Pazar Rakı modernleşse de en yakın dostları hâlâ beyaz peynir ve kavun

Rakı modernleşse de en yakın dostları hâlâ beyaz peynir ve kavun

05.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dünya Rakı Haftası nedeniyle İstanbul’un çeşitli semtlerindeki meyhaneleri gezdik. Görünüşe göre rakının en yakın arkadaşı hâlâ beyaz peynir. İkinci sırada da kavun ve mezeler var

Rakı modernleşse de en yakın dostları hâlâ beyaz peynir ve kavun

Almanların bira festivali, Meksikalıların tekila şenliği var, bizim niye bir rakı festivalimiz yok?” diyerek yola çıkan bir grup rakıseverin Mey İçki ile birlikte düzenledikleri festivalin beşincisi başladı. 11 Aralık Cumartesi’ye kadar sürecek festival boyunca Kumkapı, Samatya, Çiçek Pasajı, Balık Pazarı ve Beyoğlu’nun eğlence merkezlerinden Tomtom Sokak’ta rakılı etkinlikler yapılacak. Kadehler tokuşturulacak, dans gösterileri düzenlenecek ve kimi yerlerde rakı “modernleşip” shot halinde içilecek. Katılımcı restoranlarda özel mönülerin de servis edildiği bu etkinliğin amacı rakıya hak ettiği ilgiyi göstermek ve turizmi hareketlendirmek.
Biz de bu festivale yakışan bir mekan zenginliğine sahip İstanbul’un çeşitli meyhanelerinde rakının izini sürdük. Rakıya en çok en yakışan mezenin ne olduğunu, hangi çeşit rakının daha çok tercih edildiğini ve dünya yemekleriyle rakının arasındaki ilişkiyi öğrendik.

Haberin Devamı

“Gençler DJ performansı eşliğinde rakı içecek”

Çiçekten Becel - Mey İçki Pazarlama Direktörü /
Elif Göktaş - Mey İçki Pazarlama Müdürü



* Bu etkinlik 2006 yılında rakıseverlerin toplandığı Büyükkeyif.com adlı internet sitesinin üyeleri tarafından dünya rakı günü olarak başladı. Ardından da bizim katkılarımızla Dünya Rakı Haftası’na dönüştü.
* İlk başlarda Çiçek Pasajı’nda, Cumhuriyet Meyhanesi gibi sembolik yerlerde kutlanıyordu. Şimdi ise Kumkapı, Samatya, Tomtom Sokak ve Çiçek Pasajı’nda kutlanıyor.
* Bu yıl ilk defa Tomtom Sokak’tayız. Buraya gelen kitlenin yaş ortalaması daha genç olduğu için rakının gelenekselliğinden çıkıp daha modern bir form getirdik. Bu sokaktaki etkinliklerde modern sunumlar, DJ performansı, rakı shot’lar olacak.

Haberin Devamı

Refik Arslan (Refik)
* Rakı içenlere kendi yaptığımız fasulye turşusunu ve taramamızı öneriyoruz.
* Ben rakıyı pazı, kereviz gibi zeytinyağlı sebze yemekleriyle birlikte içmekten keyif alıyorum.

Yakup Arslan (Yakup)
* Rakıya en çok yakışan şey beyaz peynir, kavun ve balık. Biz de rakı siparişi verilen masalara ilk olarak beyaz peynir ve kavun servis ediyoruz.
* Eskiye oranla daha az rakı içiyorum ama içtiğim zaman yanında beyaz peynir, kavun ve hamsi ya da istavrit gibi küçük balık tercih ederdim.

Kuleli
* Rakı beyaz peynir ve zeytinyağlı mezesiz içilmez. Kavun da mevsimi uygunsa eklenebilir ama rakının esas dostu beyaz peynirdir.
* Erkek müşteriler Yeni Rakı, kadınlarsa Yeşil Efe’yi tercih ediyorlar.

Cumhuriyet
* Rakı sofrasının olmazsa olmazı tabii ki zeytinyağlı mezelerdir. Ama ilk etapta masaya ilk servis edileni sorarsanız cevabımız beyaz peynir olur. Kavun mevsime göre değişse de beyaz peynirsiz rakı içilmez.

Asmalı Cumba
* Rakı sofrasına en çok yakışan ve insanların en çok talep ettikleri şey tabii ki beyaz peynir. İkinci sırayı kavun alıyor.
* Bizim müessese olarak rakının yanına özel olarak servis ettiğimiz ürünlerimizse baharatlı yeşil zeytin ve Ayvalık zeytinyağı ile birlikte sunulan kurutulmuş domates.

Haberin Devamı

Kör Agop
* Rakının en yakın arkadaşları kavun ve beyaz peynir. Sonraki sırada ise mezeler var. Pilaki açık ara en çok tercih edilen meze.
* Müşterilerimizin yüzde 90’ı Yeni Rakı içiyor. Yeşil Efe’nin içimi biraz daha yumuşak olduğu için kadınlar onu tercih ediyor.

Degustasyon* Rakıya en yakışan şey tabii ki beyaz peynir ve kavun. Biz de soframızda bunlara öncelik veriyoruz. Özel tavsiyemiz ise balık pastırması.
* Müşterilerimizin en çok Yeni Rakı’nın Altın ve Trakya serilerini tercih ediyorlar.

Dünya mutfağından rakının yanında yemek için öneriler

Rakı modernleşse de en yakın dostları hâlâ beyaz peynir ve kavun


“Rakı baharatlı balığın yanına çok yakışıyor”

Eyüp Kemal Sevinç (Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu)
Yabancı ülkelerde gözlemlediğim kadarıyla rakı çok ilgi görüyor. Almanya’da insanlar rakıyı portakal suyuyla ya da sek olarak tüketiyorlardı. Rakının yanına en çok balık yakışır. Dünya mutfaklarından herhangi bir balıkla çok uyumlu olabilir. Benim baharat ve balığı bir arada sunduğum tarif önerim ise Mercan tava.

Haberin Devamı

“Anasonlu içkilerle tatlandırılmış yemekler rakı ile uyumludur”

Maximilian J.W. Thomae (Pera Palas)
İtalya ve İspanya’nın anti pasto ve tapas gibi soğuk başlangıçları rakıya çok uyar. Fransız mutfağında ise deniz ürünlerini yine bir anasonlu içki olan Pernod ile tatlandırmak yemekleri rakıya uygun hale getirmek için yapılan yaygın bir uygulama. Bu şekilde deniztarağı, karides, midye, balık çorbası gibi birçok tarif bulunuyor. Benim rakı ile uyumlu bulduğum yemeklerden biri de rakı ile lezzetlendirilmiş rezeneli deniztarağı.

“Rakı-meze gibi klişelere karşıyım”

Murat Bozok (Mimolett)
Rakı-meze, beyaz şarap-balık, kırmızı et-kırmızı şarap gibi şablonlara karşıyım. İçkiler bu klişelere göre tüketilecek diye bir şart yok. İçki seçiminde insanın o anki psikolojisinin ve ortamın etkisi büyük. Bu nedenle batılı yemeklerle de rakının gayet uyumlu olacağını düşünüyorum. Mesela başlangıçlardan Kırmızı Biberli Kaneloni.