16.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Geçen yıl Çavuşun Yerini bulup Gülpembe ile tanıştım. Uzun boylu, güzel, kişilik sahibi, güçlü bir genç hanım... Geçen hafta da ilk defa Çavuşun Yerinde Gülpembenin yemeklerini tattım.Şu günler Bodrumda mevsimin en güzel günleri... Katırtırnakları açmış. Dağ, taş sapsarı. Çimenler mis gibi... Selda ve Aclan Acar "Biz Çavuşun Yerine gidiyoruz" deyince peşlerine takıldım.Çavuşun Yeri Yalıkavakta, denizin hemen kıyısında. Akşam vakti içeri girdik. Şömine gürül gürül yanıyor. Denize bakan camın önünde bir masaya dizildik.Gülpembe boyu, posu, endamı ve güler yüzü ile lokantanın sembolü. Yemekten önce ben sorgu suale başlayınca da "Gelin sizi babam ile tanıştırayım" dedi. Denize ve balığa meraklı bir arkadaşım var, Sinan Enç... Denize ve balığa meraklı olan deniz ürünlerine de meraklıdır. Balığın ve diğer deniz ürünlerinin iyisinden anlar. Sinan Ençin teknesi Bodrumdaki marinaya bağlı. Sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da denize açılır. Kış aylarında Bodrumda, karada olduğu zamanlar "Gülpembenin Yeri"nde balık yediğinden söz eder... Gülpembe ilginç bir isim... Ama benim aklımda "Pembegül" diye kalmış... Bodrumda bir süre Pembegülün Yerini aradım... Sonra uyandırdılar. Önce o hanımın isme Pembegül değil, Gülpembe, sonra onun lokantasının adı Pembegülün Yeri değil, "Çavuşun Yeri." Yalıkavak adeti, mutfağın sorumlusu Çavuşun eşi Mürüvvet Hanım... Şimdilerde Çavuş yönetimi kızı Gülpembeye devretmiş. Mürüvvet Hanıma da mutfakta Faik Aksoy, Mahmut Cansever yardımcı oluyor.Gülpembe, sabahları erken saatte balık temini için yola düştüğünü en iyi balıkları rakiplerden önce satın alabilmek için çabaladığını anlatıyor. Mutfakla ilgili tüm alışverişler Gülpembenin işi. Mürüvvet Hanımın Bodrum yöresine özgü ot çeşitleri pişirmiş ve de buzdolabı vitrinine sıralamış. Henüz kabak çiçeği dolması mevsimi gelmemiş ama diğer otların tümü mevcut. Favası da Hasan Pulur ustanın ağız tadına uygun kıvamında bir fava.Hüseyin Gevcar, Bekir Baykal, Abdurrahman Koraman servisten sorumlu. Gülpembenin kardeşi Gültekin de Gülpembeye yardımcı... Güzel bir aile işletmesi.Küçük tabaklarda ikram edilen zeytinyağlı otlar, dolmalar o kadar güzel ki balık unutuluyor. Çavuşun merakından olsa gerek sızma zeytinyağı da pek tatlı. Otlardan sonra nefis barbun balığı yedik.Çavuşun Yerinin bir özelliği var. Lokantanın önü kumsal. Denize girilebiliyor. Yaz aylarında isteyen burada güneşlenebiliyor, yüzebiliyor. Lokantanın arkasında, yolun öte yanında da 48 yataklı bir pansiyon var. Pansiyonun sorumlusu da Gülpembe. Pansiyonda her odanın duşu, tuvaleti bulunuyor. Fiyatı da (kahvaltı dahil) şimdilik günde 20 milyon lira.Yaz ayları geliyor... Bodrumda deniz kıyısında kalacak makul fiyatlı yer arayan sayın okuyucularıma, Bodruma yolu düşecek ve de balık yemek isteyecek sayın okucularıma "Çavuşun Yeri"ni tavsiye ederim. n Çavuşun Yeri, Yalıkavak- Gerişaltı Sahil Yolu, Tel: (0 252) 385 41 01 Böylece Çavuşu da tanıdım. Çavuşun ismi Cemil Demir. Yalıkavaklı. Şimdilerde lokanta olarak kullanılan bina eskiden evleri imiş. Cemil Demir zeytinden yağ çıkarırmış. Zeytin işi yavaşlayınca ve de turistler Yalıkavak yöresine gelmeye başlayınca 1974 yılında evi önce bakkal dükkanına, sonra kahveye ve nihayet lokantaya dönüştürmüş. "Ben" diyor, "Yalıkavaktaki ilk balık lokantasını açan kişiyim."