Pazarİstanbula 360 dereceyle bakıyor

İstanbula 360 dereceyle bakıyor

02.02.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beyoğlundaki Mısır Apartmanının en üst katındaki 360 İstanbulun ortağı ve mimarı Emir Uras yeni açtıkları mekanın New York, Paris, Hong Kong gibi metropollerdeki ünlü teras barlarla yarışacak düzeyde olduğunu söylüyor

İstanbula 360 dereceyle bakıyor

360ın dekorasyonunu yapan, ayrıca ortaklardan biri olan kişi ise mimar Emir Uras. Uras daha önce Changa, Eyvan Restoran ve Babylonun dekorasyonlarına imza atmış. Binanın sahibi Murat Koray ile 2,5 yıl önce teras katının restorasyonunu yapmak için anlaşan Uras, mekana işletmeci arandığını öğrenince bu işe de talip olmuş. Uras "Mimar olarak girdiğim işte bir anda işletmeye ortak da oldum" diyor. 360 İstanbulun neredeyse tamamı cam. Tüm camlar özel bir sistem sayesinde perde gibi açılabiliyor. "İstanbulda yazlığı ve kışlığı bir arada olan mekanlar oldukça az. 360 hem yazlık hem de kışlık bir mekan. Yaz mevsiminde perde gibi açılabilen camlarla kendinizi dışarıdaymışsınız gibi hissedeceksiniz" diye anlatıyor dekorasyonu Uras. 360 İstanbulu her yerinden İstanbul manzarasının görülebileceği bir restoran yapan Uras aynı zamanda mekanın isim babası. Aylardır açıldı, açılacak denilen 360 İstanbul nihayet gece hayatına girdi. St. Antuan Kilisesinin hemen yanındaki Mısır Apartmanının sekizinci katındaki mekan 360 derecelik İstanbul manzarasına sahip. Zaten adı da üstünde. Öyle ki burası St. Antuan Kilisesinin kulesine, Topkapı Sarayına, Boğazın bir bölümüne ve Beyoğluna hakim bir konumda. Mekandaki mobilyalar Atölye Derinden. Hatta lounge kısmındaki yuvarlak puflar gibi çoğu eşya Aziz Sarıyer tarafından özel olarak burası için tasarlanmış. Mekanın adından dolayı dairesel bir konsept yaratılmış. 360 İstanbuldaki eski halılar bile yuvarlak kestirilmiş. Lambalar da daire şeklinde. Mekanda ayrıca çift taraflı bir şömine de var. Uras "Dekorasyonunu yaptığım yerlerde farklı tarzlarda oturma köşeleri yaratırım. Burada da restoran bölümünün dışında lounge ve bar kısmında da oturup rahatlıkla yemek yiyebilirsiniz" diyor. "Burası hem yazlık hem kışlık bir kulüp olacak" Urasın iki ortağı var: Sashah Anton Khan ve Mike Norman. Mekanın işletmecisi Khan ile Uras, Londrada tanışmışlar, 20 yıldır da arkadaşlar. Khanı Türkiyeye getiren de o olmuş. 360ın mutfak şefi Mike Norman da Uras ve Khanın arkadaşı. Uras 360ın farklı kökenlerden gelen üç ortağın İstanbul için yarattığı bir yer olduğunu söylüyor ve ekliyor: "360ı Paristeki George Bara benzetiyoruz. Belki tasarım ve konum olarak ondan bile ileri düzeydeyiz.""360 İstanbul, yemekleriyle, manzarasıyla, barıyla iddialı bir restoran olacak" diyen Uras sözlerini şöyle sürdürüyor: "İstanbulda hâlâ dünyada ünlü olan barlar gibi çok iyi bir bar yok. Oysa İstanbul gibi manzarası olan Hong Kong, New York, Paris benzeri metropollerin ünlü teras barları vardır. Türkiyede de otellerin teras barları var ama onlar biraz tutucu. Biz dünyada ünlü olan metropol barları gibi bir bar yaptık. 360 tam olarak bir metropol restoranı ve barı. İstanbulda iyi kokteyller içebileceğiniz, bir yandan da manzarayı izleyebileceğiniz bir ortam oldu." "Mekanımız tam anlamıyla bir metropol restoranı ve barı" 360ın Amerikalı barmeni aylardır farklı kokteyller üzerinde çalışıyor. 400 kişilik mekanın danışmanlığını Ömer Karacan yapmış. Danışmanlık için Karacanı seçmelerinin nedeni ise hem gece hayatıyla ilgili tecrübesi hem de çevresinin geniş olması. Hafta sonları brunch verilecek Mutfağı yakın zamanda açılacak olan 360ta öğle yemeği servisi saat 12.00de başlayacak. Restoran 23.00te kapanacak, şu an servis veren ve 18.00de açılan barın kapanış saati ise 02.00. Pazar günleri 11.00de başlayacak brunch 16.00ya kadar sürecek. 360 için yaklaşık 1,5 milyon dolar harcayan üçlü yakın zamanda yine 360 adında, aynı apartmanın yedinci kattında bir lounge açacak. Burada restorandan farklı olarak daha yüksek sesli müzik çalınacak. Yani burası kulüp havasında bir mekan olacak. 360ın mutfağı Güney Afrikalı Mike Normana emanet. Daha önce Banyan, Chefs, Çırağan Oteli, Margaux ve Sunset Marine gibi mekanlarda şeflik yapan Norman "Yakında açılacak olan mutfağımız mekanın ismine uygun çünkü dünya mutfağına sahip" diyor. "Burada modern tarzda ev yemekleri de yiyebileceksiniz. Mönüde körili mercimek çorbası var mesela. Mezelerimiz klasik Türk mezeleri gibi değil. Tapas tarzı. Kişi başı en fazla 60 YTL hesap ödeyerek kalkabileceksiniz." Norman son olarak 360ın İstanbulu simgeleyen restoranlardan biri olmasını istediklerini söylüyor. Modern tarzda ev yemekleri ve dünya mutfağı var Taksimdeki Lokal Restaurantın da sahibi olan Khan, 360ta eklektik müzik çalacaklarını söylüyor. "Zaten 360 müzik değil yemek ağırlıklı bir restoran olacak. Turistler İstanbula Topkapı, Sultanahmet gibi tarihi mekanlar için geliyor. Bundan sonra tarihi mekanların yanı sıra 360ın yemekleri ve manzarası için de gelmelerini hedefliyoruz" diyor. "Turistler İstanbula 360ın manzarası ve yemekleri için gelsin istiyoruz"