Pazar Ülkeden ülkeye kahvaltı çeşitleri

Ülkeden ülkeye kahvaltı çeşitleri

23.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüm dünya ülkelerinde gelenek görenekler gibi değişkenlik gösteren şeylerden biri de kahvaltı. İşte Türkler için pazar günlerini farklı kılan kahvaltının birkaç ülkedeki ritüelleri

Ülkeden ülkeye kahvaltı çeşitleri

Pazar günlerinin olmazsa olmazıdır kahvaltı. Çeşit çeşit peynirler, taptaze domates salatalıklar, bal-kaymaklar, sucuklu, pastırmalı yumurtalar, simitler ve ekmeklerle leziz kahvaltı sofraları hazırlanır. Kimi Boğaz’da gazetesini okuyarak kimi ise evde, sohbet eşliğinde saatlerce tadını çıkarır o sofraların...
Türk kahvaltısının yöreden yöreye değişmesinin bir sebebi Anadolu’da 1950’lere kadar çorbadan ibaret olan kahvaltının çayla tanışmasıdır. Doğu Anadolu denince akla otlu peynir, kavurmalı yumurta, kete ve tulum peyniri; İç Anadolu denince sucuk, pastırma; Karadeniz denince kuymak (muhlama); Güneydoğu Anadolu denince ciğerle hazırlanan kahvaltı sofraları gelir. Bir de gelenek haline gelen ve kahvaltı sonrasında içilen meşhur
Türk kahvesi vardır “kahve altını” tamamlayan.
Peki pazar günlerini iple çektiren, kahvaltıların diğer ülkelerdeki ritüelleri ve olmazsa olmaz yiyecek-içecekleri neler?
Hangi ülke kahvaltıya haşlanmış balıkla başlıyor, hangi ülkede kahvaltı yaparken Hindistan cevizli pirinç yanında haşlanmış yumurta yeniyor?

Haberin Devamı

Ülkeden ülkeye kahvaltı çeşitleri

TÜRK KAHVALTISININ GÖZDELERİ

Türk kahvaltısı denince akla sofranın ortasına yerleştirilmiş peynirler, zeytinler, tereyağı, bal ve reçeller, domates, salatalık, haşlanmış ya da sahanda yumurta ve tabii çay gelir. Söz konusu bir pazar kahvaltısı ise kızarmış ekmeklerin yanında bir de simit sofralarda yerini alır.

Ülkeden ülkeye kahvaltı çeşitleri
İRLANDA

Reçel yerine siyah puding
İrlanda kahvaltısında domuz sucuk, sosis, sahanda yumurta, kızarmış domates ve tost ekmeği var. Reçel yerine ise tatlı olarak siyah puding yiyor, yanında İrlanda çayını tercih ediyorlar. İskoçların klasik kahvaltısı da İrlanda’dakinin aynısı.

FRANSA

Bir fincan kahve, bir tatlı çörek
Fransızlar kahvaltıyı en hafif atlatan ülkelerden biri. Bir fincan kahve yanında kruvasan onlar için yeterli. Bazense kızarmış bir parça baget ekmeği üzerine reçel, nutella veya tereyağı-bal sürerek kahvaltılarını “daha zengin” tamamlıyorlar.

Haberin Devamı

MEKSİKA

Tortilla cipsi her yerde
Meksika denince akla bol baharat ve acılı yemekler; tekilanın yanında da sundukları cipsler gelir...
Bu klasiklerden vazgeçemeyen Meksikalılar kahvaltılarında da ısıtılmış tortilla cipslerini patates püresiyle ya da yumurta ile yemeyi tercih ediyor.

İNGİLTERE

Fasulye olmadan kahvaltı da olmaz
İngilizlerin kahvaltısı haşlanmış
ve bazen salçalı sosla sunulan fasulyesiyle meşhurdur. Ama klasik bir İngiliz kahvaltısında sadece fasulye yok. Sahanda yumurta, domuz sucuğu, kızarmış mantar, ızgara domates ve kızarmış ekmek de var. Bu kahvaltıya bazen beş çayında içtikleri sütlü çay da eşlik edebiliyor.

Ülkeden ülkeye kahvaltı çeşitleri
İSVİÇRE

Meyveli müsli ve bürli
İsviçre’deki klasik bir kahvaltı diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça zengin ve doyurucu yiyeceklerden oluşuyor. Bu kahvaltıda meyve taneli, cevizli, sütlü müsli; tilsiter peyniri, reçel, yağ, dilimlenmiş domuz salamları ve haşlanmış yumurta
var. Tüm bu yiyeceklere bir de İsviçre’ye özgü, esmer bir ekmek çeşidi olan bürli eşlik ediyor.

MALEZYA

Hindistan cevizli pilav, haşlanmış yumurta
Malezya’nın “nasi lemak” adı verilen geleneksel kahvaltısında Hindistan cevizi sütlü pirinç pilavı, ançüez, haşlanmış yumurta, acı sos, kavrulmuş yer fıstığı
ve salatalık var. Bu kahvaltı tabağına
bazen kızartılmış ya da panelenmiş tavuk parçaları da eklenebiliyor.

Haberin Devamı

JAPONYA

Sabah sabah suşi
Japonya’nın suşi geleneğini yaratan kültür, ülkenin kahvaltı alışkanlıklarına da değdi. Haşlanmış soya fasulyesi, tofu, soya ezmesi
ve Frenk soğanıyla yapılan miso çorbası,
pilav ve çeşitli sebzelerle hazırlanan tipik bir
Japon kahvaltısının olmazsa olmazı buharda haşlanıp bolca servis edilen balık etidir. n