10.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
10 kitaptan oluşan bu sette hem Türkiye’nin en değerli edebiyat ödüllerini kazanan sekiz kitap hem de Nobel Edebiyat Ödüllü iki yazarın, Sienkiewicz ve Tagore’nin iki kitabı bulunuyor. Aralarından dört kitap var ki, şu anda onları okumak isteyenlerin ciddi bir çaba sarf etmeleri gerekiyor. Sienkiewicz’in Polonya ve Ukrayna arasındaki kanlı savaşı anlattığı “Ateş ve Kılıç”ı, Tagore’nin aşka dair yazdığı dizelerden oluşan “Aşka Çağrı”sı, Çetin Altan’ın başyapıtı sayılabilecek “Büyük Gözaltı”sı ve Yılmaz Karakoyunlu’nun Varlık Vergisi’ni sürükleyici bir kurguyla anlattığı “Salkım Hanım’ın Taneleri” romanı... Uzunca bir süredir yeni baskısı yapılmayan bu kitaplar, Milliyet‘in Ödüllü Kitaplar setinde bir arada.
* “Foto Sabah Resimleri” / Ayşe Kulin / Everest Yayınları (Haldun Taner ve Sait Faik Öykü Ödülü)
* “Taş Bina ve Diğerleri” / Aslı Erdoğan / Everest Yayınları (Sait Faik Öykü Ödülü)
* “Dostlukların Son Günü” / Selim İleri / Everest Yayınları (Sait Faik Öykü Ödülü)
* “Önce Ekmek” / Orhan Kemal / Everest Yayınları (Sait Faik Öykü Ödülü)
* “Büyük Gözaltı” / Çetin Altan / İnkılap (Orhan Kemal Ödülü)
* “Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm” / Zülfü Livaneli / Remzi Kitabevi (Yunus Nadi Ödülü)
* “Salkım Hanım’ın Taneleri”/ Yılmaz Karakoyunlu / Doğan Kitap (Yunus Nadi Ödülü)
* “Aşka Çağrı” / Rabindranath Tagore / Say Yayınları (Nobel Edebiyat Ödülü)
* “Ateş ve Kılıç” / Henryk Sienkiewicz / Plato Film Yayıncılık (Nobel Edebiyat Ödülü)
* “Unutma Bahçesi” / Latife Tekin / Everest Yayınları (Sedat Simavi Ödülü)
Türk öykücülüğünün üç kuşağı
Türkiye’de öykü ödüllerinin eski ve değerli bir tarihi var. Sait Faik adına konan ödül 56, Haldun Taner Öykü Ödülü ise 24 yıldır veriliyor. Bu ödüllere değer görülmek edebiyatçılar için çok önemli olduğu kadar, her yıl birbiri ardında eklenen edebiyatçıların isimleri de ödüllerin değerini bir kat artırıyor. Milliyet’in kampanyasında yer alan Sait Faik Öykü Ödülü almış kitaplara bakınca, çağdaş Türk öykücülüğünün haritasını çıkarıyoruz: Orhan Kemal, Selim İleri ve Aslı Erdoğan...
Orhan Kemal’in 1969’da ödüllendirilen kitabı “Önce Ekmek”, kent insanının yaşama tutunma çabasını aktarıyor okura. Selim İleri’nin 1976’da ödüle değer görülen kitabı “Dostlukların Son Günü”ne adını veren öykü ise, okuyanın boğazını düğümleyen bir yalnızlık taşıyor. Üçüncü kuşaktan Aslı Erdoğan’ın 2010 tarihli “Taş Bina ve Diğerleri” kitabında ise coğrafyalar değişse de yıkıcılığı değişmeyen acılarla karşılaşıyoruz.
Ayşe Kulin imzalı “Foto Sabah Resimleri” ise 1995’te Haldun Taner, 1996’da ise Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazanmış bir kitap. Kulin kadın kahramanlarının aşklarını, ayrılıklarını, yaşanmışlıklarını ustaca anlatıyor.
Toplumsal sorunları anlatan romanlar
Listedeki, roman ödülünü kazanan kitapların ortak özellikleri, Türkiye’nin toplumsal sorunlarına edebiyat gözlüğüyle bakmaları.
1973 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanan ve pek çok dile çevrilen “Büyük Gözaltı”, Türk toplumunda yaşamın nasıl da gözaltında geçtiğini anlatır. Cinayet işlediği iddiasıyla gözaltına alınan bir adamın hücrede geçirdiği günleri geriye dönüşlerle görürüz.
Zülfü Livaneli’nin “Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm” romanının merkezinde ise Stockholm’de yaşayan siyasi mülteciler vardır. Adam, yaşamı paramparça olmuş Sami’dir. Ölüm, bir cinayet planıyla gelir; kedi ise Sami’nin yaşamını değiştirecektir. Livaneli bu romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü’nü 2001’de kazandı.
Listedeki bir diğer roman ise Yılmaz Karakoyunlu’nun, Tomris Giritlioğlu tarafından sinemaya da uyarlanan etkileyici çalışması “Salkım Hanım’ın Taneleri”. Yunus Nadi Ödülü’nü 1990’da alan bu roman; Varlık Vergisi’nin toplumda yarattığı değişimler ve açtığı yaralar üzerine kuruludur. 2005 yılında Sedat Simavi Ödülü’ne değer görülen Latife
Tekin imzalı “Unutma Bahçesi” ise coğrafyalar ve uluslar üstü bir sorunla karşı karşıya getirir okurunu: İnsan ilişkilerinin vahşiliği. Eşitliğin peşindeki bir adamın, sonunda doğasına yenilip o eşitliği bizzat bozmasının hikayesidir bu...