Pazar Kayak keyfinin zirveleri

Kayak keyfinin zirveleri

05.02.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Yolu gözlenen kar nihayet yağdı, kayak sezonu açıldı. Sömestir tatiliyle birlikte hareketlenen kayak merkezleri, hem kayakseverlerin hem de kış tatilcilerinin bir numaralı adresi oldu. Peki kayak merkezlerindeki son durum ne? Hangi kayak merkezi hangi özelliğiyle öne çıkıyor? Pistlerdeki en son yenilikler neler? Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden Uludağ, Erciyes ve Palandöken’e bağlanıyoruz.

Kayak keyfinin zirveleri

CEYDA ULUKAYA
ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Erciyes - 3400 metre zirvede kayak

Erciyes’te sezonu aralık ayının ilk haftası yada ilk yarısında başlatıyorduk. Bu sene 5 günlük gecikme oldu. Sezonu 21 Aralık itibarıyla suni karlama desteğiyle açtık. Merkezimizdeki 154 kar makinesiyle kar yağmasa dahi pistlerimizi açabilecek durumdayız. Suni karlama dünyada büyük kayak merkezlerinin olmazsa olmazı. Özellikle Avrupa’da Alpler’de çok yoğun olarak kullanılıyor ve bu yüzden de kar garantili kayak merkez olarak anılıyorlar. Biz de Türkiye’deki en gelişmiş suni karlama altyapısına sahibiz. Sezon başından itibaren 510 bin metreküp civarında kar ürettik. Suni karlamamız olmasaydı yağan karla sezonu açamazdık.

Kayak keyfinin zirveleri

Bu şekilde 90 cm kar kalınlığına ulaştık. Şu anda 20 pistimiz açık. Bu hafta gerçekleşecek yoğun kar yağışı ile birlikte diğer pistlerimizi de açmış olacağız. Erciyes, Alpler standardında son teknoloji teleferik sistemiyle, misafirlerine çok farklı noktalarda kayak yapma imkânı sunuyor. On-pist ve off-pist olmak üzere toplam 112 km uzunluğunda, birbiriyle bağlantılı 41 farklı kayak pisti bulunuyor. Farklı zorluk derecelerindeki (siyah-kırmızı-mavi) pistler, kayak tutkunlarına farklı irtifada kayak deneyimini sunuyor. Türkiye’nin en yüksek kayak noktası olan 3400 metrede bulunan Ottoman pistimiz dünya sıralamasında da ilk 10 arasında yer alıyor. Kayak sporuna yeni başlayanlar için Snow Academia kayak okulu tarafından tamamı sertifikalı ve deneyimli eğiticilerinden oluşan profesyonellerin hem çocuklar hem yetişkinlere yönelik eğitimleri mevcut. Özel olarak aydınlatılan pistlerimizde gece kayağını deneyimlemek de mümkün. 10-12 Mart tarihlerinde Türkiye’de ilk kez yapılacak Dünya Kar Motosikleti Şampiyona’sının yanı sıra sevilen müzisyenlerin sahne alacağı Erciyes Kış Fest’e  ev sahipliği yapacağız.

Haberin Devamı

(Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahid Cıngı)

Palandöken - Sürdürülebilirlik yolunda ilerliyor

Bu yıl sezonu suni kar da denilen teknik kar desteğiyle 12 Aralık’ta açtık. Yaklaşık 600 bin metreküp civarında teknik kar ürettik. Geçen sezondan saklamış olduğumuz karı da kullandık. Şu an yağışlarla birlikte kar kalınlığımız 1.5 metreyi aştı ve tüm pistlerimizi açtık.

Haberin Devamı

İklim değişikliğinin etkileri konusunda son birkaç yıldır Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Suni karlama konusunda ise en son teknolojileri takip ediyoruz. Buna ek olarak sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atıyoruz. Enerji ihtiyacımızın tamamını güneş enerjisinden sağlıyoruz. Bisiklet kullanımını destekliyoruz. Tüm politikalarımızı buna uygun olarak güncelledik. Çok yakında sürdürülebilirlik sertifikamızı almaya hazırlanıyoruz. Palandöken’de 4 farklı zorluk derecesine sahip 55 pist mevcut. Toplam pist uzunluğu 74 km. Ayrıca Türkiye’nin en uzun tek parça pistine (14.2 km) sahibiz. 3200 metrede yani zirvede kayak imkanımız var. Bu özelliklerimizle daha önce Kış Oyunları’na ev sahipliği yaptık, 11-12 Şubat’ta da ISF Winter Games’e ev sahipliği yapacağız. 6 ay devam eden kayak sezonuyla kış turizminin de önemli bir merkezi olarak şehir merkezine 5 dk mesafedeyiz. Misafirlerimizin kayak eğitim, kayak dışı aktivite ve her tür ihtiyacına Winter House merkezlerimiz aracılığıyla rehberlik ediyoruz. Kayak haricinde, Türkiye’nin en büyük buz tırmanış duvarı, zipline, Skidoo safari gibi her yaş grubuna hitap eden çok sayıda etkinliğimiz var. Gece kayak ve snowboard yapmak isteyenler için 6 km’lik ışıklı kayak pistimiz mevcut.

Haberin Devamı

(Selim Bağrıyanık - Ejder A.Ş Genel Müdürü)

ULUDAĞ - İstanbul’a iki saat uzaklıkta

Bu sezon Uludağ’da 23 Kasım’da kısa süreli bir kar yağışı yaşandı. 12 Ocak itibarıyla hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte bir adet pistimizi suni karlama tekniğiyle açtık. Pistlerin açılmasını sağlayacak kar yağışı ise 27 Ocak tarihinde başladı. Hemen ardından kademeli olarak pistleri açmaya başladık. Geçtiğimiz yıllarda aralık ayının 2-3. haftası Uludağ’da kayak sezonu açılırdı. Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği kış turizmine de yansımaya başladı tabii ki. Şu an kar kalınlığının 1 metreden fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Uludağ’da kayılabilir toplam pist uzunluğu 22 km ve şu an tüm kayak pistlerimiz açık durumda. Merkezimiz 1 eğitim, 17 başlangıç, 7 orta, 7 profesyonel seviye olmak üzere her kitleye hitap eden pist çeşitliliği sunuyor. Hem çocuklar hem yetişkinler için eğitim verilen ondan fazla sayıda kayak okulu mevcut. Ayrıca her yaşa hitap eden kızak pistimizin yanı sıra kar motoru turlarımız da bulunuyor. Bu yıl bir pistimize daha gece kayağı eklendi. Ayrıca Erzurum (Ejder3200) Kayak Merkezi ve Uludağ Kayak Merkezleri’nin her ikisinde geçerli olacak ortak bir biletin satışa açılmasını da planlıyoruz. Bu sayede misafirlerimiz satın aldıkları bir skipassla hem Uludağ’da hem de Ejder3200 kayak merkezinde pistleri kullanabilecekler.