir alan. 2000’lerin başında bu konuda Türkçe kaynak bile yoktu. O nedenle bu tür uzmanlık alanları da ülkemizde henüz yeterince gelişmiş değil. İngiltere ya da Amerika’da uzmanlaşmanın çok daha üst seviyede olduğunu görüyoruz. Finansal astrolojide örneğin Christeen Skinner ya da Bill Meridian, Raymond Merriman gibi öne çıkan isimler var. Her yıl kendi aboneleri olan yatırımcılara belli ücret karşılığı raporlar sunuyorlar. O yüzden bu işler öyle kolay ve bedava değil diye uyarayım.

Haberin Devamı

Sırada sosyal astroloji var

Gökyüzünün rehberliğinde

Geçtiğimiz yıl hayata geçen mobil uygulama Karma, astrolojinin en yeni branşlarından biri olan sosyal astrolojinin Türkiye çıkışlı ilk örneği. Kişileri doğum haritasına göre eşleştirerek “ruh eşini” bulmalarına yardımcı olma vaadiyle geliştirilen uygulama, ilk 9 ayda büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 100 bini aşkın kullanıcıya ulaştı ve önemli yatırımlar aldı. Uygulama, doğum yer ve saat bilgisiyle kullanıcılara doğum haritası analizinin yanı sıra uyumlu olduğu insanlarla eşleşerek sohbet etme imkanı tanıyor. Genç girişimciler Furkan Gökçen ve Miraç Mutlu İspir’in kurduğu Karma’da yaygın eşleşme uygulamalarının aksine fotoğraf, yaş gibi değerler geri planda. Gökçen, tecrübeli astrologlar eşliğinde geliştirdikleri uygulamada, astrolojide sinastri olarak bilinen konsepti kullandıklarını söylüyor: “Kullanıcıların birbirlerinin haritaları üzerinde evlerin, gezegenlerin ve burçların oluşturduğu açılarla belirlenen yüzdelik uyum oranlarını baz alıyoruz. Doğum haritaları uyumlu olduğu için tanışıp samimi arkadaş olan birçok kullanıcımız da mevcut. Bu anlamda romantik ilişkilerden daha geniş bir tanışma çerçevesi çiziyoruz.”

Haberin Devamı

Medikal astroloji nedir?

Aile hekimi olup medikal astroloji eğitimi alan ve bu alanda eğitimler veren Dr. Rana Çelikkol, medikal astrolojiyi “astrolojinin sağlık alanında kullanılması” olarak tanımlıyor: “Geçmişte astroloji hastalıkların gidişatını öngörmek için de kullanılıyordu. Buna en iyi örnek eski İngiliz hekim ve herbalist Nicolas Culpeper’dı. Hastalık gidişini anlamak için kullanılan haritalara da Decumbitur haritalar deniyor. Klasik astrolojiden farklı bazı araçları var. Harita değerlendirilirken akslar yani karşılıklı olan burçlar göz önünde bulunduruluyor. Zodyak Man denilen bir piktogram vasıtasıyla burçların karşılık geldiği vücut bölgelerine bakılıyor. Ve son olarak da sağlık evleri kullanılıyor. 1, 6, 4, 8 ve 12. evler sağlıkla ilgili evler kabul ediliyor. Buna rağmen haritadaki görünümler farklı şekillerde işleyebilir. O yüzden medikal astrolojiye göre sizde şu hastalıklar vardır demek ya da öngörüde bulunmak doğru değil. Ancak insanların mizaçlarını ve dolayısıyla eğilimli olduğu hastalıkları bilmesi sağlıklarını koruması açısından önemli ve buna yönelik tavsiyelerde bulunulabilir.”

Haberin Devamı

Biyoloji mezunu olup astroloji eğitimi alan ve medikal astroloji alanında da danışmanlık veren astrolog Ahmet Çalışkan ise “Hepimizin belli hastalıklara yatkınlığı olabilir. Burada Güneş’in ve Ay’ın konumuna ve diğer gezegenlerle ilişkisine bakıyoruz. Güneş kalbi yönetir örneğin, Ay vücut sıvılarıyla alakalıdır, Mars bağışıklık sistemini yönetir vb. Tabii bütün bunların kişinin doğum haritasındaki matematiksel konumlara göre yorumlanması gerekiyor. Danışanlarımdan genelde ameliyat tarihleriyle ilgili sorular alıyorum. Estetik işlemlerle ilgili de olabiliyor, majör sağlık sorunları da olabiliyor. Bazen de teşhis koydurmakta zorlanan kişiler başvurabiliyor. Bizim işimiz elbette onu çözmek değil, medikal haritasına bakarak zamansal bir rehberlik sunmak” diyor.

