20.02.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
Yemek ve Kültürde edebi özellikler taşıyan, araştırmacı yazarların, tarihçilerin yazıları yer alacak. Mesela ilk sayıda İlber Ortaylı, Toktamış Ateş ve Erdal Özün yazıları var. Derginin her sayısında yemek kitapları tanıtılacak. İkinci sayıdan itibaren yemek kitabı eleştirilerine de yer verilecek. Ayrıca her sayıda Mozaik Mutfak adlı köşede bu coğrafyada yaşayan halkların yemek konusundaki gelenek ve göreneklerine değinilecek. Dergide beslenme konusunda dünyadaki gelişmeler incelenirken dünya mutfakları kültür tarihi açısından irdelenecek. Yaşadığımız coğrafyanın geleneksel yeme-içme kültürüne ilişkin tarihi makaleler ve metinler de dergide bulunacak konulardan. Çiya lokantasının sahibi Musa Dağdeviren, Yemek ve Kültür adında bir dergi çıkardı. Beş yıldır bir yemek kültürü kitabı çıkarmak için bilgi toplayan Dağdeviren, kitap projesini bir süreliğine erteleyip dergi çıkarmaya karar vermiş. Aynı zamanda Çiyanın da müşterisi olan Turgut Çevikerin genel yayın yönetmenliğinde hazırlanan dergi üç ayda bir yayımlanacak. "Yemek ve Kültür yemek tarifleri veren, görsel ağırlıklı bir dergi değil" diyen Dağdeviren bu yayının yemek kültürünü merak eden, araştıran, yemeğin coğrafyasıyla, kökeniyle ilgilenen okuyucular için hazırlandığını söylüyor: "Bu gittim, yedim, içtim tarzı bir yemek dergisi değil. Yemek ve Kültürde halk bilimi ve bilimsel veriler yer alıyor. Tarifini vereceğimiz yemeklerin öykülerini, hangi bölgede nasıl ortaya çıktığına, yemeklerin isimlerine sadık kalarak aktaracağız."