Geri Dön
Uzmanpara 'Çin çok daha hızlı büyüyebilir'

'Çin çok daha hızlı büyüyebilir'

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, kapsamlı bir piyasa yanlısı reform paketi ile Çin'in çok daha hızlı büyüyebileceğini söyledi.

'Çin çok daha hızlı büyüyebilir'

Çin Kalkınma Forumu'nda konuşan Georgieva, "Bu ek büyüme önümüzdeki 15 yıl içinde reel ekonomide %20'lik bir genişleme anlamına gelecektir. Bugünün şartlarında bu Çin ekonomisine 3,5 trilyon dolar eklenmesi anlamına gelmektedir" dedi ve emlak sektörünün sürdürülebilirliğini iyileştirmek, borç risklerini azaltmak ve iç tüketime daha fazla odaklanmak için adımlar atılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Georgieva, tamamlanmamış konut stokunun azaltılmasına yönelik kararlı adımların ve emlak sektöründe piyasa temelli düzeltmelere daha fazla alan tanınmasının, emlak sektörünün mevcut sorunlarının çözümünü hızlandırabileceğini ve tüketici ve yatırımcı güvenini artırabileceğini söyledi.

Çin Başbakanı Li Qiang cuma günü konut sektörüne ilişkin yaptığı resmi açıklamalarda Çin'in emlak politikasını daha da optimize edeceğini söyledi. Bu ayın başlarında Li, bazı analistlerin iddialı olduğunu söylediği bu yılki yıllık büyüme hedefini %5 civarında açıkladı.

Georgieva, Çin'in iç tüketime de daha fazla güvenmesi gerektiğini söyledi. Bunu da gelirleri artırarak, ailelerin harcama gücünü artırarak ve emeklilik sistemi de dahil olmak üzere sosyal güvenlik sistemini "mali açıdan sorumlu bir şekilde" genişleterek yapabilir.

Haberin Devamı

Georgieva, Çin'in "yeşil ekonomiyi ilerletme konusunda muazzam bir potansiyele" sahip olduğunu da vurguladı ve Çin'in yenilenebilir enerji kullanımında lider olmasına rağmen, daha verimli bir şekilde karbonsuzlaştırmak için elektriğin daha büyük bir bölümünü piyasa fiyatlarından satması gerektiğini ifade etti.