Pazar Unutmak sevmekten daha zor geliyor

Unutmak sevmekten daha zor geliyor

02.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cuma günü vizyona girecek “Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu” hem seyircilerine birkaç taktik öğretme hem de onları güldürme iddiasında. Filmden yola çıkarak araştırdık: Eski sevgiliyi unutmanın kolay ve etkili bir yolu var mı?

Unutmak sevmekten daha zor geliyor

Bir ilişkiye başlamak kolay ama bitirmek çok zor. Aklınızdan çıkmayan hatıralar, birlikte gezilen yerler, izlenen filmler, şarkılar, sevgilinin kokusunun sindiği tişörtler, yastıklar... Bunların hepsi “onu” aklınızdan çıkarmanıza engel oluyor. Peki onu unutmanın kolay bir yolu olsa şansınızı dener misiniz? Bu cuma vizyona girecek, Biray Dalkıran’ın yönettiği “Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu” filminden yola çıkarak araştırdık: Onu nasıl unutursunuz?

Haberin Devamı

“Bir bilet fiyatına aşkın sırrını veremeyiz”

Biray Dalkıran (Senarist/Yönetmen)

-Hikaye benim internette eski sevgiliyi unutmanın yollarını aramamla başladı. Yaklaşık 2 milyon insan bu durum üzerine yorum yapmış. Araştırmalar paylaşılmış...
Bir de videolar vardı. 500 binden çok izlenmiş 100 tane videoyu izlemeye karar verdim. Aklımız çok karıştı. Daha sonra o videoları iki psikologla tekrar izledim.

-Birini unutmak için başka bir ilişkiye başlama hakkında yorumlar var. Biri “Bu yara bandı gibi olur” demiş mesela: “Yaram iyileşti diye yara bandını kaldırırsan kabuk da bantla birlikte gelir. Başa dönersin.”

-Tüm bu videoları izledikten, yorumları okuduktan sonra böyle bir filmin türünün komedi olması gerektiğine karar verdik. Çünkü aşk komediyi de içinde barındırıyor.

Haberin Devamı

-Aşkın el kitabı değil bu film. Eğlenceli bir film. Bir-iki şey de öğreneceksiniz o ayrı. Zaten bir sinema bileti parasına aşkın sırrını veremeyiz.

NE DEDİLER?

“Unutabilsem daha mutlu olurum”

K.K. (28/Erkek/Avukat)

Beş yıllık bir ilişkinin ardından yaklaşık bir aydır yalnızım. Eski sevgilimi unutmak için çabaladığımı söyleyemem. Fakat aklıma gelmese, elim telefona gitmese daha mutlu olabilirdim. Onu unutmamın kolay olmayacağının farkındayım. Çünkü biz aynı üniversitede okuyorduk ve aynı evi paylaşıyorduk. Bu haftanın yedi gününü, günün 24 saatini birlikte geçirdiğimiz anlamına geliyor.

Ayrılığın ilk günlerini arkadaşlarımla geçirdim. Bol bol içtik. Sonra gece kulüplerine attım kendimi. Yeni insanlarla tanıştım. Hatta bir kızla bile yakınlaştım. Fakat uzun bir ilişkinin ardından o ilişkiyi unutmak için farklı bir ilişkiye başlamak bence iyi bir fikir değil. Çünkü ilişkileri ve insanları kıyaslamaya başlıyorsunuz. Bu adil olmaz.

“Klişe değil; zaman her şeyin ilacı”

S.L. (30/Kadın/Halkla ilişkiler uzmanı)

Ben eski sevgilimi unutalı çok oldu. Hatta artık yeni bir ilişkim var; evlilik yolundayım. Eski sevgilimi unutma sürecim zorlu muydu; evet zorluydu. Fakat ortalığı yıkmadım, bağırıp çağırmadım. Kendi kendime ağladım ve kendi kendime sustum. Sarhoş olup mesajlar atmadım. Çareyi geçici ilişkilerde de aramadım. En zor şey birlikte gezdiğimiz yerleri tekrar gezmek, seyrettiğimiz filmlere televizyonda rastlamaktı. Fakat bu bir klişe değil: Zaman her şeyin ilacı. Zaman geçtikçe unutuyorsunuz ve alışıyorsunuz.

