05.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Melis Güvenç / melissguvenc@hotmail.com
Staras, 30 yıllık tecrübesi, 20 milyon doları aşan teknik donanım ve ekipmanları ile ses, ışık ve teknik prodüksiyon sektörünün lider ismi olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde sahne etkinliklerinde sergilenen performans kadar teknik gösterilerin, efektlerin, ses ve ışık oyunlarının sahnedeki şovla birleştirilerek seyirciye sunulması ise ilk önceliklerden biri. Popun kralı Michael Jackson, İngiliz şarkıcı Elton John, pop müziğin kraliçesi Madonna gibi dünyaca ünlü isimlerin aralarında olduğu pek çok yıldızla çalışan Staras bu isimlere bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de “Believe Tour” kapsamında konser veren Justin Bieber konserinin teknik alt yapısını yaptı. Staras’ın ortaklarından Sinan Örsçelik, “Sergiledikleri işlerde fark yaratarak kaliteyi prensip edinenler bizi tercih eder” diyor.
Staras’ın geçmişinden kısaca bahseder misiniz?
1983 yılında ben, Ayhan Özel, Adnan Kaşdaş ve Ertuğrul Yalçın ile dört ortak olarak eğlence ve sahne sanatları sektöründe ihtiyaç duyulan teknik prodüksiyon gereksinimlerini karşılamak üzere Staras’ı kurduk.
Dört kişiyle 40 metrekare alanda başladığımız serüvenimize, şu an beş bin metrekare alanda, 150 kişilik güçlü bir kadro ile devam ediyoruz.
30 sene önce Staras’ın bu noktaya geleceğini düşünüyor muydunuz?
Açıkçası o günün koşullarına göre hayallerimiz ve hedeflerimiz vardı. Staras’ı marka yapmanın yolunun o dönemin marka isimleri ile ilerlemek olduğunu biliyorduk. 6 aylık zorlu bir süreçten sonra, ilk işimizi Beymen Şişli Mağaza Müdürü Ömer Karacalar’dan aldık. Zafer Gürayça’nın düzenlediği sunum günleri ile devam etti. Bunu Vizon Show’lar ve büyük Vakko defileleri izledi. Rahmetli Egemen Bostancı ile birlikte Şan Tiyatrosu’nda o dönemin “Yedi Kocalı Hürmüz”, “Merhaba Müzik”, “Hisseli Harikalar Kumpanyası” gibi müzikallerinin teknik yönetmenliğini yapan Ertuğrul Yalçın’ın Staras’a ortaklığı ile sanatçı seslendirmeleri ve büyük festivaller yapmaya başladık. Bu süreçten sonra şirketimiz Türkiye’ye ilk dynacord marka 24 kanal mikseri getirerek İstanbul Gelişim Orkestrası ile çalışmaya başladı. Arkasından Oba Gazinosu’nda Sezen Aksu ile çalışmalarımız başladı. Bu süreçten sonra Mustafa Oğuz ile birlikte Rumeli Konserleri’ni, Ahmet San’la Michael Jackson, Madonna,
Bon Jovi, Julio Iglesias, Metallica,
Jose Carreras gibi dünyaca ünlü yıldızlar ile çalışmaya başladık.
“Michael Jackson konserimiz son anda iptal edilmişti”
Etkinlik mühendisliği nedir? Sizin sektöre kattığınız yeni bir mesleki terim mi?
Kesinlikle doğrudur. Etkinlik mühendisliği bir hesap kitap işidir. Uzaklık, kalabalık, donanımı da içine katarak en kaliteli sesi matematiksel hesapla ortaya çıkarma işidir. Orada bulunan 50 bin kişiye aynı adrenalini ve aynı heyecanı bulunduğu mevkiden sahnenin dibindeymiş gibi yaşatabilmektir.
Unutamadığınız etkinlik var mı?
Var tabii, seneler evvel Ahmet San’ın organizasyonuyla Michael Jackson ilk defa Türkiye’ye gelecekti. Bütün hazırlıkları yaptık Dolmabahçe Stadı’nda 40-50 TIR’lık malzemeyi kurduk fakat son anda konser iptal edildi. O kadar ekipmanı kurup tekrar geri toplamak en büyük üzüntümüz ve yorgunluğumuzdur. Çünkü çok para ve çok efor harcadığımız bir işti. Bir sonraki sene konserini yine biz yaptık ama iptal edilen konseri telafi edemedi. Bir de o dönemde adı Egemen Bostancı Kültür Merkezi olan Şan Tiyatrosu’nda Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’un yazıp oynadığı “Muzır Müzikal” sahneleniyordu.
