PazarHaz nesneleri

Haz nesneleri

08.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haz nesneleri

Haz nesneleri



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul’un içtiği iddia edilen puronun, medyanın gündeminde en popüler tartışma konusu haline gelmesi beni de kışkırttı! Çok kişisel bir haz nesnesi olan puro ile Avrupa Birliği’ne girebilme şansımız arasında kurulmaya çalışılan ters ve düz orantıdan söz etmeyeceğim! Bu olayı fırsat bilip hazlar konusunu açmak istiyorum. İnsanın ölürüm de onsuz yapamam dediği şey, haz objesi... Kehribar tespih gibi... Nikotin delileri için mutlaka belirli bir marka sigara gibi... Her an çantamda taşıdığım ve dokunmadan edemediğim, kayınpederimden miras Reichenbach marka 25 metrelik sarma şerit metre gibi... Her hafta pazar günü çözmeden edemediğim Sedat Yaşayan kare bulmacası gibi... Eskişehir lületaşı ağızlık... Chicco bebek dolabı... Hamleys’den elektrikli tren... Remington daktilo... Van işi boncuk kese... Parizyen dantel... Sallanan Thonet koltuk... Kaşmir kazak... Parker dolmakalem... Pacci çikolata... Tiffany’s anahtarlık... Lancia otomobil... Roosevelt postallar... Burberry’s pardösü... Biter mi saymakla, düşünün şimdi, sizi saran haz objelerini...
İnsan algısının gelişme sürecinde haz nesnelerinin ilkel bir yeri yok mu? İstediği kadar güçlü görünmeye çalışsın, insan ebedi olarak zayıf değil mi? Haz objelerine düşkünlük, her düşkünlük gibi bir zaaf değil mi? İnsanın zaafını belirtmekten çekinmediği belki tek nesne, haz objesi değil mi? Yaşam sürecinde insan çeşitli kimliklere sahip olur; işçi, sanatçı veya hoca gibi... Kişilik ise duygular gibidir; telaşlı, kendiyle barışık, ince ruhlu gibi... Kimlik habire değişebilir ama kişilik tektir. İnsan kimliğini örneğin giyim kuşamında yansıtabilir ama kişiliğinin arayışları genellikle seçmiş olduğu haz objesinde gizli değil mi? Böylece haz nesnesi onun kişiliğinin de anlamı haline gelmez mi? İnsan onun için değerli duruma gelmiş olan haz objesinin adına veya markasına özel bir anlam yükler. Örneğin Volkswagen kaplumbağa araba veya Harley Davidson motosiklet onun için bir vasıta olmaktan çıkmış, kişiliğinin anlamı haline gelmiştir. Seçilen, bütünleşilen ve artık vazgeçilemeyen haz objeleri tırıvırısında gezinmeye buyur ola bu kez de...

Haz nesneleri
1- Medya gündeminin bir numaralı haz nesnesiyle açılalım. Müthiş Havana purosu Cohiba’yla... Che Guevara içmediği halde Küba’nın ekonomisine katkısı olsun diye ağzında bu puro ile resim çektirmişti ve resim poster olunca puronun ünü dünyaya yayılmıştı. Şimdi bu çok uzun ve çok kalın el sarması puronun üretilişi hakkında bir tevatür var, acep ne?
a. Kübalı kızlar puroyu güya çıplak baldırları üzerinde sararmış.
b. Bu puroları Fidel Castro bizzat kendi sararmış.
c. Cohiba’yı doğru sarıncaya dek kızlara ad verilmezmiş.
d. Hepsi

2- Aşağıdaki kadınların hepsi acayip puro tiryakisi. Kraliçe Büyük Katerina parmakları sararmasın diye puroya bant sardırmayı akıl etmişmiş. Peki, günde yedi puro içmesiyle ünlü hangi kadın adına puro sevdalıları kulübü kurulmuş?
a. Colette
b. George Sand
c. Demi Moore
d. Safiye Ayla

3- Türk asıllı ABD’li sosyal psikolog Muzaffer Şerif 1947’de gerçekleştirmiş olduğu bir deneyde oğlan çocuklarını hangi hediyeyle ödüllendirmişti ve neden?
a. Panter dişiyle, panterin gücü ona geçsin diye
b. Yoyo, kızları etkilemek için
c. Çakıyla, yetişkinlik ispatı için
d. Basketbol topu, boyları uzasın diye

