PazarŞu sıralar ne içmeli?

Şu sıralar ne içmeli?

10.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Epeydir yeni çıkan şaraplardan söz etmedik. İşte son zamanlarda piyasaya çıkan şarapların en iyileri... Kimisi çok hoş içimli, kimisi bekletilmeye uygun nitelikte

Şu sıralar ne içmeli





Şarap sevgisi her geçen gün artarken, şarapseverler bilgilerini zenginleştirir, daha iyi şaraplar talep ederken, kırk yılın sinekli bakkal havasındaki Tekel bayileri "şarap mağazası" olmaya sıvanırken, Türk şarapçılığının üretim ayağı ne yazık ki topal... Çünkü şarap, yatırımı yıllar önce yapılması gereken bir ürün ve yeni diktiğiniz bir bağdan en erken beş yılda şaraplık üzüm alabiliyorsunuz. O yüzden yerli firmalar iyi şarap talebine yetişmekte zorlanıyorlar. Şimdiye dek daha çok "müstahsilden üzüm alıp işleyen fabrikalar" durumunda olan şarap üreticilerimiz, dünyanın köklü şarap ülkelerindeki gibi kendi bağlarında şaraba uygun ideal üzümleri üreten ve onları işleyen üreticiler olma boyutuna yeni yeni geçiyorlar. O yüzden, kaliteli şaraba talep çok iken, arz yetersiz kalıyor.
Bu arada, şarap dünyamızdaki kalite hiyerarşisi de sıkça değişiklik gösteriyor. Yılların devi Kavaklıdere'nin şaraplarında, özellikle de kırmızılarında genel bir kalite düşüşü hissediliyor mesela. Belli ki üretim hacmi arttıkça, kalite aynı kalamıyor. Öte yandan kendi bağlarında kontrollü olarak yetiştirdiği üzümleri işleyen iki üreticimiz, Nilkut ve Gülor, bağların eskiyerek asmaların olgunlaşmasının da sayesinde Sarafin ve G markalı şaraplarında kalite çıtasını her rekolte biraz daha yükseğe çıkarıyorlar. İyi şarap yapmak için kendi bağının üzümünü işleyen Fransız şatoları tipi bir sisteme geçmenin şart olduğu, gittikçe ortaya çıkıyor. Arada Pamukkale, Turasan, Yazgan gibi üreticilerimiz sürpriz kalite şaraplar çıkarsa da, bunların devamının geleceğinin garantisi yok. Bir rekolteleri, öbür rekoltelerini tutmayabiliyor, hatta bazen bir-iki rekolte atlanabiliyor! Diren'in eski kalitesini aratan Karmen'lerindeki gibi, iki-üç yılda bir üzüm alınıp şarap yapılıyor. Çünkü bu üzümleri veren bağlar o firmaların değil...
Bu girizgahtan sonra, şu an piyasada bulunan -bence- en iyi şaraplarımızın listesini verebilirim. Tabii gerekçeleriyle birlikte...

Tercih yaparken bu şaraplara dikkat!
BEYAZLAR

  • Çankaya 2002: Kavaklıdere'nin beyaz klasiği, rahat içimi, narenciye ve tropik meyve çağrışımlı aromalarıyla yaz ayları için ideal şaraplardan. Egzotik.
  • Doluca Özel Kav 2000: Narince üzümünden yapılan aromatik, narenciyemsi ve çiçeksi bir şarap. Çok hoş içimli, ferahlatıcı, yaz günlerine çok uygun.
  • Pamukkale Chardonnay 2002: Çok güçlü, yoğun, dolgun bir şarap. "Çeliksi" bir dirilikte. Her yudumu tatmin ediyor, Fransız Chablis'lerini andırıyor.
  • Sarafin Chardonnay 2001: Chardonnay'lerin kralları olan Fransız Burgonya beyazlarını andıran çok zarif, çok nüanslı bir şarap. Turunç ve greyfurt kokulu. Damak tadı gelişmiş şarapseverler için.
  • Tekel Semillon 2001: Dolgun, yoğun, adeta yağlı bir beyaz. Olgun meyve ve çiçek kokularına sahip, tadı uzun süre kalıyor. Yağlı balıklarla ideal. Bir süre bekletilmeye de uygun.


  • KIRMIZILAR
  • Gülor Cabernet Sauvignon-Merlot 2001: Havana purosu tütünü ve sedir ağacı kokularıyla burnu büyüleyen bir şarap. Damakta da çok zengin. Çok klas bir Bordo şato şarabı ayarında. Fransızları bile hayran bıraktıracak güzellikte.
  • Gülor Sangiovese-Montepulciano 2000: Çok yoğun meyve (kiraz) ve baharat tatları var. İtalyan üzümlerinden ama İtalya'da bile zor bulunabilecek kalitede bir şarap.
  • Kavaklıdere Carignan-Alicante 2001: Kavaklıdere'nin gizli hazinesi. Eski "Özel Kırmızı", canlı asiditesi, çarpıcı meyvemsiliğiyle çok hoş bir şarap. Bence tüm kırmızı Kavaklıdere'lerin en iyisi.
  • Kavaklıdere Cabernet Sauvignon-Merlot 2001: Fransız kökenli üzümlerden bize özgü bir kupaj yapılmış. Anasonu ve vanilyayı çağrıştıran baharatsı lezzetleri ilginç.
  • Kulüp Eldi 1998: Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinin harika bir karışımı. Beş yılda iyice olgunlaşmış, baharat (kırmızı biber) ve kuru meyve çeşnileri zengin bir tat yaratmış. Karafa süzülüp içilmesi gereken, tadı damakta dakikalarca kalan etkileyici bir şarap. Doğu'nun şişelenmiş tadı...
  • Sarafin Cabernet Sauvignon 2000: Bir Bordo şarabını da, Kaliforniya Cabernet'sini de andırıyor. Meşe fıçı ile olgun üzüm iyi bir evlilik yapmış, güçlü, iddialı, damakta uzun kalan ve yıllanabilir bir şarap çıkarmış.
  • Sarafin Merlot 2001: Üç rekolte sonra çizgisini bulmuş. Dolgun, yoğun, kişilikli. Meyvemsi tatlar damakta dans ediyor, baharlı izler de var. Kadifemsi içimli.
  • Tekel Gamay 1999: Meyvemsi tatları çok diri ve canlı, çok rahat içimli ve dengeli bir şarap. Kalite- fiyat dengesi açısından çok iyi bir örnek.
  • Turasan Öküzgözü- Boğazkere 1999: Kırmızı şaraplık üzümlerimizin krallarından, meyvemsiliği ağır basan bir kupaj. Vişne tadı belirgin, asidite diri, içtikçe içiliyor. Çok dengeli.


  • EN ÇOK OKUNANLAR

    KEŞFETYENİ

    İlgili Haberler