Pazar Güzellik tabuları yıkıldı!

Güzellik tabuları yıkıldı!

23.02.2020 - 05:00 | Son Güncellenme:

O hem 35 yaşında hem anne hem de Almanya’nın en güzel kadını! Leonie Charlotte von Hase’nin “Miss Germany 2020” seçilmesiyle yıktığı tabuları Türkiye güzellik kraliçeleri değerlendirdi

Güzellik tabuları yıkıldı

Güzellik… Yüzlerce yıldır takdir edilen, peşinden koşulan, hatta tapılan güzellik, üzerinde çok tartışılan, konuşulan bir konu olmuş. Her dönem kendine yeni anlamlar bulan, her bir kültürde yeni formlara bürünen güzellik, yarışmaları da beraberinde getirmiş. Özellikle kadınlara atfedilen ‘güzel olma’ durumuyla ortaya çıkan güzellik yarışmalarının tarihi mitolojik dönemlere kadar uzanıyor. Türkiye’de ise ilk kez 1926 yılında düzenlense de hafızalara kazınma dönemi Keriman Halis Ece’nin Dünya Güzellik Kraliçesi olduğu 1932’de başlıyor. Bir dönem herkesi ekrana kilitleyen güzellik yarışmaları, zamanla ilgiyi kaybetse de güzelliğe olan merak, baki kaldı. Geçtiğimiz pazar Almanya’da yapılan ‘Miss Germany 2020’ ise güzellik yarışmalarındaki tabuları yıktı. Dünyada ilk kez Leonie Charlotte von Hase adlı 35 yaşında bir anne birincilik tacını taktı. Bikinili geçiş yapılmadı. Adaylar abiye ve gündelik tarzlarıyla podyuma çıktı. Yüksek topukların yanı sıra düz, rahat ayakkabılar da giydiler. Ve “Bayan Almanya”yı seçen jüri de tamamen kadındı. 16 finalistin en büyüğü olan Hase ile artık karakter ve yaşam öyküsünün daha önem kazandığı anlaşıldı. “Almanya’yı zarafet, onur, karizma ve tüm gücümle temsil etmek istiyorum” diyen Hase, oğluyla yaşadığı Kiel’de internet üzerinden vintage kıyafetler satıyor. Pazarlama stratejisi mezunu. Atina, Londra, Milano, Cape Town ve Berlin’ de yaşamış. Tarihe geçecek türden yeniliklerin olduğu yarışmayla ilgili, “Miss Turkey” kraliçelerine kulak verdik. 27 yaşından küçük, hiç evlenmemiş ve çocuğu olmamış genç kızların bir portre ve mayolu çekilmiş boy fotoğraflarıyla katılabildiği “Miss Turkey” güzelleri, “Miss Germany”yi ve değişen güzellik algısını yorumladılar.

Haberin Devamı

Miss Turkey 1997 Çağla Şıkel

“Annelik güzelliğe sekte vurmaz”

Miss Turkey yarışması sırasında ben tabii çok küçüktüm. Birinci seçilmek müthiş bir özgüven sağladı. Her şey çok heyecanlı ve rüya gibiydi. Almanya’da 35 yaşında bir annenin güzellik kraliçesi seçilmesiyle gurur duydum. Kadının yaşantısı, seçimleri ve daha önce anne olup olmaması güzelliğine sekte vuracak şeyler değil. Aksine bir kadını besleyen, olgunlaştıran ve daha da güzelleştiren şeyler. Güzellik yarışmalarındaki olay, ışık ve enerji.

Güzellik tabuları yıkıldı

Miss Turkey 2000 Yüksel Ak

“Yaş aralığı fazla geldi”

Yarışmadaki 18-35 yaş aralığı bana çok büyük geldi. Çünkü jenerasyon farkı ortaya çıkar ve adaletli olmaz. Amacı ve ilkesi farklı olarak 18-25 ve 25-35 yaş arası ayrı ayrı yarışmalar olabilir. 35 yaşındaki bir insanın kişiliği, tecrübesi daha fazladır. Yoksa evlenmiş, boşanmış, çocuk sahibi olmak bence tolere edilebilecek şeyler. Ama en önemli şey, yaş aralığı. Bunun dışında ben insanların estetikli olarak yarışmalara katılmasına karşıyım. Çünkü aslında bahsedilen doğal güzellik.

Haberin Devamı

Güzellik tabuları yıkıldı

Miss Turkey 2005 Hande Subaşı

“Dikkat çekmişler”

Dünya birçok konuda gelişme gösterirken, aynı zamanda insani yönden şaşırtıcı bir şekilde geriye gidiyor. Bilimin, teknolojinin bu kadar ileride olduğu bir çağda hâlâ insan hakları, kadın hakları, ayrımcılık, ırkçılık gibi konuları tartışıp savaş veriyoruz. Kadının bilgisinin, güzelliğinin, yeteneğinin bir kalıba sokulup değerlendirilmesine ve sınırlara olan tepkiyse mevzu, tüm jüri üyelerinin kadın olmasını da tezat buldum ama dikkat çekip, altını çizmeye çalışmışlar; bu yüzden yapılan şeyi anlamlı ve yerini bulmuş olarak değerlendiriyorum.

