Pazar “Mobil cihazlar harici beyin oldu”

“Mobil cihazlar harici beyin oldu”

02.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fütürist Gerd Leonhard, İstanbul’da insanlığın geleceği üzerine bir konuşma yaptı. Öncesinde de sorularımızı yanıtladı. Mobil cihazların şimdiden harici beyinler haline geldiğini söyleyen Leonhard: “Yakında üç boyutlu yazıcılarla yiyecek ve organ üretilecek, basılı medya bitecek, petrole bağlılığımız ortadan kalkacak”

“Mobil cihazlar harici beyin oldu”

Geçtiğimiz yıl 1 Mart, tüm dünyada ilk kez Gelecek Günü olarak kutlanmaya başlandı. Dün de 1 Mart Gelecek Günü’nün ikincisiydi. Bu vesileyle birçok ülkede çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türkiye’de ise bu etkinliklerin başını Fütüristler Derneği’nin düzenlediği “İnsanlığın Geleceği” temalı konferans çekti. İstanbul’daki Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa, fütürizm konusundaki en etkili otoritelerden biri olarak kabul edilen Gerd Leonhard ana konuşmacı olarak katıldı.
Leonhard insanlığın geleceği üzerine yaptığı konuşmada teknolojinin egemen olduğu bir gelecekte nasıl insan kalacağımıza dair düşüncelerini anlattı: “Teknoloji o kadar güçlü ki mobil cihazlarımız artık bizim harici beyinlerimiz haline geldi.” Bu konuşmasından hemen önce Leonhard’a merak ettiklerimizi sorduk.
O da öngörülerini bizimle paylaştı.

Dünyadaki açlık 3 boyutlu yazıcılarla sona erebilir
Leonhard’a göre insanlığın geleceğini şekillendirecek teknolojilerin başında üç boyutlu yazıcılar geliyor. “Üç boyutlu yazıcılar, çok yakın bir gelecekte üretimin şeklini değiştirecek” diyen Leonhard, bu teknolojinin sanayicileri nasıl etkileyeceğini Napster örneğiyle açıklıyor: “Üç boyutlu yazıcılar, Napster ve Bittorent müzik sektörünü nasıl değiştirdiyse yeni yazıcılar da sanayiyi öyle değiştirecek. Ve bu 5 ile 25 yıl içinde kendini gösterecek.” “Üç boyutlu yazıcılar sağlık sistemini ve tıpı da değiştirecek mi?” diye sorduğumuzda “Tabii ki” diyor ve devam ediyor: “Organların ve vücut parçalarının üç boyutlu yazıcılarla üretildiğini de göreceğiz, gelişmeler sadece üç boyutlu yazıcılarla üretilen kişiselleşmiş ilaçlarla sınırlı kalmayacak.” Tüm bunlardan belki de daha önemli olan ise Leonhard’ın üç boyutlu yazıcılarla üretilen yiyeceklerin yaygınlaşmasına olan inancı. Gelecekte insanlığın kaynak sıkıntısı yaşayacağı konuşuluyor. Bu gelişmeler tüm bunları önemsiz kılabilir, açlığa son verebilir.
Geleceğimizi şekillendirecek teknolojiler tabii ki üç boyutlu yazıcılarla sınırlı değil. Ünlü fütüriste göre bulut bilişim, ucuz ve hızlı mobil cihaz bağlantıları, bitcoin benzeri dijital para birimleri, internete bağlanan eşyalar
ve beyin-bilgisayar arayüzleri insanlığın geleceğini değiştirecek teknolojiler düşünüldüğünde ilk akla gelenler.

Tabletler daha ucuz olacak, videolar önem kazanacak
Leonhard’ın medyanın gelecekte nasıl şekilleneceğiyle ilgili de söyleyecekleri var. Ona göre yavaş yavaş basılı medyanın sonuna geliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde şu an elinizde tuttuğunuz gazete ortadan kalkabilir. Bu, gazetelerin tamamen
ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Sadece basılı materyalden dijital ekranlara geçeceğiz. Leonhard “Her zaman basılı materyallerimiz olacak ama bunlar avantajını yitirecek” diye konuşuyor.
“Her şey ekranlarda olacak. Tabletler
50 avro gibi uygun fiyatlara satın alınabilecek.” Fütüristlere göre bu
değişimle birlikte videolar daha da önem kazanacak. Video paylaşım platformlarının çeşitleneceğini de öngörülüyor. Fakat Leonhard’a göre asıl önemli olan Google Translate gibi otomatik çeviricilerin
artacak olması. Bu, tüm iş modellerinin dijitalleşmesinin bir getirisi olacak.
Gerd Leonhard müziğin geleceğiyle de yakından ilgili ve bu konuda da şunları söylüyor: “Müzisyenler için hayat her zaman zor oldu ve zor olmaya devam edecek.
Canlı performansları, markalarını, lisans anlaşmalarını gözden geçirmeleri gerekecek. İnternet tabii ki bu işleri kolaylaştırıyor. Fakat bu kolaylık sayesinde herkes bunları yapabilecek.”

Haberin Devamı

“Fosil yakıtlara daha az ihtiyaç duyacağız”

Gerd Leonhard teknolojiin akıllı sayaçlar ve güneş enerjili sokak lambaları sayesinde şimdiden büyük enerji tasarrufları yapmamıza olanak sağladığını hatırlatıyor. Leonhard, “Rüzgar ve güneş enerjisi de gelişmeye açık” diyor. “Fakat 5 ile 10 yıl içinde büyük bir teknolojik atlama bekleyebiliriz. Fosil yakıtlara daha az ihtiyaç duyacağız ve bağlantılı olarak petrol şirketleri tekelleşemeyecek. Zaten bu bir teknoloji meselesi değil. Bu daha çok politik ve ekonomik bir sorun. Bize düşen önceliklerinizi belirlemek. Böylece bu sorunu çözebilir ve tüketicilerin davranışlarını da değiştirebiliriz.”