Haberin Devamı

“Ayrılanlar fiziksel acı çekiyor”

Filiz Kaya (Uzman psikolog/ Evlilik terapisti)

-Keşke eski sevgiliyi unutmanın bir reçetesi olsaydı. Maalesef yok. Bir grup araştırmacı bunu bir bağımlılık olarak ele alıyor. Çok oturuyor bağımlılık kriterlerine. Sevdiğiniz birinden ayrılmanın beyinde yarattığı etkiler kokain bağımlılarının maddeden ayrı kaldıkları zamanda yaşadıklarına tıpatıp benziyor. Yaşanan acının fiziksel bir acı olduğunu da biliyoruz. Beyin görüntüleri bize bunu gösteriyor.

“Düzgün bir çivi bulmanız gerekir”

-Yaşananlar, işe yarayan şeyler kişiden kişiye çok değişiyor. Birkaç temel önerme var. Bunlardan ilki yası yaşama gerekliliği. Çünkü ortada bir kayıp var. İnsan sevdiğinden isteyerek ayrılsa bile acıyı yaşamak çok önemli. Hemen “Haydi içelim, eğlenelim” demek doğru değil. Üzüntüyü yaşamak, anlatmak gerekli.

Haberin Devamı

-Evet, “Çivi çiviyi söker” diye bir inanç var. Eğer düzgün bir çivi bulunursa bu doğru olabilir. Fakat o dönemde doğru kararlar verilmediğini de biliyoruz. Buradaki tehlike eski ilişkinizdeki döngülere geri dönme ihtimalidir. Tabii ki yeni ilişkilere açık
olmak gerekiyor ama yas süreci yaşanmalı.

-Yas sürecinde uzun süre kaldığınızda sadece iyi anıları hatırladığınızı düşünebilirsiniz. Yaşanan zorluk budur. Bunun önlenmesi lazım. Biz hep “Olumsuz çok şey de vardı. Onları hatırla” deriz.

-Yeni bir bağımlılık eskisini atlatmanıza yardım eder. Yeni bir şeyle bağ kurmak gerek. Yapmaktan keyif aldığınız şeyi hedef olarak seçebilirsiniz; spor olabilir, yeni bir hobi olabilir...

“Aspirin ilişki iyi gelebilir”

Ferhat Aydın(Psikolog / Barlarda terapi yapıyor)

-Eğer eski sevgilisini unutmak için bizden yardım isteyen olursa ilk yaptığımız ilişkiyi dinlemek. Çünkü biten ilişkilerde herkes farklı bir yere takılabilir. Ama genel olarak ilişkiyi değerlendirme, hissedilen duyguların ele alınması ve farkındalık sağlamayla ilerler danışma süreci.

Haberin Devamı

-Yeni bir ilişkiye başlamak bazılarına iyi gelebiliyor. “Aspirin ilişki” deniyor bu ilişkilere. Bazen kişi yas tutmaktansa bu tür ilişkileri tercih edebiliyor. Buna eskiden bir problem olarak bakılıyordu ama artık tam da öyle olmadığı düşünülmeye başlandı.

-Şöyle bir söz var: “Unutma süresi ilişkinin süresinin yarısı kadardır.” Ben bunun çok yanlış olmadığını gözlemliyorum. Akışına bırakmak, o duyguları yaşamak önemli. Bu duygular kaybolmuyor. İlerleyen zamanlarda başka yerlerden çıkmaması ve sonraki ilişkilerin daha sağlıklı olması adına...

“Benim de başıma geldi, rakı içtim”

-Yakın bir zamanda benim de başıma geldi. Oturup rakı içtim. Arkadaşlarıma anlattım. Onu düşündüm, fotoğraflara baktım, hüzünlendim... Sonra hayatıma devam ettim: “Havuzun ne kadar dibine inersem çıkışım o kadar hızlı ve daha yükseğe olur.” Güç dediğimiz budur: Güç, güçsüz olduğumuzun farkında olmaktadır.