14.03.2021 - 03:05 | Son Güncellenme:
Seyhan Akıncı
Onlar aynı üniversitede, aynı fakültede okuduktan sonra Van’ın Gevaş ilçesinin Toplum Sağlığı Merkezi’nde birlikte görev yapan iki kardeş. Ayşenur Zengin ve Abdulkadir Zengin, kar kış demeden Van’ın en uzak köylerine ulaşıp koronavirüse karşı aşılama yapıyor. Biz de 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bu zorlu şartlarda görev yapan Zengin kardeşlere karşılaştıkları zorlukları ve çalışmalarını sorduk.
Doktor Ayşenur Zengin, “Aşı çalışmaları için ekip arkadaşlarımızla Gevaş’ın gidilmedik hiçbir yerini bırakmadık diyebiliriz. Hastanelere ulaşamayan hastaların tespitleri yapılıyor onlara ulaşıyoruz. Gevaş’ın kardan dolayı birkaç ay kapalı olan köy yollarını kullanamayıp o köylerimize Bitlis yolu üzerinden ulaştığımız oldu. O köyde aşılama çalışmalarımız yaklaşık yarım saat sürmüşken oraya varışımız gidiş geliş 5 saati aşmıştı. Ama tek aşı için bile olsa oraya vardığımızda hastaların o aşıya ulaşmayı ne kadar istediğini ve bize bunun için gösterdiği ilgi bütün yorgunluğumuzu alıyor” sözleriyle anlatıyor yaşadıklarını.
“Soğuktan donan kurtlar gördük”
2018’de Pamukkale Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra memleketi Van’a dönen ve iki buçuk yıldır Gevaş Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Abdulkadir Zengin, zorlu coğrafya ve iklim koşullarını şu sözlerle ifade ediyor: “Gevaş’ın zorlu coğrafi koşullarına rağmen, gitmediğimiz hiçbir yer kalmadı ve bu sadece şu an içinde bulunduğumuz Kovid-19 salgını için yapılan bir işlem değil. Koruyucu hekimlik bünyesindeki diğer aşıları da gerçekleştirdiğimiz için zorlu coğrafi koşullara alışkınız. Coğrafya zorlu ancak yaptığımız işe verdiğimiz değerden ve ulaşacağımız amaçtan dolayı bu çalışmaları keyifle sürdürüyoruz. Van bir günde dört mevsimi yaşayabileceğiniz bir il. Göreve yazlık kıyafetlerimizle gittiğimiz bir gün rakımı çok yüksek bir yere çıkmıştık. Kar yağışına denk geldik. Hatta soğuktan donan kurtları görünce de coğrafyamızın gerçekten ne denli zorlu olduğunu bir kez daha anlamıştım.”
“Her insan bir dünya ve bizim işimiz bu dünyaya ulaşmak” diyen Dr. Abdulkadir Zengin, aşılama için gittikleri yerlerde pek çok hikayeye de tanık olduklarını belirtiyor. En unutamadığı anlardan birisiyse 84 yaşında, kalp pili ile hayatını sürdüren bir hastanın içinde bulunduğu duruma rağmen, 83 yaşındaki yatalak ve Alzheimer hastası eşiyle 10 yıldan fazladır ilgileniyor oluşu... “Üstelik 55 yaşındaki zihinsel engelli oğluyla da ilgilenerek bunu yapıyor. Ev işlerini de kimseden yardım almadan kendi hallediyordu. Çok güzel yemek yapan bir amcamızdı ve bu insanlara hizmet etmek benim için çok onur verici” diye anlatıyor.