Pazar Nevşehir’de Kocabağ şarapları

Nevşehir’de Kocabağ şarapları

04.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nevşehir’de Kocabağ şarapları

Nevşehir’de Kocabağ şarapları

Nevşehir’de Kocabağ şarapları

Ali Rıza Kardüz

Kocabağ, Nevşehir’in Yeşilyurt yöresinde eski bir üzüm bağının ismi.
Bu yörede üzüm yetiştiren Mehmet Erdoğan 1972 yılında, kayaları oyarak yaptığı havuzlarda şarap üretmeye başlamış. Oğlu Hasan Erdoğan 1986 yılından sonra şarap üretimine daha da önem vermiş. Şimdilerde Nevşehir’in Uçhisar yöresinde kayadan oyma havuzlarda (mahzenlerde) şarap işini geliştirmişler. Yeşilyurt’un Sığırlı köyünde 300 tonluk, Uçhisar’da bin 200 tonluk mahzenleri var.
Kırmızı üzümden Öküzgözü-Boğazkere, Kalecik Karası, Kocabağ, Avanos türü, beyaz üzümden Misli, Emir, Narince, Kocabağ, Avanos türü şarap şişeliyorlar.
Uçhisar’daki kayadan oyma mahzenlerin üst katını satış mağazası ve şarap tadım yerine dönüştürmüşler. Yerli ve yabancı turistler üst katta şarap tadıyor, alt katta kayadan oyma mahzenleri ziyaret ediyor.
Bizim ziyaret ettiğimiz gün Hasan Erdoğan yoktu. Eşi Gülay Erdoğan şarap tattırıyordu. Gülay Erdoğan evlendikten sonra şarap işini öğrenmiş. Tavsiye ettiği Kocabağ’ın kırmızı Kalecik Karası ile beyaz Misli şarapları.

ABD’de California’da, üzüm bağlarının ve şarapçılığın geliştiği Napa Vadisi’nde şarap yapım merkezlerini gezen turistlere nasıl şarap tattırılıyor, turistler nasıl şarap almaya teşvik ediliyor ise, Gülay Erdoğan da aynını yapıyordu. Napa Vadisi’ndeki şaraphaneleri hiç görmediği halde, kendi geliştirdiği usullerle şaraplarını tanıtıyordu.
Gülay Erdoğan’a farklı şaraplar için farklı üzüm çeşitlerini nereden temin ettiklerini sordum. Kavaklıdere şarap firması ile Nevşehir’de ortak üzüm bağları geliştirdiklerini, 900 dönümlük bağlarda farklı üzüm çeşitlerini yetiştirdiklerini anlattı.
Erdoğan’ların lise son sınıf öğrencisi oğulları Mehmet ve Nezih de annelerine yardım ediyor. Kayalara oyulmuş, doğal şarap havuzlarını (sarnıçlarını / mahzenlerini) gezdirdiler. Bu doğal sarnıçlardaki şaraplar 7-8 ayda olgunlaşıyor.
Bahçede pırıl pırıl, paslanmaz çelikten yapılmış, modern şarap sarnıçları duruyor. "Bunları satın aldık ama, biz dededen kalma doğal sarnıçları tercih ediyoruz" diyorlar.
Kocabağ şaraplarını büyük şehirlerde Metro Market’ler satıyormuş.




PAZAR