Kanaat’te dondurma mevsimiKanaat Lokantası, dondurma ve yoğurt mevsimini açtı. Hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan hazırlanan bu yiyeceklerin en önemli özelliği koyun sütünden yapılmasıMEHMET KENAN KAYAÜsküdar’da, Selmanı Pak Caddesi’nde büyük ama abartısız bir lokanta. Müşterileri arasında Rahmi
Koç’tan komşu dükkandaki kaportacı çocuğa, semt esnafından belediye başkanına kadar birçok kişi var. Burası, İstanbul’un köklü işletmelerinden biri olan Kanaat Lokantası... İşletme diyorum, çünkü Kanaat Lokantası yaklaşık yetmiş yıldır aynı aile tarafından ve değişmeyen prensiplerle yönetilen gerçek bir işletme. Kuruluş öyküsü ise, 1933 yılına, Ali Özçakmak’ın Üsküdar Bitpazarı civarında kurduğu küçük bir lokantaya dayanıyor. Ama lokantanın İstanbul genelinde bir üne kavuşması, lokantayı (dayısı) Ali Özçakmak’tan satın alan Vahdettin Kargılı’nın hayat hikayesinde gizli.
Eski İstanbullular, Vahdettin Kargılı’yı Anadolu yakasında kağıthelva ve dondurma sattığı günlerde kendisine takılan "Kıvırcık" lakabıyla tanıyor. Zaten Kıvırcık da, lokantayı dayısından, ünü bütün İstanbul’u tutan bu kağıthelvalar ve dondurmalardan kazandığı paralarla almış. Ardından da kardeşleri Fuat ve Kenan’ı da yanına alarak bir aile şirketine dönüştürmüş.
Dondurma geleneği sürüyor Tabii, Kıvırcık’ın yol yokuş demeden Anadolu sokaklarında gezdirdiği arabası artık yok ama, onun İstanbullular’a armağan ettiği lezzet, bir aile geleneği olarak hâlâ korunuyor. Bugün lokantanın işletmecileri arasında yer alan Vahdettin Kargılı’nın oğlu Mustafa Kargılı, dondurma yapmanın aslında basit bir şey olduğunu, işin sırrının dondurma yapımında kullanılan süt ve sahlebin kalitesinden kaynaklandığını anlatıyor. Bu yüzden de lokantanın geleneksel yöntemlerle hazırladığı dondurmada kullanılan sahlep Yozgat’tan, koyun sütü ise İstanbul Çekmeköy’den getiriliyor. Bu dondurmalarda suyu alınmış meyveden başka bir malzeme kullanılmadığını söylemeye gerek yok sanırım.
Kanaat Lokantası’nda nisan ayında başlayıp, yaz sonuna kadar devam eden dondurma mevsiminde, geleneksel bir tat daha yer alıyor aslında. Bu da lokantada yine koyun sütünden yapılan yoğurtlar. Koyun sütünden yapıldığı için, tadı alışık olduğumuz yoğurtlardan biraz daha yoğun olan bu yoğurtları lokantada yiyebileceğiniz gibi toprak kaplarda satın almanız da mümkün.
PAZAR