PazarSarhoş şoförler başrolde

Sarhoş şoförler başrolde

29.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sarhoş şoförler başrolde

Sarhoş şoförler başrolde





Haber bültenlerinde sıkça rastladığımız "sarhoş şoför" görüntüleri artık başlı başına bir TV programının konusunu teşkil ediyor. Flash TV’de her pazartesi saat 20.30’da yayınlanan "Alkolmetre", trafik polislerine yakalanan "alkollü sürücü"leri ekrana getiriyor.
Programın yapımcısı ve sunucusu Özlem Doğruöz "Alkolmetre"nin nereden çıktığını anlatırken rastladıkları ilginç olaylardan bahsetti. Bunlar arasında "Görüntülerimi ne zaman yayınlayacaksınız?" diye soran, kamerayı görmüşken şirketinin reklamını yapmaya çalışan sarhoş sürücüler bile var!

"Alkolmetre" programı nereden çıktı?
Yeni yayın dönemi için program fikirleri üretmeye çalışıyorduk. Bunun eğitici ve öğretici olması kaygısını da güttük. Önümüzde çok acı bir gerçek vardı: Trafik terörü... Binlerce insanın öldüğü kazaların en büyük nedenlerinden biri alkoldü. Her beş kazadan birine alkollü sürücüler neden oluyordu. "Alkolmetre"yi yaparak alkollü araç kullanımının önlenmesine katkıda bulunmak istedik.

Sarhoş bulmak zor değil!
Yani "Alkolmetre"nin amacı caydırıcı bir program olmak mı?
Evet, alkollü sürücüleri teşhir ediyor, görüntülerini yayınladığımız alkollü sürücülerden tepki de alıyoruz. Biz kaza yapması an meselesi olan, masum insanların hayatını tehlikeye atan bu kişilerin izleyiciye ibret olmasını hedefledik. TV’de programı izleyen vatandaş "Ben de içince böyle mi oluyorum?" ya da "Yakalanırsam kameralar beni de çeker mi acaba?" kaygısını duyuyor.

Bu olayları nasıl yakalıyorsunuz?
Ekibimiz Ankara ve İstanbul bürolarımızdaki gece ekipleri, yani kameramanlar... Alkollü sürücüleri bulmak için özel bir sisteme gerek yok. Telsiz dinlemek yeterli oluyor.

Bir TV programına konu olacak kadar çok "alkollü sürücü" vakası yaşanıyor mu?
İnanılmaz derecede çok. Alkollü araç kullanan sürücü sayısı her geçen gün artıyor ama biz bu programı yapmaya başladıktan sonra özellikle Ankara’da alkollü sürücü bulmakta zorlanıyoruz doğrusu. Sanırım "Alkolmetre" amacına ulaşmaya başladı.

"Çek, çek, iyi çek"
Kameralarınız çekim yaparken sarhoş sürücüler ne tepki veriyor?
Kameraya saldırmak zaten bir alkollü sürücü klasiği. Çoğu, görüntüsünün alınmasını istemiyor. Ankara’daki kameraman arkadaşım Ahmet bu yüzden tehditler aldı, hatta yaralandı. Ama görüntüsünün alınmasını özellikle isteyenler, poz verenler, "Çek, iyi çek" diyenler de yok değil hani. Bazıları "Ne zaman izleyeceğiz biz bunu? Saat kaçta?" gibi sorular da soruyor, selam söylemek, iş yerinin reklamını yapmak isteyenler bile oluyor!

Sizin çekim yapmanız trafik polisinin tutumunu etkiliyor mu?
Sanmıyorum. Onlar da görevlerini yapıyor. Kameraya tepki gösteren alkollü sürücü olursa polis onları da sakinleştirmeye çalışıyor.

TV’deki sarhoş şoför görüntülerine artık daha az rastlayabiliriz. Zira TBMM İçişleri Komisyonu’nun bu hafta aldığı karara göre içkili trafiğe çıkmanın cezaları artırıldı.
Buna göre beş yıl içinde ilk defa içkili otomobil kullanırken yakalananlar, 265 milyon 300 bin lira para cezasına çarptırılacak ve ehliyetine altı ay süreyle el konulacak.
Aynı suçu ikinci defa işleyenler yine aynı para cezasını ödeyecek ama bu kez iki yıl boyunca trafiğe çıkamayacak. Üçüncü kez alkollü yakalananların da para cezası değişmeyecek ama ehliyetlerine beş yıl boyunca el konacak. Üstelik bu kişilere altı aydan az olmamak üzere hafif hapis cezası verilecek. Bunun paraya çevrilmesi de söz konusu değil.
İkinci kez alkollü yakalananların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından
21 saatlik zorunlu eğitime tabi tutulacağını da hatırlatalım.

"Alkolmetre" programının 28 yaşındaki yapımcısı ve sunucusu Özlem Doğruöz, 1997 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Son sınıfta başladığı Flash TV kariyerine beş buçuk yıldır devam ediyor. Haber merkezinde muhabirlikle adım attığı
TV dünyasında daha sonra "Güne Başlarken" programını hazırlayıp sundu. Şimdi "Alkolmetre"nin yanı sıra yine Flash TV’de "Yüksek Tansiyon" adlı "reality show"u hazırlıyor.