Pazar Met Gala’da Gilded Age rüzgarı

Met Gala’da Gilded Age rüzgarı

24.04.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl “Amerika’da Modanın Antolojisi” temasıyla düzenlenen Met Gala’nın kıyafet kuralı, ilhamını “Gilded Age” döneminden alıyor

Met Gala’da Gilded Age rüzgarı

CEYDA ULUKAYA - İki yıllık pandemi kaosunun ardından, 2022 Met Gala bu yıl yeniden geleneklere uygun olarak mayıs ayının ilk pazartesi günü New York’ta düzenleniyor. “In America: An Anthology of Fashion” temasıyla düzenlenen sergide Museum of Modern Art’s Costume Institute baş küratörü Andrew Bolton modada kapsayıcılık konusuna odaklanacak. Küratör Bolton, Vogue’a verdiği demeçte, sergi için “Hikayeler gerçekten Amerikan tarzının evrimini yansıtıyor, ancak aynı zamanda terzilerin ve tasarımcıların çalışmalarını da keşfetmeyi sağlıyor. Charles James, Halston ve Oscar de la Renta gibi bazı isimler moda öğrencilerine çok tanıdık gelse de ancak diğer birçok isim gerçekten unutuldu, gözden kaçırıldı veya moda tarihinin dipnotlarına alındı. Dolayısıyla serginin ana amaçlarından biri, çoğu kadın bu isimlerin yeteneklerini ve katkılarını öne çıkarmak” diyor. Met Gala’nın bu yılki kıyafet kuralı ise “Gilded Age” dönemi modasından ilhamla yaldızlı cazibe ve beyaz kravat olarak belirlendi. 1870’lerden 20. yüzyıl başına dek uzanan dönemde New York’ta yaşanan eşi görülmemiş refah ve ihtişam dolu “yaldızlı” yaşama göndermede bulunan etkinliğin bu kuralını konukların nasıl yorumlayacağı ise şimdiden merak konusu. “Gilded Age”in önde gelen temsilcisi, Mrs. Astor olarak da anılan Caroline Schermerhorn Astor’un New York sosyete davetlerinde hayat bulan bu akımda kadın elbiseleri çoğunlukla saten, ipek, kadife ve püskül gibi tekstillerin yanı sıra dantel, fiyonk ve fırfır gibi aksesuarlar içeriyordu. Korse kullanımının yaygın olduğu, şapka ve eldiveninse olmazsa olmaz listesinden inmediği bu dönem, kuşkusuz moda tarihinin de altın çağlarından biriydi. Met Gala da bu yılki kıyafet kuralıyla yeniden bu altın çağın havasını solutmaya, “Gilded Age” rüzgarları estirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Met Gala’nın şimdiye dek açıklanan ev sahipleri arasında gecenin resmi eşbaşkanları olarak görev yapacak olan oyuncular Regina King, Blake Lively, Ryan Reynolds ve Lin-Manuel Miranda yer alacak. Ayrıca tasarımcı Tom Ford, Instagram’dan Adam Mosseri ve Vogue’dan Anna Wintour ise onursal eşbaşkan olarak katılacak.

Met Gala’da Gilded Age rüzgarı

Mayısın ilk pazartesisi

Yılın en önemli moda etkinliği kabul edilen Met Gala, Metropolitan Sanat Müzesi’nin Kostüm Enstitüsü yararına düzenlenen bir bağış toplama etkinliği. Seçkin konukların katıldığı bu etkinlik, 1948’den beri düzenleniyor ancak her yıl mayıs ayının ilk pazartesi günü gerçekleşmesi, Fransız moda evi Chanel’e saygı göstergesi temasıyla düzenlendiği 2005 yılına dayanıyor. Met Gala hakkında 2016 yapımı “Mayısın İlk Pazartesisi” adlı bir belgesel de bulunuyor.