Geri Dön
Uzmanpara Sabit coin projesi satılıyor

Sabit coin projesi satılıyor

Mark Zuckerberg’in bir dönem ABD'de Kongre üyeleri önünde savunduğu tartışmalı kripto para projesi Diem'de varlık satışına hazırlandığı belirtildi.

Sabit coin projesi satılıyor

Meta tarafından desteklenen ve daha önce adı Libra olan kripto para girişimi Diem'in varlıklarını satarak yatırımcılarına geri ödeme yapmayı planladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Grup bir dönemin iddialı kripto parası Diem coin’den kalan tüm varlıkları nakite dönüştürmek için yatırım bankalarıyla görüşüyor.

Dönemin Facebook patronu Mark Zuckerberg’in ABD Kongre'sine proje hakkında açıklamalarda bulunması adına ifade vermesi için çağrılması sonrası bazı ortaklar projeyi terk etmiş ve ismi Diem olarak değiştirilmişti.

Bunun ardından Diem’in hedefleri küçültüldü ve kurucusu David Marcus geçtiğimiz yıl Meta’dan ayrıldı. Grup Diem işlemleri için Silvergate Capital Corp ile görüşmüş fakat ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu konuya direnç göstermesi projeye son darbeyi vurmuştu.

BloombergHT'de yer alan habere göre Diem mayıs ayında yaptığı açıklamada dolara endeksli bir sabit dijital para olan Diem USD’nin işlemlerinin Silvergate Bank tarafından gerçekleştirileceğini belirtmişti. Diem’in avukatları ve düzenleyici kurumlar arasında gerçekleştirilen birçok görüşme sonrası Fed geçtiğimiz yıl Silvergate’e kurumun bu uygulamaya sıcak bakmadığını ve izin çıkarma konusunda güvence veremeyeceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

PROJEDE BEKLENEN GELİŞME OLMADI

Otoriteden beklenen yeşil ışığın çıkmaması sonrası kendini güvende hissetmeyen Silvergate yeni varlıkla ilgili herhangi bir işlem yapmak istememiş ve Diem girişimi bir kripto paraya dönüşememişti.

Kasım ayında federal denetçiler yayınladıkları raporda rahatsızlığın kaynağını açığa kavuşturdu. Denetçiler büyük bir teknoloji firmasının yeni bir para birimiyle bu tip işlemleri yapması halinde bu durumun “aşırı derecede ekonomik gücün tek bir elde toplanmasına” yol açacağından endişelendiklerini dile getirmişlerdi.

Potansiyel alıcıların Diem’in fikri mülkiyet haklarına nasıl değer biçeceği belli olmamakla birlikte kaynaklar, görüşmelerin daha erken safhada olduğunu ve Diem’in bir alıcı bulmasının kesin olmadığını belirtiyor.

Meta girişimin üçte birine sahipken, geri kalan kısmın girişime yatırım yapan sermaye risk firmaları ve teknoloji firmalarından oluştuğu belirtiliyor.