Pazar Yeni hayatınıza hazırlanın

Yeni hayatınıza hazırlanın

16.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknolojinin hızına ayak uyduramayanlar sıkı dursun. Hayatımız çok yakında yine değişecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hologram görüntüsü sadece bir başlangıç

Yeni hayatınıza hazırlanın

Ocak ayının son günlerinde düzenlenen AK Parti İzmir İl Başkanlığı Aday Tanıtım Toplantısı’nda bir anda karşısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı görenler ufak çaplı bir şok yaşadı. Çünkü o sıralar Başbakan İstanbul’daydı ve ancak filmlerde görebileceğimiz bir şekilde bir anda İzmir’de belirmişti.
Bu olayın yankıları uzun günler devam etti. Karikatürler çizildi, Başbakan’ın hologramının farklı filmlere yerleştirildiği videolar tıklanma rekorları kırdı. Hatta İngiliz The Guardian gazetesi bile bu meseleyi sayfalarına taşıdı...
Hologram teknolojisinin önümüzdeki yıllarda evimize girmesi de mümkün. Sadece hologram değil. Önümüzdeki beş yıl içinde hayatımıza girecek yeni teknolojiler arasında üç boyutlu yazıcılar ve giyilebilir bilgisayarlar da var.

Uzaktan koku ve dokunma hissi
Geleceğimizi şekillendirecek bu yeni teknolojileri Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin’le konuştuk. Şahin “Hologram teknolojisi de artırılmış gerçeklikle yakında evlerimize kadar girecek” sözleriyle müjde veriyor. “Tıp ve hukuk alanlarında yaygın olarak kullanılmasını bekliyorum” diyor.
Bu teknolojinin yaygınlaşması için gereken bazı ön koşullar var tabii ki. Kullandığımız cihazlarındaki performans artışı ve geniş bant internet hizmetlerin yaygınlaşması ile süratin artması... Bunlar gerçekleştikçe fantastik bir dünyaya adım atmamız kolaylaşacak. Kuşkusuz bu, en çok ailesinden, sevdiklerinden uzakta yaşayanların işine yarayacak. Şahin’e göre Skype gibi görüntülü haberleşme çözümleri sayesinde tablet veya bilgisayarlarını masaya koyup sevdikleriyle karşılıklı yemek yiyenler, teknolojiye koku ve dokunma hislerinin de eklenmesiyle farklı bir tecrübe yaşayacak.

Derinin altına çip
Gelelim giyilebilir bilgisayarlara. Samsung’un akıllı saati Gear ile tanıştık. Google Glass ise yolda. Şahin’e göre bu cihazlar henüz
“olsa iyi olur” seviyesinde. Ancak
ilk olarak sağlık alanında harikalar yaratacaklar. Şahin “Düzenli sağlık kontrolü her birey için olanaklı hale gelecek” diyor. “Bu da dünyada pek çok hastalığın başlangıç seviyesinde tespiti demek. Bir süre sonra ise telefonumuz, televizyonumuz, kumanda merkezimiz belki de küçük bir çiple kolumuzda ancak derinin altında olacak.”
Giyilebilir bilgisayarların bir de estetik boyutu var. Hem moda
hem de teknoloji konusunda yazılar yazan gazeteci Yaprak Aras bu teknolojinin sorununun ne olduğunu anlattı: “Bu cihazlar estetikten uzak. Google Glass başta olmak üzere bu cihazlar gelecekten gelmiş aygıtlar gibi duruyor.
Estetik de teknoloji kadar önemli. Üstelik kişisellik bu kadar önem kazanmışken herkesin bir örnek gözlükler ya da saatler kullanması beklenemez.”

