Pazar Heykel ve tapınak cenneti Tayland

Heykel ve tapınak cenneti Tayland

26.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Asya’nın en çok turist çeken ülkelerinden biri olan Tayland bir heykel ve tapınak cenneti. Kimisi som altından yapılan ve ince işçilik ürünü bu eserler insanın gözünü kamaştırıyor

Heykel ve tapınak cenneti Tayland

Eski adı Siyam olan, şimdi krallıkla yönetilen Güneydoğu Asya ülkesi Tayland’da Budizm dininin etkisiyle her yer ilginç tapınaklarla dolu. Buna sınırsız eğlence olanakları, egzotik adalar ve tropik iklim de eklenince, tatil için başta Türkler olmak üzere Avrupalıların kış aylarında tercih ettiği bir ülke oluyor.

Haberin Devamı

Biz Tayland turumuza başkent Bangkok’tan başladık.
70 milyonluk Tayland’ın başkenti dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri. Gelişmiş raylı sisteminin yanı sıra araç ve motosiklet sayısının çokluğu, üstgeçitlerle yüksek binaların bir şemsiye gibi 20 milyon Bangkoklunun üstünü örtmesi hava kirliliğine
neden olmuş.

Tay dilinde “melekler şehri” anlamına gelen Bangkok’un ortasından geçen Chao Phraya Nehri şehre biraz nefes aldırıyor. Nehrin iki yakasında sıralanmış birbirinden ihtişamlı saray ve tapınaklara teknelerle kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Yüzen pazar görülmeli

Wat Arun yüksek kulelerden oluşan, ince işçilikle yapılmış müthiş bir tapınak. 46 metrelik, altın kaplamalı Wat Pho ise dünyanın en büyük Buda heykeli. Yıllar süren yapımı 1819’da bitmiş. Yine nehir kenarından kolayca ulaşılan, Çin Mahallesi’ndeki Altın Buda heykeli Wat Traimitr, 5.5 ton ağırlığında som altından yapılmış.

Haberin Devamı

Yüzen pazar (floating market) mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bangkok’un biraz dışında. Saat 6.00’dan 12.00’ye kadar açık. Köylerin arasındaki ulaşımı sağlamak ve ticareti geliştirmek için açılan kanallar sayesinde doğmuş bu pazar. Artık neredeyse sadece turistlere hizmet veren köylüler, kiraladığınız küçük kayıklarla sizi gezdirerek, kanal kenarlarında kurulan dükkanlardan her türlü hediyelik eşya ve ürünü çok ucuza almanızı sağlıyorlar. Hatta kayıklarda yaptıkları yemekleri bile servis ediyorlar.

Labirent gibi yolların kapladığı Bangkok’ta yürürken yorulanlar için hemen her köşe başında 2 dolara ayak masajı yapanlar var. Cadde üzerindeki restoranlarda ise DJ eşliğinde devamlı müzik yayını yapılıyor. Bu devasa şehrin gecesi ise en iyi Patpong bölgesinde yaşanıyor. Saat 19.00’dan ertesi sabaha kadar her türlü eğlence ve alışveriş imkanı sunuyor bu çok renkli bölge.

Bangkok’un sayfiyesi

Bangkok’tan 1.5 saatlik araba yolculuğu ile sahil şehri Pattaya’ya ulaşılıyor. Tayland Körfezi’nde yer alan Pattaya, son üç yıldır Güney Asya’nın en çok ilgi çeken eğlence merkezi. 200 bin kişinin yaşadığı bu şehrin nüfusu yazları Laos ve Kamboçya gibi komşu ülkelerden ve köylerden gelen mevsimlik işçilerle birlikte 2 milyona ulaşıyor.

Haberin Devamı

Walking Street adındaki meşhur sahil yolu boyunca uzanan sayısız gece kulübü ve barlar sabaha kadar açık. Beş yıldızlı otelleri çok fakat gelgitleri olan denizi özellikle bizim sahillerimizle mukayese edildiğinde hiç de güzel ve temiz değil.

Mercan adası Koh Samui’yi daha çok yüzme ve dalış meraklıları tercih ediyor. Phuket ve civarı da deniz ve doğa meraklılarının uğrak yeri olmaya devam ediyor.

Pattaya’nın en ilginç yapısı Sanctuary of Truth. Bu hiçbir metal alet ve çivi kullanmadan yapılmış ahşap bir tapınak. Üstelik devamlı inşaat halinde. Bir türlü bitmemesinin nedeni ise deniz kıyısında olması. Her köşesi ve her heykeli elle oyularak yapılıyor. Ama dalgaların vurduğu ahşap bölümler tuzlu sudan hemen yıpranıyor ve tekrar tamirata başlanıyor.

Nasıl gidilir?

TAYLAND’A Türkiye’den giderken Katar Hava Yolları öne çıkıyor. İstanbul ve Ankara’dan haftada 21 uçuş gerçekleştiren şirket, Doha aktarmalı olarak her gün Bangkok’a ve Phuket’e uçuyor. Emirates aktarmalı olarak uçuyor. Türk Hava Yolları direkt sefer düzenliyor ama fiyatları diğerlerinden yüksek.

Haberin Devamı

Tayland’da nelere dikkat etmeli?

Tayland fazla para harcamadan gezilebilecek bir ülke. Ama özellikle Bangkok’ta tuk tuk denen üç tekerlekli motosiklet taksilerde ve normal taksilerde her an aldatılabilirsiniz. Götürdükleri ve dönmeniz zor olan bir yerde paralarını almasalar bile
1-2 dolar daha çok para veren başkası için sizi bırakıp kaçabilirler. Kalabalık yerlerde yalnız dolaşmak da riskli. Bu yüzden artık Batılı turistler Tayland’a seyahat acenteleriyle gidiyor. Halk genellikle yabancı dil bilmiyor, dolayısıyla onlarla anlaşmak zor.

Bangkok’un en önemli seyahat acentesi Holiday Partner’ın sahibi bir Türk: Gökhan Üstündağ. Türklere ve Türk seyahat firmalarına rehberlik yapan firma tüm Tayland organizasyonları için 11 yıldır hizmet veriyor.