31.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ULAŞ GÜRŞAT ulas.gursat@milliyet.com.tr
Gayrettepe’deki Bosphorus Brewing Company, müşterilerine kendi ürettikleri taze biraları sunuyor. İngiliz kimyager Philip Hall ve Sardunya Catering’in sahibi Sedat Zincirkıran’ın kurduğu Bosphorus’ta şu anda yedi çeşit bira yapılıyor. Yedincisi henüz fermantasyonda, yakında da satışta olacak.
Geniş bir bahçesi ve bir İngiliz pub’ını aratmayacak iç dekora sahip olan Bosphorus’ta gece son müşteri çıktıktan sonra hummalı bir çalışmayla bira üretimi başlıyor. Barın arkasında, herkesin görebileceği bir yerde bulunan kaynatma kazanları, üst kattaki fermantasyon ve depolama tanklarında sabaha kadar bira üretiliyor. Biraların fermantasyon süresi çeşitlerine göre
6 ila 45 güne kadar değişiyor. Üretimde sadece İngiltere, Belçika ve Almanya’dan gelen arpalar kullanılıyor. Yerli arpayla da bira yapmayı denemişler ama sonuç piyasada satılan biraların ötesine gitmemiş. Haftada 2 bin 500 litre bira üretiliyor.
Menü dört ayda bir değişiyor
Bosphorus’un yemek menüsü de biralardan ilham alıyor. Şef Çiğdem Alagök Coşkun “Menüyü dört ayda bir değiştiriyoruz. Pub yemeklerinin dışına çıkmamaya çalışıyoruz. Her tarifi oluştururken yaklaşık 10 kere deniyoruz ve ürettiğimiz hangi birayla uyum sağladığını test ediyoruz” diyor.
Öğlen saatlerinde Boshporus’a gitmiş olduğumuz için olsa gerek mekan dolu değil. Ancak işletmeci Mustafa Aykurt’un söylediğine göre akşamları için beş gün öncesinden rezervasyonları doluyor. Özellikle hafta sonu gitmek istiyorsanız bir hafta önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Bosphorus’ta sadece kendilerinin ürettikleri biralar menüde yer alıyor. Bunun dışında şarap, viski, konyak gibi alkollü içecekler de bulmak mümkün.
HALİÇ GOLD - Yüksek alkollü
Üç farklı arpadan yapılıyor.Yüzde 7.4’le menüdeki en yüksek alkollü bira. 16 günde fermante olan bu bira balık ve kırmızı
etlerin yanında tavsiye ediliyor.
Brew 81 - Kadınlar seviyor
Lager türü bir bira. Daha çok kadınlar tercih ediyor. Çok soğuk servis ediliyor. İçimi yumuşak. Mekana gelen Türk müşterilerin damak tadlarına daha yakın olduğu için tavsiye ediliyor. İçinde 40 farklı bitki yer alıyor. 42 günle en uzun süre fermantasyonda kalan bira. Salata ve makarna türü yiyeceklerle uyum sağlıyor.
KARBON - İçinde 16 bitki var
Tam kavrulmuş arpadan üretiliyor. İçinde 16 farklı bitki var. Almanya, Belçika ve İngiltere’den gelen üç farklı arpayla yapılıyor. Dark bir bira olduğu için yemeklerle tavsiye edilmiyor.
Bu birayla Bosphorus’un menüsünde yer alan karbon karası keki yapılıyor.
IPA - Çikolata aromalı
İçtiğinizde çikolata aromasının hissedildiği bir bira. Kadınlar çok fazla tüketiyor. İçimi çok yumuşak ama alkol oranı yüksek. Önce bir çikolata aroması hissediliyor sonra bir tadı geliyor. En çok tüketilen ikinci bira.
YABANGEE - Kırmızı ete yakışıyor
Yabancı müşterilerin kendilerini yabancı hissetmemeleri için ismi “Yabangee”olarak konulmuş. Belçika ve İngiltere’den gelen arpalarla üretiliyor. Sadece kırmızı etlerle tavsiye ediliyor.
BEERİNCİ- Acımsı bir tadı var
Yabangee’ye çok yakın. Tek farkı bunda iki farklı arpanın olması. Acımsı
bir tadı olduğu için bu biraz da kırmızı etlerle tavsiye ediliyor.
Fotoğraflar: ECE YILMAZ