Pazar “Ukulele benim yoldaşım gibi”

“Ukulele benim yoldaşım gibi”

05.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ukulele İstanbul’un kurucusu müzisyen Erkin Soylu, bu yıl beşinci kez düzenlediği Ukulele Günü buluşmasına çağırıyor.

“Ukulele benim yoldaşım gibi”

Birçoğumuz onu, Israel Kamakawiwo’ole’nin “Somewhere over the rainbow” şarkısıyla tanıdı. Marilyn Monroe’dan Elvis Presley’e elinden geçtiği isimlerle ikonlaştı. Bugünlerde Alice Müzikali’nde Serenay Sarıkaya da çalıyor. Hawaii kökenli, dört telli minik gitar ukulele, hem naif ve neşeli sesi hem de görece kolay öğrenilmesi nedeniyle son yılların gözde enstrümanlarından. Bu sevimli müzik aletinin sesine kapılanların bir araya geldiği “Ukulele İstanbul” topluluğu, bugün Ukulele Günü’nü kutlamak üzere buluşuyor. Ukuleleye ilgiyi ve hikayesini, kurucusu Erkin Soylu’dan dinledik.

Haberin Devamı

Erkin Soylu, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Konservatuvarı’nda klasik gitar eğitimi almış bağımsız bir müzisyen. Yirmi yıldır müzik hayatından eksik olmasa da ukuleleyle tanışması, benzer biçimde küçük boyutlarda ve dört telli Portekiz gitarı olan “cavaquinho” çalması üzerine olmuş. Cavaquinhoyu ukuleleyle karıştıran yakın çevresinin merak dolu sorularına maruz kalan Soylu, dayanamayıp eline aldığı ukuleleyi bir daha bırakamamış. 2013’te kurduğu “Ukulele İstanbul” çatısı altında, ukulele eğitimleri veriyor, atölye ve workshoplar düzenliyor, bir de iki haftalık periyotlarla ukulele buluşmaları düzenliyor. Son bir yıldır da aynı adla açtığı Youtube kanalı üzerinden, “Artık ana enstrümanım oldu” dediği ukuleleyle yeniden yorumladığı parçaları paylaşıyor. Videolarda aynı zamanda parçanın nasıl çalındığını öğretecek şekilde akorları da gösteriliyor.

Haberin Devamı

“Ukulele benim yoldaşım gibi”

Soylu’ya göre ukuleleye yönelik son dönemde artan ilgi de boşuna değil: “Tabii ki bazı popüler videolarda kullanılması insanların dikkatini çekmekte etkili olmuş olabilir. Fakat bence kolay öğrenilebilir olması çok önemli. Zaten genelde 30’lu yaşlar ilgi gösteriyor, çünkü belli bir yaştan sonra bir enstrümana sıfırdan başlamak insanların gözünü korkutabiliyor. Ama bir buçuk saatlik bir atölyede ukuleleyle üç parça çalmayı kolaylıkla öğreniyorlar. Küçük ve rahat taşınabilir olması, fiyatının görece uygun olması da bir avantaj. Ve tabii, neşeli, yumuşak sesi de insanların hoşuna gidiyor.”

Soylu, Hawaii’de Ukulele Günü olarak kutlanan 2 Mayıs’ı, daha fazla katılım sağlayabilmek adına hafta sonuna taşımış. Bugün saat 16.00’da Moda sahilde gerçekleşecek buluşma, enstrümanı daha yakından tanımak isteyen herkesin katılımına açık ve ücretsiz. Ukulele Kulübü ise her iki haftada bir 10-15 kişilik gruplar olarak toplanıp Soylu’nun ifadesiyle “tıngırdatıyor”: “Bence eşlikçi bir enstrümana ihtiyaç duymayan, tek başına çok tatlı duyulan bir sesi var. Ben de genelde kendime tıngırdatmayı seviyorum. Zaten çanta gibi hep yanımda taşıyorum, tatile giderken mutlaka götürüyorum. Ukulelem benim yoldaşım gibi.”

Haberin Devamı

“Ukulele benim yoldaşım gibi”
Dört boyda

Hawaii kökenli bu müzik enstrümanının dört ayrı boyu bulunuyor. En yaygın kullanılanı, en küçük boyu olan 53 cm’lik “Soprano”. Küçükten büyüğe doğru, alto, tenor ve bariton olarak devam ediyor. Soylu, boyu 76 cm’e ulaşan baritonun sesinin gitara yakın olduğunu, diğer üç enstrüman arasında boyut dışında bir fark olmadığını söylüyor.