PazarSonbaharda Paris lokantaları

Sonbaharda Paris lokantaları

12.12.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pariste üç yıldızlı lokantanın da, tek yıldızlı lokantanın da, hatta yıldızsız olanının da yemeği ve havası farklı

Sonbaharda Paris lokantaları

Paris lokantaları için Michelin isimli lokanta değerlendirme kuruluşundan "yıldız" almak çok önemli. En yüksek yıldız üç yıldız. Ama bir yıldız bile bir lokantaya prestij getiriyor. Lokantalar yıldızları kapılarına asıyor. Tabii ki fatura da yıldız sayısına göre büyüyor. Pariste şu günler iki mevsim (yaz ve kış) arası, turistler ortalıkta görünmüyor. Bu nedenle lokantalar Parislilere kalmış. Parisli kesesine göre haftada birkaç defa lokantaya gidiyor. Parisin en eski ve lüks otellerinden biri olan George V otelini şimdilerde Four Seasons Grubu işletiyor. Bu otelin içinde Le Cinq adını taşıyan tanınmış bir lokanta var. Bu lokantanın mutfağının sorumluluğunu üç yıl önce Philippe Legendre isminde ünlü bir şef üstlendi. Şef işe başladıktan iki ay sonra Michelin, lokantaya bir yıldız verdi. Bir yıl sonra lokanta ikinci yıldızı, iki yıl sonra da üçüncü yıldızı aldı. George V otelini Four Seasons Grubu yeniledi ama havası gene klasik. Yemekten önce otelin Le Bar ismini taşıyan barındaki şöminenin önündeki deri koltuklara gömülerek veya klasik bar tezgahının önündeki yüksek iskemlelere tüneyerek bir şeyler içmenin zevki başka. Bar tezgahının önüne oturulduğunda "entel barmenler" ile sohbet imkanı da doğuyor. Le Cinqin mutfağı Fransız mutfağı ama şef tadı ve sunumu değiştiriyor. Kaz ciğeri, et yemekleri gibi Fransızlara özel farklı yemekler iyi de, balık yemekleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil.Aslında Le Cinq hayatta bir defa "görmek için" gidilecek bir yer. Ne yemek çeşitleri ne de ödenen fatura daha fazla gitmeye imkan veriyor. Dört kişi (bir şişe 145 euroluk Pepe Clement 88 şarap ısmarlamaları halinde) şarap ve yemek için 1000 euro dolayında hesap ödüyor. Le Cinq: Et yemekleri iyi ama balık yemekleri sıradan Pariste şimdilerde basit, (Michelinden yıldız almayı düşünemeyen) küçük lokanta modası var. Parisin Rue Gay-Lussac denilen caddesi üzerinde küçük bir dükkanı lokanta haline getirmişler. Dükkanın sokağa bakan cephesi kocaman cam vitrin. Vitrinin önünde dağ gibi şarap şişesi yığılı. Les Papilles adlı lokantanın duvarları raf. Bir duvardaki rafta şarap şişeleri, öbür duvardaki rafta cam şişelerde sebze, meyve, et konserveleri... Her şeyin üzerine kocaman bir etiket asılmış. Fiyat yazılmış. Lokantada şarap listesi yok. Vitrindeki ve raflardaki şişelerden seçim yapılıyor. Şarap eve götürülecekse etiket fiyatından satılıyor. Lokantada içilecekse fiyata yüzde 15 ekleme yapılıyor. Lokantada mönü de yok. O öğle veya akşam vakti ne çıkar ise bahtınıza. Üç kap yemek var. Çorba, giriş yemeği (makarna veya sebze) ile et veya balık ve de tatlı.Masaların üzerinde örtü yok. Dükkanın içi 30 kişi alabiliyor. Lokanta sahibinin eşi mutfakta, kendi servis yapıyor. Bir hanım da servise yardımcı oluyor. Yemekler masaya tencere ile getiriliyor. Müşteri istediği kadar çorbayı, yemeği tabağına koyuyor. Sonra tencereler tabaklar toplanıyor.Lokantanın yemekleri de havası da güzel. Kişi başı (şarap hariç) 35 euro fatura ödeniyor. Les Papilles: Mönüsü yok ama yemekleri de havası da güzel Fransanın ünlü şeflerinden Joel Robuchon bir süre ortadan kaybolduktan sonra Paris ve Tokyoda aynı zamanda Latelier ismiyle iki lokanta açtı. Şimdilerde Paristeki lokantada yer bulmak gerçekten çok güç. Sadece ilk servis için saat 18.30da rezervasyon kabul ediliyor. Daha sonraki servislerde bekleyen yer bulabiliyor. Lokantanın özelliği mutfağın ortada olması ve mutfağın etrafında çepeçevre bir tezgahın dolanması. Bar tezgahına benzeyen bu tezgahın çevresine yüksek bar iskemleleri dizilmiş. Masa yok. Yemek bu tezgahın etrafına sıra sıra dizilerek yeniliyor. Yemek yiyenler mutfağı, yemeğin hazırlanışını görüyor. Tezgahın iç kısmında servis elemanları dışarıya çıkmadan, aşçıların pişirdiğini tezgaha diziyor.Yemekler gerçekten nefis. Et, balık çeşitlerini çok güzel hazırlıyor ve de servis yapıyorlar. Yemek fiyatları makul. Şarap fiyatları makul. Gecenin geç saatlerine kadar servis devam ediyor.Kişi başı şarap dahil 50 euro dolayında bir ödeme yapılıyor. Ama bu ödemeyi yapan yemekten ve servisten memnun kalıyor, "Helal olsun" diyor. Latelier: Müşteriler mutfağın etrafında sıra sıra diziliyor

KEŞFETYENİ
Acun Ilıcalı'ya seslendi! 'Survivor'a geri dönsün'
Acun Ilıcalı'ya seslendi! 'Survivor'a geri dönsün'

Cadde | 02.05.2025 - 14:46

Poyraz'ın şaibeli elenmesinin ardından gelen tepkilere Nagihan Karadere de katıldı.

Yazarlar