Pazar‘Tanrım, bu siteyi ben mi yarattım?’

‘Tanrım, bu siteyi ben mi yarattım?’

11.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki yılda itiraf.com’a 300 bin itiraf geldi, 30 bini yayımlandı. Sitenin günlük ziyaretçi sayısı 28 bin. Müdavimlerin "SiteSahibi" olarak tanıdığı Ersan Özer "Burası artık benim dışımda gelişiyor" diyor

‘Tanrım, bu siteyi ben mi yarattım’

‘Tanrım, bu siteyi ben mi yarattım?’

İki yılda itiraf.com’a 300 bin itiraf geldi, 30 bini yayımlandı. Sitenin günlük ziyaretçi sayısı 28 bin. Müdavimlerin "SiteSahibi" olarak tanıdığı Ersan Özer "Burası artık benim dışımda gelişiyor" diyor

İLKE GÜRSOY

Kendisiyle yapılan bir "ikinci nesil röportajömış bu, Ersan Özer öyle diyor. Birinci nesilde "Bu site nasıl doğdu?" gibi sorulara yanıt vermiş. İkinci nesilden bir örneği aşağıda uzun uzun okuyabilirsiniz. Üçüncü nesil röportajların ise "Çok zengin ve çok ünlü oldunuz" teması üzerine olacağını umuyor.
Özer, Türkiye’nin marka haline gelen internet sitesi itiraf.com’un meşhur "SiteSahibi". G-string giyen kızlara "Vay, itiraf.com" diye laf atanları, karısını kıskandığı için kavga ederken "Ben itiraf.com erkeğiyim ulan" diye bağıranları, "SiteSahibi, sana bayılıyorum" diyen itirafçıları yaratan adam o...

Siz hiç SiteSahibi dışında bir rumuz kullanarak itirafta bulundunuz mu?
Tabii ki, çok. Benim de herkes kadar renkli bir hayatım var. Uzun süre medyada çalıştığım için bu sektörden bazı itiraflar yazmıştım.

İnsan itiraf yazarken nasıl hissediyor?
Siz hiç itiraf yazdınız mı?

Hayır.
Ben sitenin editörü olduğum için herkes gibi hissedemem elbette. Çünkü sonuçta ne yazsam yayımlamak gibi bir lüksüm vardı.

Geyiği yapılabilmeli"
Sitenizdeki sayılara göre, günde yaklaşık 600-700 itiraf geliyor, 60’ı yayımlanıyor. Ve "Bir sürü itiraf yolladım, hiçbiri çıkmadı" diyen insanlar var. Kriterleriniz neler mesela?
Sitede seksin ağırlığı tartışılmaz. Cinselliği tartışmak için de kullanılıyor. Fakat sadece seks olsun istemiyorum. Örneğin, ilk iki itirafın seks içerikli olmamasına dikkat ediyorum. Ayrıca her ne kadar itiraf.com medyada en çok haber olan site olsa da, kullanıcıların yüzde 50’si, arkadaşları sayesinde siteden haberdar oluyor. O yüzden arkadaşa aktarılma değeri, yani "geyiğinin yapılabilmesi" benim için önemli.

Bu kriterler nasıl oluştu peki?
Zamanla daraldı kriterlerim. Örneğin, ilk günlerde "karımı aldattım" itirafı giriyordu. Ama artık adam karısını aldattıysa bile yeni ve farklı bir şekilde yapmış olması lazım. Bunun dışında testis asimetrisi, g-string ve boxer giyme gibi tartışılma ihtimali olan konuları seziyorum ve onları tercih ediyorum.

Birkaç gün önce "Bir sürü yalan itiraf yaptım, hiçbiri yayımlanmadı. Bir tane doğru itirafta bulundum, o yayımlandı" diyen bir mesaj vardı sitede. Siz "itiraf sarrafı" mısınız?
Bu site ekim 1999’da açıldı. O günden beri 30 bin ayrı kişiden gelen 300 bin itiraf okudum. Bu kadar çok okuduktan sonra bu konuda söz sahibi olabilirim. Daha ilk cümleden, itiraf doğru mu değil mi çözebiliyorum. Bence, yayımlanan itirafların büyük çoğunluğu doğru.

Bir yanılma payı bırakıyorsunuz yani.
Onu da aslında tevazudan bırakıyorum.

Beni idol sananlar yanılıyor"
Herkes her itirafın doğru olduğuna ikna olmuş değil de, o yüzden soruyorum. Talebi artırmak için, kafanızdan itiraflar uydurup yayımlamış olabilir misiniz?
Her gün böyle şeyler yazmak için yeterince yaratıcı değilim. Örneğin, bir TV sunucusuna aşık olduğunu söyleyen ünlü futbolcu itirafını yazamazdım. Hem ahlaki açıdan böyle şeyler yapacak biri değilim hem de bekledim ki insanlar benim yazabileceğimden daha iyilerini yazsın. Bunun meyvesini de aldım.

