PazarHareket berekettir!

Hareket berekettir!

10.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 şehirde 18-44 yaş arası kişilerle yapılan bir araştırmaya göre bizi biz yapan hareketlerin başında hesap ödeme sırasında “Senin paran burada geçmez” jesti geliyor, hafızalara kazınan Yeşilçam hareketlerinin başında ise Adile Naşit’in hoplayarak gülmesi var

Hareket berekettir

Boş duranı Allah sevmez, nerede hareket orada bereket... Hareket etmeyi öven atasözlerimiz malum. Peki hangi durumlarda hareket ediyoruz en çok, yakın tarihimizden hafızamıza kazınan hareketler hangileri, bizi biz yapan, içimize işlemiş olanlar?
Estima araştırma şirketi İstanbul, Balıkesir, İzmir, Bursa, Eskişehir, Ankara, Konya, Adana, Kayseri, Samsun, Rize, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Gaziantep’te18-44 yaş arasında AB/C1 sosyoekonomik gruplarındaki kişiler arasında bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, günlük hareketimizin büyük bölümünü işe, okula, alışveriş yerlerine yürümek oluşturuyor. Spor amaçlı hareketler tüm hareket alışkanlıklarının altında kalırken, yüzde 70 oranıyla AVM’de yürümek en çok yinelenen hareketlerin başında geliyor. Kadınlar en çok evde, erkekler ve orta üstü yaş grupları ofiste, gençler ve metropolde yaşayanlar ise ulaşım için yürüyerek hareket ediyor. Türk insanını tartıda kilo almış olduğunu görmek değil, arkadaşlarıyla güneşli bir günde eğlenceli etkinlik planı önerisi daha kolay ve hızlı harekete geçiriyor.

Haberin Devamı

Türk halkının hafızasında yer etmiş hareketler
Unutulmayan hareketler arasında Mehmet Ali Erbil’in parmak çevirme hareketi ilk, Fatih Terim’in daha hızlı anlamında yaptığı elleriyle pedal çevirme hareketi ise ikinci sırada.

Bizi biz yapan hareketler
Türkiye’nin içinden çıkan, ailelerimizden öğrendiğimiz ve kendi duygularımızla harmanlayarak sürdürdüğümüz bizi biz yapan hareketler araştırmada şu sıralamayla karşımıza çıkıyor; hesap ödeme sırasında “Senin paran burada geçmez” hareketleri, piknikte mangal yellemek, halay çekmek-horon tepmek, otomobil arkasından su dökmek, çocuklara uçtu uçtu yapmak, pazarlık el sıkışması, annelerin terlik fırlatma hareketi, birdirbir, uzuneşek oynamak.

Türk sinemasının hafızalardan silinmeyen hareketleri
Araştırmada Yeşilçam sanatçılarının Türk filmlerinde canlandırdığı karakterleriyle özdeşleşen ve hafızamıza kazınan hareketlerin başında Adile Naşit’in hoplayarak gülmesi birinciliğe yerleşirken, Kemal Sunal’ın postacı yürüyüşü ikinciliğe, Sadri Alışık’ın Turist Ömer rolündeki selam hareketi üçüncülüğe, Şener Şen’in “Hababam Sınıfı”nda canlandırdığı Badi Ekrem’in kung fu hareketi ise dördüncülüğe yerleşti.

Türkiye’de 5 kişiden 1’i hiç terlemediğini düşünüyor
Araştırmayı yaptıran bir deodoran markası, Rexona olunca Türk insanın bu ürünü kullanma alışkanlığını da öğrendik:
Türk insanının yüzde 66’sı ihtiyaç duymadığını söyleyerek deodoran kullanmıyor, sadece özel günlerde deodoran kullanmaya gerek duyanların oranı yüzde 21. Türkiye’de 5 kişiden 1’i hiç terlemediğini, terlemesini gerektirecek bir hareket yapmadığını düşünüyor.

Sırılsıklam eden hareketler
Ev temizliği yüzde 49’la birinci sırada yer aldı. Merdiven çıkmak, AVM alışverişi, alışveriş torbalarını taşımak, toplu taşımaya koşmak terleten hareketlerin başında geldi.

Türkiye’nin en hareketli ünlüleri
Araştırmada Türkiye’nin en hareketli ünlüleri sorusuna yüzde 43 ile Burcu Esmersoy cevabı verildi. Esmersoy’u Hadise ve Gülben Ergen takip etti. Erkeklerde ise yüzde 29 ile Acun Ilıcalı Türkiye’nin en hareketli erkeği çıkarken onu Arda Turan, Murat Boz ve Gökhan Özoğuz izledi.