O gece şovdan sonra yangın çıktı ve yangında bütün ekipmanımız kül oldu.
Sektörle ilgili ileriki dönemlerde bir planınız var mı?
Çok kısa bir zaman sonra bünyemizde bu alana gönül vermiş ve meslek edinmek isteyen gençlere yönelik bir akademi açmayı düşünüyoruz. Konusunda uzman, matematiksel, teknik bilgi yanında, etkin insan ve liderlik geliştirme konusunda alanında uzman hocalarla eğitim vereceğiz. Eğitim süreçlerinin sonlarında isteyen arkadaşlarımızı bünyemizde barındıracağız, bünyemizde kaliteli insan yetiştirmek arzusundayız. Ayrıca yurt dışından aldığımız iş teklifleri var. Öncelikle Türki Cumhuriyetler’den gelen tekliflere ağırlık verdik. Türkmenistan ve Bakü’de ofisler açıyoruz.
STARAS’IN ALBÜMÜNDEN...
Ahmet San ve Michael Jackson
İstanbul Gelişim Orkestrası
Sezen Aksu Oba Gazinosu yıllarında Staras ile çalıştı.
Staras, Zafer Gürayça sunum günleri ile büyümeye başladı. Ardından Vizon Show’lar
ve büyük Vakko defileleri ile devam etti.
Staras, Egemen Bostancı ile birlikte Şan Tiyatrosu’nda o dönemin “Yedi Kocalı Hürmüz”, “Merhaba Müzik”, “Hisseli Harikalar Kumpanyası” gibi müzikalleriyle birlikte çalıştı.
Kulisten notlar
Gecikmenin sebebi: “Daha da heyecanlansınlar istiyorum”
JustIn BIeber “Believe” konserinin teknik altyapısını üstlenen Staras sayesinde genç kızların hayallerini süsleyen Bieber’ın yakınında olma şansını yakalamış oldum. Konser boyunca sahne arkasında ve önünde neler olup bittiğini izledim.
* Bieber’ın konser alanına geldikten sonra, yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle ekipten başka hiç kimse kulise geçemedi. 10 dakikada bir güvenlik şefi değişti. Güvenlik önlemleri, Bieber sahneye çıkarken daha da arttı.
* Kendi güvenlik ekibi ve orkestra arkadaşlarından başka kimseyle konuşmayan Bieber’a sorulan sorulara kendisi değil, yanında bulunan güvenlik şefi cevap verdi.
* Sahneye iki saat gecikmeli çıkan şarkıcıya gecikmenin sebebi sorulduğunda “Daha da heyecanlansınlar istiyorum” dedi.
Bieber İstanbul’a kedisiyle geldi
* Konser sonrası Wanda Event’in düzenlediği after party’e, geniş güvenlik önlemleri alınması şartıyla geleceğini söyleyen Bieber ani bir kararla partiye gelmedi. Şarkıcı dansçılarını ve orkestra arkadaşlarını partiye yolladıktan sonra özel uçağının hazırlanmasını istedi. DJ Tay James’in Sortie’de performans sergilediği sırada Bieber, gece saat 03.00’te özel uçağıyla, yanına özel korumalarını alarak Dubai’ye gitti.
* Aralarına kolay kolay kimseyi almayan ekibin Bieber’dan sonra en asabi üyesi ise menajeriydi.
* Gece boyunca dansçılardan birinin elinde bulunan fotoğraf makinesine bakma fırsatım oldu. İstanbul konserinin backstage fotoğraflarının bulunduğu makinede ilgimi çeken tek şey; Bieber’ın Hollanda’daki maymun vukuatından sonra Türkiye’ye kedisiyle gelmiş olmasıydı. Daha birkaç aylık olan yavru kedisiyle birbirinden şirin Boğaz’a karşı pozlar vermiş şarkıcı.
Justin Bieber’ın dansçıları sahne arkasında elmayı top yapıp oynadı, konser öncesi moral topladı.
Bieber’ın dansçıları genelde içki içmiyor. Partide sadece birkaç kişi içki içerken, geri kalanlar soda ve meyve suyunu tercih etti.
Günler öncesinden bilet satışının bitmesine rağmen konsere saatler kala Biletix’den tekrar satış yapıldı. Bieber, 15 bin bilet satışından ekstra kâr aldı. Çadırda Bieber’la fotoğraf çektirmenin bedeli 2 bin 700 liraydı.