Geri Dön
Uzmanpara Fed toplantı tutanakları yayınlandı

Fed toplantı tutanakları yayınlandı

ABD Merkez Bankası (Fed) üyeleri daha uzun bir süre sıkı para politikasına ihtiyaç duyulabileceğinden endişe etti.

Fed toplantı tutanakları yayınlandı

Fed yetkilileri geçtiğimiz ay enflasyondaki ilerlemenin durmuş olabileceğinden ve fiyat artış hızını kontrol altına almak için daha uzun bir süre sıkı para politikasına ihtiyaç duyulabileceğinden endişe etti.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası'nın 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği FOMC toplantı tutanaklarında, "Katılımcılar genel olarak yüksek enflasyonun sürekliliği konusundaki belirsizliklerini belirtti ve son verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye indiğine dair güvenlerini artırmadığı görüşünü dile getirdi" denildi.

Bazı yetkililer konut enflasyonu gibi önemli kalemlerin yavaşlamaya başlayacağını savunmaya devam ederken, "birkaçı" verimlilik artışlarının enflasyon düşmeye devam ederken büyümenin güçlü kalmasını sağlayabileceğini söyledi.

Tutanaklar yılın başında iyi durumda görünen enflasyonla mücadelenin durumuna ilişkin genel bir endişeyi yansıtıyor.

Tutanaklarda, katılımcılar, güçlü ekonomik ivmeye işaret eden göstergeleri ve son aylarda enflasyonda hayal kırıklığı yaratan okumaları not ederken, faizleri düşürmeden önce dezenflasyonun devam ettiğine dair daha fazla güvene ihtiyaç duyacaklarını yineledi.

Haberin Devamı

Tutanaklara göre "bazı" yetkililer Fed politikasının "arzu edilenden daha az kısıtlayıcı olması ve bunun da toplam talebe ivme kazandırarak enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratması" gibi riskler olduğunu söyledi.

Fed politika yapıcıları, merkez bankasının gösterge gecelik faiz oranını geçen temmuz ayından bu yana bulunduğu %5,25-%5,50 aralığından ne zaman indireceklerini tartışıyor. Bir sonraki toplantı 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Tutanaklar ayrıca Fed yetkililerinin büyük çoğunluğunun, merkez bankasının elindeki devasa hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin "oldukça yakın bir zamanda" çıkışını yavaşlatmanın ihtiyatlı olacağına karar verdiğini gösterdi.