Sitenin gördüğü ilgi sizi endişelendiriyor mu? "Bu site kontrolden çıkmıyor di mi?" mealinde bir mesaj yazmıştınız bir keresinde.
Burası artık benim dışımda gelişen bir site haline geldi. Hani, çocuk beyin cerrahı olur ve annesi "Tanrım, bunu ben mi doğurdum?" diye inanamaz ya, öyle bir şey. Bir "community" oluşması, site sahibinin idolleştirilmesi vs. beni şaşırtıyor. Bu gelişme planlanmadığı için çok fazla da sahiplenemiyorum.

Ama artık bir efsanesiniz.
Hiçbir zaman karizmatik olmadım. Bir tarzım, etkileyici bir ses tonum falan da yok. Beni idolleştirenler, beni görseler yıkılırlar. Londra’daki itiraf.com’cularla bir yemek yedik. Hayal kırıklığına uğramışlardır, eminim. Çünkü orada oturdum, yedim, kalktım gittim. Zaten o yemekten sonra da bir daha de benle iletişim kurmadılar.

Ama hâlâ size aşık kızlar var, değil mi?
Var. Ama onları bir şekilde kendimden uzak tutmayı beceriyorum.

‘Tişörtlerle marka testi yapacağız’
Üzerinde itiraf.com yazan tişört, fincan ve sweatshirt’ler piyasaya çıktı çıkacak. Özer’e göre amaç kâr değil, sitenin gücünü ölçmek
Şimdi üzerinizdeki itiraf.com baskılı tişörtler yakında piyasaya sürülecek. Neden giriştiniz böyle bir şeye?
Sadece tişört değil, fincanlar, sweatshirt’ler ve rozetler de olacak. Şöyle söyleyeyim. Önümüzde marka haline gelmiş bir yaratık var. Ama her marka da aynı değil. Örneğin hiç kimse Arçelik baskılı bir tişörtü alıp giymez ama Harley Davidson’ı giyer. Biz de acaba bir halüsinasyon mu görüyoruz yoksa gerçek mi diye bakacağız. Bu bir deneme, bir marka testi. Eğer bin tane insan para verip bunu alırsa "Hakikaten süper bir şey becermişiz" diyeceğiz.

G-string ve boxer yok
Site müdavimlerinin itiraf.com baskılı g-string ve boxer talepleri vardı.
Onları operasyon olarak beceremedik. Biz bunları satacağız ama amacımız kâr değil, bir test. Ama kimse 500 tane g-string üretmeyi kabul etmiyor. O nedenle gerçekleştiremedik.

İnternette marka haline gelmiş bir site itiraf.com. Bütün bu başarının ardından cebiniz doldu mu bari?
Hayır. Ancak hayatımı sürdürecek kadar para kazanıyorum. Zaten EBI yatırım yapmasa burası ancak 3-5 bin kişinin ziyaret ettiği bir site olurdu. Ben uzun yıllar televizyonda ve yazılı basında çalıştım. Örneğin, "Şok" programını yaparken, dolar karşılığı olarak düşünürseniz daha çok para kazanıyordum. Krizden en çok etkilenen sektör de internet oldu. İnsanlar bir eğlence olarak gördükleri için masraflarını ilk olarak buradan kıstılar.

İşte merak edilen Nahide
Özer tişörtleri alanlar küfretmesin diye defalarca kalite kontrol yaptıklarını anlatıyor. Özer’in sağında site editörlerinden Haluk Kalafat, solunda ise itiraf.com’cuların merak ettikleri, "Neye benziyor?" diye sordukları diğer editör Nahide Toros.

Okan Bayülgen ve Beyaz’la çalıştı
• 32 yaşında, evli.
• "Şok", "Televizyon Çocuğu", "Beyaz Show" gibi programlarda, Aktüel ve GazetePazar gibi yayınlarda çalıştı.
• "Şehir Efsaneleri" (Parantez Yay.) adlı bir kitabı, efsaneler.com diye bir başka sitesi daha var.
• Dişleri ayrık, hızlı konuşuyor, sigara ve çay içiyor. Karizmatik olmadığının altını çiziyor.
• itiraf.com’da çıkan itirafları kitaplaştırmak, sitenin İngilizcesini yapmak, "kreyzi parti"ler düzenlemek gibi projeleri yolda.
• Sitenin alternatif yararı üzerine: "İtirafları okuya okuya kadınların dilini çözmeyi öğrendim. Sözlerindeki şifreleri kırabiliyorum artık. Bundan daha önemli bir şey olabilir mi?"





PAZAR