Pazar Küçük çözümlerde büyük düşünceler

Küçük çözümlerde büyük düşünceler

13.06.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Mikro yapılar küçük ölçekte mükemmel çözüme ulaşma pratiğiyle mimarların âdeta birer deney laboratuarı

Küçük çözümlerde büyük düşünceler

Küçük binalar, insanlar üzerinde tuhaf bir cazibeye sahiptir. Bu çekiciliğin nedeni, minyatürize edilmiş mimarlığın insan ölçeğine yakınlığı ve böylece algılama kolaylığı yaratması olarak açıklanabilir. Uyandırdıkları dokunma hissiyle tasarım detaylarının kullanıcı tarafından kolay algılanabilmesini sağlayan mikroyapılar, fonksiyonu her ne olursa olsun hem psikolojik hem de fiziksel bakımdan insanlarda kolay ulaşılabilirlik hissi yaratıyor.

Haberin Devamı

Küçük çözümlerde büyük düşünceler

Tarih boyunca pek çok mimar tıpkı deney yapar gibi küçük ölçeklerde konstrüksiyon detayları, malzeme kullanımı ve formlarla oynamaktan, çözümler üretmekten keyif aldı. Bu araştırmaların belki de en eski ve en müthiş örneği Rönesans mimarlığının son dönemlerinin manifestosunu yansıtan ve 17. yüzyılın ilk yarısında mimar Bramante tarafından Roma’da inşa edilen San Pietro tapınağıydı. Bu yapı, her ne kadar ölçek olarak minyatür denilebilecek boyutlarda olsa bile hümanizm, Paganizm ve Hristiyanlık öğretilerini bir çatı altında uzlaştırmak gibi bir misyonun da sembolüydü.

Küçük çözümlerde büyük düşünceler

Dar alanda kısa paslaşmalar

Özellikle metropol yaşamında ölçek kavramını yitiren kent insanı, doğayla yeniden buluşmak için yüksek binalardan ya da geniş mekânlardan kaçarak onu kutsayacak ve parçası olacak biçimde tasarlanmış küçük barınaklara sığınma ihtiyacı duyar oldu. Bu tür amaçlarla yaratılan kimi yapılar malzemesiyle ya da formuyla doğayı tekrar eden bir arayış sergilerken, kimileri de kendi farkını belli edecek kadar ayrıksı duran bir tasarımla sundular doğaya saygılarını. Laponya’da Toni Yli-Suvanto Architects tarafından tasarlanan Arctic Sauna Pavilion, yerel gelenekleri çağdaş bir anahtarla hayata geçiren mikroyapı örneklerinden biri. Arctic Sauna Pavilion, soyunma alanları, buhar odası ve duşlarıyla bir saunanın vereceği tüm hizmetleri küçük bir hacimde başarıyla sunuyor.

Haberin Devamı

Küçük çözümlerde büyük düşünceler

Deneyim sunan heykelsi objeler

Doğa içinde yer alan bazı küçük yapılar ise sadece malzemelerini ya da ışık kullanımını deneyimlemesi için görenleri davet eden heykelsi objeler olarak yaratılıyor. Mimar Thomas Heatherwick tarafından İngiltere’nin Northumberland bölgesinde, Belzay Estate’in bahçeleri için tasarlanmış “Sitooterie” isimli kiosk da mikroyapıların fenomen örneklerinden biri. Uzaktan dev boyutlu bir kirpi gibi görünen yapı adını, kökleri “dış oturma alanı” diye de tanımlanabilecek eski bir İskoç deyimine dayanan İngilizcedeki “sitouterie”den alıyor. Kontrplak bir küpün etrafına dik biçimde yerleştirilmiş yüzlerce ahşap çubuktan yaratılmış yapı, davetkar görünümüyle içine aldığı meraklılara ışık oyunlarıyla görsel bir deneyim sunuyor.

Haberin Devamı

Küçük çözümlerde büyük düşünceler

Dünyanın pek çok metropolünde ünlü mimar ya da tasarımcılar tarafından tasarlanan otobüs duraklarına, umumi tuvaletlere, oturma gruplarına, çocuk parklarına veya satış büfelerine rastlamak mümkün. Peter Eisenman’ın Aachen kent merkezi için tasarladığı otobüs durağı da bu konseptin en ilginç örneklerinden biri. Farklı açılarda yerleştirilmiş üçgen kanatlardan oluşan bu parçalı yapı, bir kent heykeli etkisi de sunuyor. Kabuksu yapı kent içi ulaşım bilgisi vermenin yanı sıra merkezde bir buluşma noktası olarak da hizmet görüyor.  Mimariyi sanata yaklaştıran provokatif bir tavırla gerektiğinde bütçeyi ya da kentin monoton yapı dizilişini bile önemsemeden bu tür zamansız ve yurtsuz mikroyapılar üretmek hem tasarımcısı hem de kent halkı için tatmin edici olsa gerek…