Pazar Kanser tedavisine bütünleşik yaklaşım

Kanser tedavisine bütünleşik yaklaşım

27.08.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle gün geçtikçe daha olumlu sonuçlar alınıyor. Gelişen teknoloji ve akıllı ilaçlar sayesinde hastaların yaşama süresi de uzuyor. Hastalara bütünleşik bir yaklaşımla tedavi olanağı da sağlanıyor.

Kanser tedavisine bütünleşik yaklaşım

Didem Seymen - Çağımızın hastalığı olan kanserin tedavisinde yaşanan son gelişmeler ve alanında deneyimli uzmanların multidisipliner yaklaşımı sayesinde pek çok kanser türü artık tedavi edilebiliyor. Hisar Hospital Intercontinental Bütünleşik Onkoloji Merkezi doktorları sorularımızı yanıtladı, bilgiler verdi…  

Haberin Devamı

Bütünleşik onkoloji merkezinde, kanser hastalığının tanı evresinden itibaren, tedavi ve takip süreçleri değerlendiriliyor. Medikal onkoloji, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, onkolojik cerrahi, kanser genetiği alanlarında hizmet veriliyor, merkezde psikologlar ve beslenme uzmanları da çalışıyor. Merkezde; robotik ve tam otomatik ilaç hazırlama sistemi kullanılıyor. 

Geç kalmaktan korkun!

Kanser olan bir kişi konforlu şekilde hayatına devam edebilir mi? 

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Süleyman Alıcı, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Kanser tedavi edilebilir bir hastalık. Kanser hastalığını tedavi etmek, diğer organlara taşınmasını, yayılmasını önlemek, tümörün büyümesini durdurmak, yavaşlatmak, başka yerlere yayılım gösterdiyse bu hücreleri yok etmek,  kanser hastalığının yarattığı rahatsızlıkları, yakınmaları azaltmak veya ortadan kaldırmak için kemoterapi, immunoterapi ya da hedefe yönelik tedaviler ile yaşam kalitemizi yükselteceğiz. Kemoterapi hastalarına söylediğimiz en önemli şey geç kalmamak ve tedaviye başlamaktan korkmamak. Unutulmamalıdır ki, kanserden değil geç kalmaktan korkmalıyız.” 

Haberin Devamı

Tam isabetle yok edebilir

Kanser tedavisindeki gelişmeler nelerdir?  

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Görkem Türkkan: “Kanserde; tümörü hedef alan bireyselleştirilmiş radyoterapi 1,5 Tesla MR Linac, anlık anatomiye uygun şekilde kanser tedavilerinde hedefleme yapılarak, tümörü ışınlarla yok eden ‘akıllı radyoterapi’ yöntemidir. Tedavi sırasında hastanın nefes almasıyla ya da tümörün ve sağlıklı organların hareket etmesi durumlarında dahi ışının yüksek hassasiyetle tümöre odaklanabilmesini sağlar ve tam isabetle tümörü yok edebilir. Özellikle istemsiz organ hareketinin fazla olduğu ve radyasyona duyarlı olan bağırsakların yer aldığı karın bölgesi tümörlerinde uzak ara ön plandadır. Prostat, rektum, karaciğer, böbrek üstü bezi ve pankreas tümörleri en sık kullanım alanlarındandır. Ayrıca daha önce yan etki riski nedeniyle hiç radyoterapi dahi planlanamayan karın içi lenf nodu metastazları ile karın/barsak zarı tümörlerinin tedavisini mümkün hale getirmiştir. Kanserde modern radyoterapi olarak bilinen Linac ise, ürettiği yüksek enerjili X ışınları ve elektronları hedeflenen tümörlü bölgenin şekline göre farklı açı ve sürelerde uygulayarak, tedavi sırasında tümör ve sağlıklı organ hareketlerini izleyip çevredeki sağlıklı dokuyu da koruyabilen bir radyoterapi yöntemidir.” 

Haberin Devamı

Yaşam kalitesini olumlu etkileyebilir

Radyonüklid tedaviler ne demektir? 

Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Tamer Aksoy: “Radyonuklid tedaviler, tedavi edici radyoaktif maddeler ile işaretli bileşiklerin hastalara verilmesi ile direkt kanser hücrelerinin hedeflenip, çok yüksek dozlarda radyoaktiviteye maruz bırakılarak yok edilmesi esasına dayanır. Tiroid kanserleri, prostat kanseri, nöroendokrin tümörler, nöroblastom ile primer ve metastatik karaciğer kanserleri gibi hastalıklarda etkin tedavi sağlayarak yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebilmektedir.”