Sıra estetik katmakta
Bu konuda Apple yeni adımlar atıyor tabii ki. Firma, Saint Laurent eski CEO’su Paul Deneve’u transfer etti. Burberry’nin eski CEO’su Angela Ahrendts da kısa bir zaman önce Apple’la anlaştı. Aras’a göre tüm bu gelişmeler henüz giyilebilir bir cihaz tanıtmasa da Apple’ın bu alanda liderliği alacağının göstergesi. Firmanın merakla beklenen iWatch’u şimdiden iddialı yani. Aras’ın bir de hatırlatması var: “iPod bizim için önemli bir örnek. iPod’dan önce de mp3 çalarlar vardı ama Apple bu cihazlara estetik katarak satışları artırdı. Aynı stratejiyi uygulayacaklar. Sonuç olarak giyilebilir teknolojisinin geleceğini belirleyen kişiselleştirilebilme olanakları ve estetik olacak.”

Haberin Devamı

İngiltere’de yazıcıyla leğen kemiği de damar da yapıldı
Merakla beklediğimiz bir diğer teknoloji de üç boyutlu yazıcılar. Murat Şahin de bu cihazların hayatımızı değiştireceği görüşünde. “Sanırım 10 yıl kadar sonra Lego’ya sadece tasarım için para ödeyip satın aldığımız tasarımı evde üreteceğiz” diyor. En önemlisi elbette üç boyutlu yazcıların tıpta önayak olacağı gelişmeler. İngiltere’de bir hastaya üç boyutlu yazıcılarla yeni bir leğen kemiği yapıldı. Sabancı Üniversitesi ise insan hücreleri kullanarak aort damarı üretmeyi başardı.

“Başbakan için Haliç Kongre Merkezi’ne stüdyo kurduk”

Aret Yıldız (Başbakan’ın hologramını hazırlayan Polyvision şirketinin CEO’su)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hologramını Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen teklif üzerine hazırladık. Zaten farklı projeler için bu bakanlıkla çalışıyorduk. İlk önce hologramın görüneceği İzmir’e “free format” olarak anılan sistemi kurduk. Başbakan Erdoğan için de Haliç Kongre Merkezi’nde bir green box stüdyosu hazırladık.
Bu stüdyoda çekimi yaptık ve hologramı ışınladık. İstenirse
bu sistem canlı yayın olarak da kullanılabilir tabii ki. Hologram teknolojisiyle ilgili basında çıkan fiyat haberleri gerçeği yansıtmıyor. Bu konu speküle edilmeye çok açık olduğu için yorum da yapmadık. Ancak şunu söyleyebilirim ki bazı projelerin değeri sadece para ile ölçülmemeli. Mesela, bu projenin özellikle dünya basınında ne kadar ses getirdiğine bakabiliriz. Bunun para ile ölçülebilir bir değeri yok bizce. Şu anda, proje sunduğumuz farklı siyasetçiler de var. Ancak kesinleşmeden isim açıklamam doğru olmaz.

Haberin Devamı

“Üç boyutlu yazıcıyla parmak, burun ve çene protezi ürettik”

Burak Pekcan (+90 Üç Boyutlu Fabrikası’nın CEO’su)

Dünyada en çok kullanılan bu teknolojinin ilk patentlerinin bitmesinden sonra, üç boyutlu yazıcı fiyatları düştü. Günümüzde
2-5 bin lira arasında, kişisel amaçlı sistemler satın alınabilmekte. Üç boyutlu yazıcılar yeni bir sanayi devrimini başlattı. Kurduğumuz “+90 Dijital Fabrika”mızda müşterilerimize “acil parça servisi” veriyoruz. Aynen bir “fotokopici” gibi çalışıyoruz: Bize ürününün üç boyutlu dosyasını gönderen herkese, ertesi gün ürününü gönderiyoruz. Örnek vermek gerekirse parmağını kaybetmiş bir kişinin diğer elindeki aynı parmağı tarayarak kalıbını ürettik. Bu kalıp içine insan vücuduna uygun malzeme dökülerek protez üretildi. Aynı şekilde burun, kulak ve çene protezleri de ürettik.

Yazarlar