4- Ama bir çakının makro bir takvim de olabileceğini kestirebilir miydiniz? Guinness Rekorlar Kitabı’na göre bir İngiliz firmasının 1822 yılında imal ettiği çakının kaç ağzı varmış?
a. 18
b. 182
c. 1822
d. 1973

5- İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen önce İngiltere Başbakanı Sir Neville Chamberlain, Adolf Hitler’le Bechtelgaden’de yaptığı bir diplomasi görüşmesinde çok sıkıntılıymış. Neden?
a. Dünya savaşın eşiğindedir.
b. Hitler bile ondan uzun boyludur.
c. Mata Hari ile ilişkisini Hitler’in bildiğini bilmektedir.
d. Hayatında ilk kez şemsiyesini evde unutmuştur.

6- 2002 sonbaharında insanın yüreğini göz hizasına hoplatacak olağanüstü şık ve şuh gözlüklerin fantezisine dalmadan... Tarihte ilk kez gözlükle imaj yapan kimdi?
a. Lolita, kalp biçimi gözlüğüyle
b. Benjamin Franklin, en tel gözlüğüyle
c. Komedyen Groucho Marx, şakacı gözlüğüyle
d. Skandallar papası X. Leo, elinden bırakmadığı 16. yüzyıl gözlük camlarıyla

7- Sanırım hiçbir giysi öğesi kravat kadar çok standartlı ve çelişkili olmamıştır. Gravat, boyunbağı, medeniyet yuları, kravat; ne derseniz deyin, bir yanda medeniyet adına zorunlu kılınan bağ... Diğer yanda kravata alışmış ve onu haz öğesi haline getirmiş bazı erkekler... Osmanlılarda kravatı ilk kez kullanmış olan kimdi, kestirebilecek misiniz?
a. Hırvat Ahmet Paşa
b. Boynu eğrilerden bir paşa
c. 7 - 8 Hasan Paşa
d. Sultan Abdülmecit

8- Bayanlar, baylar! Bilin bakalım. Şapkanın hası hangi malzemeden yapılır? Ve neden?
a. Örgü lif, Panama gibi, havadar
b. Fötr, merinostan yapılır, yağmuru geçirmez.
c. Tavşan derisi, su tutmaz.
d. Hiçbiri

9- Saatiniz Rolex mi? Veya Omega, Longines, Cartier, Gucci veya Concord mu? Böyle markalar sıradan bir "citizen"in ağzını hep sulandırmamış mıdır? Bir yanda Seiko, Casio... Öte yanda, Vacheron Constantin’in, Chopard’ın, Corum’un, Patek Philippe’in Audemars Piquet’nin adlarını telaffuz edebilmek bile insana sınıf atlatmaya yeter! Tamamıyla el işçiliğiyle üretilmiş. Peki, Baume et Mercier’nin özelliği ne?
a. Burcu akrep, yükseleni yelkovan olanların kullanması öneriliyor.
b. Günde iki kez doğru vakti göstermesi
c. Saatlerin en incesi olduğu iddiası
d. En pahalı olması

10- Erkeğin zarif çubuğu piponun biçimi fiziğinize uygun mu? Yuvarlak yüzlüyseniz kıvrık pipo, ince ve uzun yüzlüyseniz sapı uzun düz pipo... Piponun biçimi işinize uygun mu? Okurken duman gözünüze kaçmasın diye sapı uzun olmalı. Peki, gelelim sorumuza... Piponun düşmanı nedir?
a. Acele etmek
b. Çok sıkı doldurmak
c. Rüzgar
d. Sigara üreticisi şirketler

11- Benzinli mi, gazlı mı, Zippo mu, İbelo mu, Ronson mu, Dunhill mi, Cartier mi ve hele S.T. Dupont mu? Altın kaplama ve hele bağa kaplama üzeri Çin vernikli bir Dupont’unuz oldu mu, bütün kadınların değil sigarasını, bütün kalp kapakçıklarını tutuşturabileceğinizi sanırsınız! Peki, çakmağı kim icat etti?
a. Fred Çakmaktaş
b. Mareşal Fevzi Çakmak
c. Korkmaz Çakar
d. Çakmaklı tüfekten çok çok önce çakmaktaşından sıçratılmış kıvılcımla ateşin icadı gerçekleşmişti. n

Yanıtlar: 1) a, 2) b, 3) c, 4) c, 5) d, 6) d, 7) d, 8) c, 9) c, 10) c, 11) ?