Gökyüzünün rehberliğinde

Astrolojinin piyasayla buluşması -  Aylin Çetiner (Finansal astrolog) 

 Finansal astrolojiyi üç ayrı kolda incelemek doğru olur: Kişisel, kurumsal ve piyasa analizi, ki piyasa analizi yapabilmek için elbette para piyasaları bilgisi gerekmektedir. Her üç analiz de refah seviyemizi yükseltmeyi amaçlar. Ben de 30 yıllık finansal piyasalar tecrübemi on yıllık astroloji deneyimimle birleştirerek finansal yatırım araçlarını mercek altına alabiliyorum. Kişisel doğum haritamız aslında bir define haritası. Bize ne şekilde para kazanabileceğimizi söylediği gibi şirketlerin kuruluş haritaları da bir kurumun nasıl gelişebileceği, gelirlerini nasıl arttırılabileceği gibi pek çok kazancın yolunu bize gösterir. Yatırım enstrümanları yine finansal astroloji ile analiz edilebilir ki bunu her hafta YouTube’da yapıyorum. Bu analiz yöntemini kullanarak kişiler ve kurumlar portföylerini yönetebilirler. Herkes yaptığı işten para kazanabiliyor fakat bu parayı muhafaza etmekte, yönetmekte ve arttırmakta güçlük çekebiliyor. Bunun için de iş geliştirme, varlıklarını, portföylerini yönetme konusunda danışmanlık veriyorum.

Astrolojiyi ikinci meslek edinenler anlatıyor:

Gizem Talay (İşletmeci)

7 yıldır eşimle hayalimiz olan butik hamburgercilik işi yapıyoruz. Gökyüzüne her zaman çok ilgiliydim. Pandemiyle birlikte iş yerim kapatılınca astroloji eğitimine başladım. Temel, orta ve ileri seviye eğitimimi Dinçer Güner’den, uzmanlık eğitimlerimi ise Nuray Kurtuluş’tan aldım. Hâlâ eğitime devam ediyorum ve ISAR üyesiyim. Astrolojiye başlarken “Bundan para kazanırım” fikriyle yola çıkmadım. Astroloji üzerinde çok uzun yıllar çalışılmış, sistemi ve matematiği barındıran bir kadim bilgi. Şu an öğrenme ve öğrendiklerimin arkadaşlarımın haritalarındaki etkilerini takip etmek bana daha keyifli geliyor. Aslında hobi denemeyecek kadar çok vaktimi alıyor, bazen günlerce kendimi bir konuyu incelerken bulabiliyorum.

Şeyda Özsoy (Öğretmen)

Çocukluğumdan bu yana astrolojiye ilgi duyuyordum ve astroloji ile ilgili yazıları takip ederdim. Jan Spiller’ın Ay Düğümleri’ni anlattığı “Ruhsal Astroloji” adlı kitabı ile tanışmam bu alana ilgimin yoğunlaşmasına sebep oldu. Yıllar içinde astrolojiyi daha iyi anlamak adına birçok eğitime dahil oldum. Hâlâ da eğitim almaya devam ediyorum. Yoğun emek ve zaman istediği için bu yıl mesleğim olan öğretmenliği yapmama kararı aldım. Kendi ilgi ve merakım sebebiyle girdiğim astroloji dünyası, çevremdeki insanların da ilgisini çekti ve danışmanlık sürecim başladı. Astroloji, başka yol ya da yollar olduğunu göstermek, gelişimi engelleyen bazı kalıp düşünce ve inançları fark etmek için harika bir araç ve bu konuda insanları bilgilendirmeyi seviyorum.

Aslı Gürsözer (Renk danışmanı)

40 yaşındayım. Renk danışmanlığı ve görsel hikaye tasarımcılığı yapıyorum. Yıllar önce bir arkadaşım vesilesiyle astroloji eğitimi aldım ve bu kadim bilginin büyüsüne kapıldım. İlk olarak Astrolandis grubundan, ardından Göklerin Bilgeliği Okulu’nda 3 yıl klasik astroloji eğitimi aldım. Sonrasında Hakan Kırkoğlu ve Öner Döşer’den aldığım eğitimlerle bilgilerimi destekledim. Güzel olan şu ki bu öğrenme yolculuğu bitmiyor. Bu da beni dinamik tutuyor. Psikolojiye olan merakım dolayısıyla astrolojiyi özellikle psikolojik çerçevede ele almak beni heyecanlandırıyor. Açıkçası astrolojiye hobi gibi yaklaşmıyorum, aktif olarak danışmanlık yapıyorum ve atölyeler düzenliyorum. Danışan sayım çok değişken ama aylık 8 ve üzeri diyebilirim.