28.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
MERİÇ KÖYATASI
West Marine tarafından düzenlenen 2. El Panayırı, 11 Nisan Pazar günü Kalamış Marina’da yapılacak. Denizciler giyimden kitaba, elektronik aletlerden şişme botlara kadar her tür denizcilik ürünlerini kendi belirleyecekleri fiyatlarla satışa sunacak, sohbet edecek ve keyifli bir hafta sonu geçirecek. Panayıra katılmak isteyenlerin önce rezervasyon yaptırmaları ve hangi ürünü satışa koyacaklarını belirtmeleri isteniyor. Rezervasyon için:
(0216) 517 32 42 ya da info@westmarine.com.tr
Cennetten bir köşe
Çılgın gece hayatına ve beton lobisine karşı direnen son beldelerimizden Selimiye, doğal güzelliği ve sakinliği ile öne çıkıyor
23 yıldır yelkenli tekne ile dolaşır, neredeyse her yıl Selimiye koyuna uğrarım. En az bozulan sahil köylerimizden biridir.
Türkbükü ve Alaçatı’nın başına gelen kötü son Selimiye’nin başına gelmesin, gece eğlencesinin çabuk sıkılan ve bol para harcayan kesimi burayı istila etmesin diye, mümkün olduğunca Selimiye ve benzer yerler hakkında yazı yazmadım. Ancak, son birkaç yıldır gazete ve televizyonlarda Selimiye haberleri yapılmaya başlanınca yazmaya karar verdim.
Selimiye bütün övgüleri hak edecek güzellikte. Ama bu güzelliğinin sırrı, sert havalara kapalı bir koy olması, yeşilliği, badem ve meyve ağaçları, rengarenk sardunyalar, güler yüzlü insanlarının misafirperverliği ile sınırlı değil. En önemli güzelliği sakinliği... Geçen yıllar içinde her ne kadar kaçak yapılaşma artsa da, betona tam olarak teslim olmaması önemli bir özelliği...
Çılgın gece eğlenceleri burada yok. Bu tür tatil arayanların iki gün içinde kös kös döndüklerine de tanık oldum.
Sahil boyunca restoran, motel ve pansiyonlar var. 25 yıldan fazla bir süredir hizmet veren Sardunya Restoran ve güler yüzlü sahibi Muhammed Özdemir, Selimiye ile özdeşleşmiş durumda ve tüm kıyılar dahil, benim favori mekanlarım arasında yer alıyor. 20 metre ilerisinde üç yıl önce açılan Çetin Kent’in işlettiği Girit Restoran da öyle...
Selimiye’yi bekleyen iki büyük tehlike var. Birincisi kaçak yapılaşma ve gece eğlencesi yoluyla bu bölgeleri çekirge sürüsü gibi istila eden güruh... İkincisi de, kara yerleşiminde arıtma tesisi ve kanalizasyon olmaması.
KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Akdeniz usulü omlet
MALZEMELER: 2 yumurta, 2 orta boy rendelenmiş domates, 1 avuç ince dilimlenmiş kabak, 2 avuç ince dilimlenmiş mantar,
2 yeşil biber, 1 kırmızı biber, 3 avuç ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, kırmızıbiberden yapılmış acı sos, rendelenmiş peynir, çekirdeği ayıklanmış 1 avuç yeşil kırma zeytin, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı. Karabiber, taze fesleğen ve kekik.
YAPILIŞI: Yüksek ateşte, bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Dilimlenmiş kabakları atın ve iki dakika kadar tavada çevirin. Biberleri ekleyin ve iki dakika daha çevirin. Domates rendesi, tuz ve mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu salıncaya kadar iki dakika daha tahta kaşıkla tavada çevirin, acı sosu tavaya dökün. Sebzelerin saldığı su yeterli değilse, yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sıcak su fokurdadıktan sonra ateşi iyice kısın. Çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin ile ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave edin. Çırpılmış yumurta ve karabiber ekleyin. Bir tahta kaşıkla yumurtanın tüm malzemelere dağılmasını sağlayın. Yumurtanın fazla katılaşmasına izin vermeden hafif sulu kalacak şekilde servis yapın. Üzerine rendelenmiş peynir, taze fesleğen ve kekik koyun.
Denizden Gelen Kadın
Gazeteci ve denizci Turgay Noyan’ın “Denizden Gelen Kadın” kitabı, yaşanmış hikayelerden oluşuyor. Açık sularda denize düşen karısını saatlerce arayan adamın macerasından korsan saldırılarına kadar birbirinden değişik 18 öyküyü bir macera romanı tadında okuyacaksınız. Denizde meydana gelen aksilikler ve kazaların çoğu zaman küçük ihmallerden kaynaklandığını da ibretle göreceksiniz. www.navigamagazin.com ve www.denizlerkitabevi.com adresinden temin edilebilir.
NİSAN AYI FIRTINA TAKVİMİ
7 Nisan: Kırlangıç Fırtınası
12 Nisan: Fırtına (3 gün)
18 Nisan: Kuğu Fırtınası
28 Nisan: Fırtına (3 gün)