PazarRakıdan şaraba geçmek için 10 neden

Rakıdan şaraba geçmek için 10 neden

23.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı boyunca birçok rakı tiryakisi kendisine içki perhizi uyguladı... Onlara hazır rakıya ara vermişken, tümden bırakıp günün içkisi şaraba yönelmelerini tavsiye edeceğim. 10 tane de önemli gerekçem var!

Rakıdan şaraba geçmek için 10 neden

Rakıdan şaraba geçmek için 10 neden

Ramazan ayı boyunca birçok rakı tiryakisi kendisine içki perhizi uyguladı... Onlara hazır rakıya ara vermişken, tümden bırakıp günün içkisi şaraba yönelmelerini tavsiye edeceğim. 10 tane de önemli gerekçem var!

MEHMET YALÇIN

Ağzına bir yudum bile içki koymayan ünlü aşçı Aydın Yılmaz, şaraptan konuştuğumuz bir ortamda bir eliyle şarap şişesini sevecen bir ifadeyle tutarak, diğeriyle de ak sakalını sıvazlayarak bana şöyle bir itirafta bulunmuştu: "Hilton’un restoranında görevliyken, arada göz ucuyla salondaki masalara bakardım. Kimi rakı, kimi şarap içerdi. Ne yalan söyleyeyim, şarap içilen masanın yemeğini daha bir itinayla hazırlardım. Zira şarabı içen kişi, yemekteki incelikleri de daha iyi algılar, rakı içen ise o kadar da fark etmez..."
Milli içkimiz rakının önünde saygıyla eğiliyor, düğmelerimi ilikliyorum. Kendim de rakıyı, alaturka meyhane ortamında çok seviyorum. Ama hayatlarında rakıdan başka içki içmeyen rakı (yoksa anason mu demeli?) tiryakilerine de doğrusu acıyorum! Sadece Aydın Usta gibi büyük aşçıların ellerinden çıkan özel lezzetleri ıskaladıkları için de değil üstelik... Fanatik rakıcılar, yıllardır o kadar çok şeyi kaçırıyorlar ki...
Ramazan boyunca rakılarından uzak durmuş, karaciğerlerini biraz dinlendirmiş rakı tiryakilerine, bu yüzden rakıyı hazır biraz unutmuşken, fırsattan istifade rakıyı bırakmalarını, günün içkisi şaraba hayatlarında yer ayırmalarını önereceğim. Bunun için rakıyı -geçici bir süreliğine de olsa- bırakmak şart. Zira rakı öyle güçlü bir tiryakilik yaratıyor ki, devamlı rakı içenin şaraptan tat alması mümkün olmuyor. O yüzden şarabın hakkını vermek için, rakının en azından bir süre bırakılması lâzım. 45 derecelik alkolün yıllarca kavurduğu, duyarsızlaştırdığı dildeki tat alma zerreciklerinin kendilerine gelmeleri, şarabın nüanslarını fark edebilmeleri için zamana ihtiyaç var. Ayrıca vücutlarında mayalı bir içki olan şarabı parçalayabilecek enzimlerin de artması gerekiyor.
Gelelim rakıyı bırakmanın niye "menfaat icabı" olduğuna... Bunun için tam on tane, birbirinden güçlü gerekçem var. Buyrun... n

10 altın sebep
1. Rakı çoğu kez sofradan kadını kaçırıyor. Kadınların çok azı sert içkiyi ve yoğun anason kokusunu seviyor. Oysa şarap tam kadınlara göre. Kadınlı-erkekli, bayağılaşmayan, uygar sofralar için şarap ideal.
2. Rakı sert alkolüyle sarhoşluğu hızlandırıyor, içenin egosunu kabartıyor, bilinçaltını yüzeye çıkarıyor. Normalde süklüm püklüm olan birçok kişinin, iki duble aslan sütü yuvarlayıp aslan kesilmeleri bu yüzden. Çok içilen rakı megalomaniyi, o da kavgayı körüklüyor.
3. Rakı, içeni bir yerden sonra deviriyor. Tüm bir akşam ve gece boyu rakı içmek zor, ayrıca yorucu. Şarap ise hafif alkolüyle saatler boyu içiliyor, ağır sarhoşluk yerine tatlı çakırkeyiflik yaratıyor.
4. Şarap daha sağlıklı, içindeki vitamin ve mineraller sayesinde şarap içen besleniyor. Rakı ise karaciğeri yormaktan ve kalori vermekten başka işe yaramıyor. Bir de anasonuyla biraz rahatlatıyor.
5. Anason rahatlık verdiği gibi, bağımlılık da yapıyor! Rakıcıların illa da rakı diye tutturmaları bundan. Şarapta ise böyle bir bağımlılık söz konusu değil.
6. Rakı her yerde içilemiyor. Lüks, alafranga restoranların çoğunda rakı bile vermiyorlar. Bazı yerde de içene kötü gözle bakıyorlar. Oysa şaraba her yerde vize var, şarap içmek itibarlı.
7. Rakı yerel bir içki, şarap ise evrensel. Yurtdışında bulunan rakı tiryakileri işkence çekiyorlar, şarapseverler ise bayram ediyorlar.
8. Şarap evrensel olduğundan ve zengin kültüründen dolayı, şaraptan konuşuluyor. Hem de sonsuza kadar... Rakıyla ilgili muhabbet ise senelerdir "Suyu mu önce koymalı, rakıyı mı" ya da "Cacık mı daha çok yakışır, peynir mi?öden öteye pek gidemiyor.
9. Rakı içen sert alkolden ve baskın anason tadından dolayı, yemeklerdeki ince lezzetleri pek fark edemiyor. Şarap içenin ise hem düşük alkol, hem de şarabın lezzeti daha da artırması sayesinde, damağı bayram ediyor.
10. Şarapseverler için sürekli yenilikler, sürprizler var. Yeni şaraplar çıkıyor, yeni üzümler deneniyor, farklı bölge şarapları keşfediliyor... Çeşit sonsuz. Rakıcı ise sittin sene Yeni Rakı, Kulüp ve Altınbaş’ın değişmeyen dünyasına mahkûm. Çeyrek asırda bir Tekirdağ Rakısı gibi yeni çeşit çıkarsa bayram ediyor.
Rakıcılar, şarabın engin dünyasına adım atmak için, bu kadarı yetmez mi?




PAZAR