Pazar Sadece aşı yetiyor mu? Yeni kabus: Delta!

Sadece aşı yetiyor mu? Yeni kabus: Delta!

01.08.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin Kovid-19 aşısı yaptırmış olanların kapalı mekanlarda maske takmasına gerek olmadığı yönündeki kararından dönmesinin ardından Delta varyantına karşı dikkat etmeniz gerekenler:

Sadece aşı yetiyor mu Yeni kabus: Delta

Ceyda Ulukaya - Dünya genelinde Kovid-19 vakaları yoğun aşılamaya rağmen yeniden artış eğilimi gösteriyor. Türkiye’de de benzer şekilde vakalar yeniden yükselişe geçti, bu hafta itibarıyla günlük vaka sayısı 20 bini aştı. Salgının başından bu yana uzmanların tavsiyelerini dikkatle takip ettiği ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) ise mayıs ayında ilan ettiği ve Kovid-19 aşısı yaptırmış olanların kapalı mekanlarda maske takmasına gerek olmadığı yönündeki kararından döndüğünü açıkladı. Merkez, Hindistan’da ortaya çıkan ve kısa sürede baskın hale gelen Delta varyantının aşı yaptırmış olanlara da bulaşabildiği ve bu durumun virüsün yayılma riskini artırabileceği endişesiyle tam aşılıların da kamuya açık kapalı alanlarda maske takması tavsiyesinde bulundu. CDC tarafından güncellenen ‘Tam Aşılı İnsanlar İçin Halk Sağlığı Tavsiyeleri’ listesine göre, bulaş riskine karşı dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

Haberin Devamı

Tam aşılı olsanız dahi, bulunduğunuz bölgede bulaş risk seviyesine bakmaksızın kamusal iç mekanlarda, maske takmayı tercih edin.

Evinizde aşı olmayan biri varsa ya da kalp problemi, diyabet, obezite gibi risk grubuna dahil olmanıza neden olacak sağlık problemleriniz varsa kamuya açık kapalı ortamlarda maske takın. 

Eğer Kovid-19 şüphesi taşıyan ya da Kovid-19 tanısı almış biriyle temasta bulunduysanız, temasınızı izleyen 3-5 gün içinde test yaptırın. Temastan sonraki 14 gün boyunca ya da negatif test sonucu alana dek kapalı alanda maske takmaya devam edin.

Son 10 gün içinde Kovid-19 tanısı almış ya da semptom gösteren kişilerle temasınız olduysa kendinizi izole edin.

Kovid-19’un ateş, öksürük, burun akıntısı, ishal, koku kaybı, mide bulantısı, halsizlik, nefes darlığı gibi semptomlarından bir veya birkaçını gösteriyorsanız test yaptırın.

Haberin Devamı

Güncel veriler, açık havada Kovid-19 bulaş riskinin düşük olduğunu gösteriyor. Ancak açık hava da olsa kalabalık bir ortamdaysanız ya da çevrenizde aşı yaptırmamış kişiler varsa maske takmayı tercih edebilirsiniz.

CDC ayrıca okullar açıldığında öğrenci, öğretmen ve tüm çalışanların aşılamaya bakılmaksızın maske kuralına uymasını tavsiye edeceğini açıkladı.

 

SICAKTA MASKE CİLDE ZARAR VEREBİLİR

Pandemi önlemleri kapsamında kullanılan yüz maskeleri, sıcak havalarda cilt problemlerine neden olabiliyor. Özellikle yağlı ciltlerde terlemeyle beraber yağ salgısının artması gözeneklerin tıkanmasına, bunun sonucunda akne ve sivilce gibi sorunlar yaşanmasına yol açabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Öğr. Üyesi Zahide Eriş, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

Günde iki kez yüzünüzü cilt yapınıza uygun, özel bir temizleme jeliyle yıkayın.

Terden nemlenen maskenizi mutlaka yenisiyle değiştirin.

Maske kumaş dokusunun sebep olduğu kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık gibi sorunlara karşı maskenizin altına pamuklu kumaştan yapılmış bir maske takarak, diğer maskenin cilt ile temasını kesin.

Haftada bir kez peeling uygulayarak gözeneklerin tıkanmasını engelleyin.

Haberin Devamı

Bol bol su için ve yağdan fakir beslenin.