Güzellik tabuları yıkıldı

Miss Turkey 1981 Aydan Şener

“Geç kalınmış bir değişim”

Türkiye güzeli seçildiğim dönemde tabii ki çok mutlu olmuştum. O anın verdiği heyecan ve mutlulukla zorlanmak ve yorulmak nedir bilmedik. Almanya’daki güzellik yarışması haberini okuyunca gülümseme yayıldı yüzüme; kesinlikle katılıyorum. Bütün dünyada geçerli bir olgu olmasını isterim, kadının güzelliği dayatılan kriterlere bağlı olmamalı ve sınırlara takılmamalı. Çok sevdim bu haberi ve yarışmayı; kesinlikle geç kalınmış bir değişim.

Haberin Devamı

Güzellik tabuları yıkıldı

Miss Turkey 2001 Sedef Avcı

“Büyüdükçe daha donanımlı oluyoruz”

Bir kadının evlenmesi ya da çocuk doğurmasının yarışmaya katılmasını engellemesi bence anlamsız bir kuraldı. Yaş ilerledikçe özellikle de çocuk doğurduktan sonra kadınların daha da hoş olduğunu düşünüyorum. Hayat, yaş, insanın karakterinin gelişmesini sağlayan faktörler. Büyüdükçe kendinden emin, ne istediğini bilen daha donanımlı bireyler oluyoruz. Biz yarışmaya girdiğimizde öğretilmiş bilgiler, soru cevaplar vardı; ‘Ülkemi en iyi şekilde temsil etmek en büyük hedefim’ gibi. Şimdi düşünüyorum da liseyi daha yeni bitirmiş bir genç, bunu ne kadar başarabilir? O zaman temsil etme sadece güzellik kavramı üzerinden sağlanıyordu. Şimdi odaklarının yarışmacının karakteri, kişiliği ve hayat hikayesinin olması böyle bir seçim yapmalarını kaçınılmaz kılmış bence. Ve bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

Güzellik tabuları yıkıldı

Miss Turkey 1995 Sinem Güven

Haberin Devamı

“Feminist bir hareket”

Yarışmanın 19-35 yaş arası olmasını çok mantıklı buldum. Ama diğer nitelikleri düşünüldüğü zaman bu bana fazla feminist aktivist bir hareket gibi geldi. Tabii ki yüzü kadar vücudunun da iyi gözüküyor olması, kafası çalışan biri olması çok önemli. Kaldırılan mayolu geçişi rahatsız edici değil estetik buluyorum. Çünkü güzel dediğiniz kadın zarif, estetik, biraz da sanat eseri gibi bir varlık zaten. Öte yandan kadının evlenmiş, çocuk sahibi olmuş olması dezavantaj olmamalı. Artık yaşsızlığın olduğu bir zamanın içindeyiz.

Güzellik tabuları yıkıldı

2002 Miss World Azra Akın

“Tüm kadınlar için motive edici”

Miss World yarışmasında sahneye mayo ile çıkılmıyor. Burada kazandığınız ve taşıdığınız bu misyon için güzellikle birlikte aynı zamanda kültürlü, iyi yetişmiş, duyarlı olmak gibi farklı özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Almanya’da gördüğümüz örnek ise güzelliğin bir bütün olarak algılandığının kanıtı. Kadınların güzelliğini yaş ya da annelik gibi kriterlerle sınırlandırmıyor. 35 yaşında ve anne olan bir kadının Almanya güzeli seçilmesi tüm kadınlar için motive edici bir gelişme. Hase, Miss World yarışmasında da birinci olursa bir yıl boyunca ülke ülke gezerek görev yapması gerekecek . “Anne” olduğu göz önünde tutularak bu görevi gerçekleştirmesi için ona uygun şartlar sağlanırsa bu durum dünyaya güzel bir örnek olacak.

Haberin Devamı

Güzellik tabuları yıkıldı

1975 güzeli Nur Balçın

“Asıl güzellik duruştur”

Kadınların üzerindeki yaş ve anne olma yasaklarının kaldırılması çok güzel bir karar. Hatta geç kalınmış bir durum olarak görüyorum. Bu 35’te kalmamalı 40 olmalı. Ben Japonya’ya gittiğimde 20 yaşındaydım. Bence o yaşlarda herkes güzel. Kadını sadece güzellik objesi olmaktan çıkarıp böyle daha değerli kriterlere bakılması çok hoşuma gitti. Onun kendine kattığı artıların değerlendirilmesi ne güzel. Hayattaki duruşu o kadının asıl güzelliğidir. Bu yarışma bize güzellik anlayışının değiştiğini gösteriyor. Kadınlar için büyük bir ilerleme. Kadının artık ben bilmem kaç yaşına geldim, doğum yaptım deyip, kendini sınırlandırmasını kaldıracak bir adım. Onları teşvik edecek bir yerde.

Güzellik tabuları yıkıldı

Miss Turkey 1991 Pınar Özdemir Hotiç

“Algının değişme zamanı gelmişti”

Almanya’yı bu işe liderlik ettiği için tebrik ediyorum. Güzellik algısı yıllar içinde çok şekil değiştirdi. Fiziksel güzelliğin ötesinde güzelliğin bir bütün olarak algılanmasının zamanı çoktan gelmişti. İdeal kadın güzelliğinin şekil ve form bakımından gösterdiği değişimlerin döneme ait toplumsal değerler ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda evrildiğini görüyoruz. Bize empoze edilen güzellik algısına izin vermeyerek kendimiz olmayı seçmeliyiz. Kendi vücudumuz ve ruhumuzla barışık olalım.

Güzellik tabuları yıkıldı