Geri Dön
Uzmanpara'Fed üyeleri faiz indirimini destekleyebilir'

'Fed üyeleri faiz indirimini destekleyebilir'

Goldman Sachs'a göre çekirdek PCE %2'nin altını gösterir ise ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin çoğu faiz indirimini destekler.

'Fed üyeleri faiz indirimini destekleyebilir'

Goldman Sachs'a göre son veriler ekonomistlerin Fed'in faiz indirimine ilişkin tahminlerini Temmuz ayından Eylül ayına çekmelerine neden oldu. Bir sonraki Fed toplantısı Haziranda, ardından Temmuz ve Eylülde yapılacak.

Haberin Devamı

CME'ye göre faiz oranı vadeli işlemleri, merkez bankasının faiz oranlarını Eylül ayına kadar %50, Kasım ayına kadar ise %61 oranında düşüreceğine işaret ediyor.

Goldman Sachs ekonomistleri, "Geçen hafta Fed yetkililerinden gelen yorumlar, Temmuz ayında yapılacak bir kesintinin sadece daha iyi enflasyon rakamları değil, aynı zamanda faaliyet veya iş gücü piyasası verilerinde anlamlı yumuşama işaretleri gerektireceğini gösteriyordu. Daha güçlü satın alma müdürü raporları ve daha düşük işsizlik başvurularından sonra bu en olası sonuç gibi görünmüyor" dedi.

İşsizlik maaşı başvuruları 18 Mayıs'ta sona eren haftada 215.000 olarak gerçekleşirken, bir önceki hafta bu rakam 223.000 seviyesindeydi.

Goldman Sachs ekonomistleri, gelecek aylık çekirdek PCE fiyat endekslerinin yıllık enflasyonu %2'nin altında göstermesi halinde çoğu Fed yetkilisinin faiz indirimini destekleyeceğini söyledi. Gıda ve enerji hariç çekirdek PCE endeksi Mart ayında %2,8'e ulaştı.

Haberin Devamı

Ekonomistler, "Fed Başkanı Jerome Powell'ın son yorumlarını, kademeli olarak kesintiye gidilmesi yönünde orta bir yola işaret ettiği şeklinde yorumluyoruz. Bu, hem enflasyonla mücadelede kaydedilen kayda değer ilerlemeyi hem de enflasyonun bu yıl hedefin belirgin bir şekilde üzerinde kalacağı ve ekonominin mevcut faiz oranları seviyesinde iyi bir performans sergilediği gerçeklerini kabul edecektir" değerlendirmesini de yaptı.