Yabancı şefler lokanta kültürünü değiştiriyorİnsanlar ya karınlarını doyurmak ya da evlerinde yiyemeyecekleri bir yemeği
yemek için lokantaya giderler.
Karın doyurmak için gidilen lokantalar ile diğer tür lokantalar farklıdır. Diğer tür lokantalar binası ile, dekoru ile, masası ile, garsonu ile, mutfağı ile, ve de faturası ile farklıdır.
Bizde eskiden "tencere yemeği" yenilen lokantalar vardı, kebap yenilen lokantalar vardı, "alafranga" lokantalar vardı. Alafranga lokantaların tencere yemeği yenilen lokantalardan farkı, menülerinde Avrupa’dakilere benzer yemek çeşitlerine yer vermesi idi: Bonfile, karski, mantarlı fileminyon, robespiyer, şinitzel gibi...
Derken Türkiye’de yabancılar otel işletmeye başladı. Yabancıların işlettikleri otellere
yabancı ahçılar geldi.
Bu yabancı otellerin ahçılarına "ahçı" değil de "şef" denilmeye başladı... Şefler Türkiye’de farklı tür yemekler pişirir oldu.
Derken efendim, İtalyan, Japon, Çin, Hint, Lübnan, Fas lokantaları açıldı. Farklı ülkelerin farklı mutfakları Tükiye’ye taşındı.
Bizim tencere yemeği hazırlayan ahçılarımız, bizim "alafranga" yemek belleyen ahçılarımız, yanında genç çıraklar, yabancı şeflerden onların marifetlerini belledi.
Bütün bunlar Türkiye’de lokanta kültürünü değiştiriyor. Tepede, yabancı şeflerin yönettikleri mutfaklar var. Bu şeflerin bazıları gerçekten
dünya çizgisinde yemek hazırlıyor.
Sonra, ikinci, üçüncü sınıf yabancı şefler var. Ve nihayet yabancı şeflerin yanında yetişip, onların marifetini kapan veya kapma aşamasında olan genç Türkler var...
Yabancı şeflerin Türkiye’ye taşıdıkları mutfak türünde hazırlanan yemeklerin sunumu da, lezzeti de başka oluyor.
Bu sunum ve lezzet farklılığı bir yandan Türkler’in damak tadını değiştirirken, öte yandan lokantaların masasının, tabağının, servisinin değişmesine yol açıyor.
Şu anda Türkiye’de lokantalar kimlik arayışına girdi. Artık her tür yemek yenilen lokanta türünden, farklılaşmaya doğru bir gidiş var.
Her lokantanın fiyatı kadar tadı da, servisi de, yemek çeşidi de farklı olmaya başladı.
Bu acaba bizim tencere yemeklerimizin yok olmasına mı yol açacak? Tam tersine, tencere yemeği yapan daha iyisini yapma arayışına girecek. Kebapçı kendine daha çok çeki düzen verecek. Lokanta kültürümüz olgunlaşacak.
PAZAR